Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR ŠUKER:

'Politika se mora odrediti o skandiranju jer prijeti nam izbacivanje iz europskih natjecanja'

Davor Šuker
Foto: Krstina Štedul Fabac/Pixsell
1/2
10.04.2015.
u 09:56

– Naravno da ćemo se žaliti, tražit ćemo i pomoć državnih organa, ponudit ćemo sve svoje argumente, ali objektivno imamo vrlo male šanse za usvajanje žalbe – naglasio je Šuker.

Hrvatski nogometni savez dobio je najtežu kaznu u svojoj povijesti. Dvoboj protiv Italije, četverostrukog svjetskog prvaka, 12. lipnja igrat će se bez publike. Bio je to veliki šok. No, kazna je to za višegodišnja divljanja huligana. Što verbalna, što zbog ubacivanja pirotehničkih sredstava. No, ipak su čelnici HNS-a ostali u šoku jer su i sami hvalili atmosferu protiv Norveške. No, nismo kažnjeni za Norvešku, nego za Italiju na San Siru i za ponavljanje pokliča "Za dom spremni".

– Naravno da ćemo se žaliti, tražit ćemo i pomoć državnih organa, ponudit ćemo sve svoje argumente, ali objektivno imamo vrlo male šanse za usvajanje žalbe – naglasio je Šuker.

Poštovati pravila EU

Posve je logično takvo, defetističko razmišljanje predsjednika našeg saveza i novoizabranog člana IO Uefe. Jer, HNS je recidivist s debelim dosjeom u Uefi, ova kazna nije stigla samo zbog nereda na utakmici s Norveškom, nego je praktički akumulirani "nokaut" za sva huliganska divljanja posljednjih godina na klupskom i reprezentativnom planu, a svakako u svemu nije zanemaren ni "slučaj Šimunić". Jer, ako je današnja Europa u nečemu jedinstvena, onda je to svakako u osudi i alergičnosti svake asocijacije na fašizam i nacizam, s obzirom na to da je antifašizam temelj postojanja moderne Europe. Ali, kod nas vrijede neka druga mjerila, malo je crno-bijelo pa onda bijelo postaje crno pa sve to ponovno ukrug... Praktički se po dnevnopolitičkoj potrebi veliča ono što se ne treba veličati i obrnuto....

– Ako smo dio EU, a jesmo, onda se moramo pridržavati i pravila koja tamo vrijede. Neredi se ne događaju samo kod nas, vidimo da huligani divljaju u Turskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i svakako moramo učiniti još više na osvješćivanju naših gledatelja. Imamo snimke tih 200-400 izgrednika sa sjeverne i istočne tribine i država samo treba provoditi zakone kako bismo na stadionima imali red i mir. Sada ćemo pretrpjeti i veliki financijski gubitak, otprilike pola milijuna eura zaradili bismo samo na prodaji ulaznica i bilo bi dobro da ovo bude zadnja kazna te da izvučemo pouke. Jer, sljedeći je korak izbacivanje iz europskih natjecanja, klubova i reprezentacije! A najviše me boli što smo 1998. imali najbolje navijače na svijetu, a sada nas Uefa konstantno kažnjava zbog huligana! Što se to dogodilo u ovih 17 godina – na kraju je Šuker postavio retorički upit.

Na podmetanja iz Splita da je HNS već znao za kaznu, pa je tek onda dodijelio utakmicu s Italijom Splitu, Šuker je rekao:

– Gadi mi se i odgovarati na to "žutilo", na takve blesave i zločeste teze, na odvratna podmetanja! Pa kome to treba (usput, jedan od onih koji tako misle je – Dino Rađa, nekad sjajni košarkaš, ali očito čovjek problematična mentalnog sklopa, op. a.), nije li i previše svađa i podjela? Uoči Uskrsa inicirao sam tu temu, bio sam otvorena srca i doista sam želio da ugostimo Italiju u Splitu, mnogo bi to značilo za Dalmaciju i Hrvatsku! Žao mi je što je ovako ispalo i bole me ružna podmetanja – rekao je Šuker.

U prilog Šukerovoj iskrenosti idu i službeni dopisi između HNS-a, Uefe i Talijanskog nogometnog saveza u vezi s promjenom domaćinstva (Split umjesto Zagreba). Naime, dopis Uefi i Talijanima sa zahtjevom za promjenu domaćinstva odaslan je u utorak popodne 7. travnja. Suglasnost Talijana stigla je dan poslije, u 17.03 sata, a Uefa je svoju suglasnost poslala u 18.07 sati. Zanimljivo, odluka o kazni Uefine Disciplinske komisije u HNS je stigla faksom 18 minuta poslije, u 18.25 sati...

>>Zbog 'za dom spremni' Šimunić je prekinuo karijeru, a Hrvatska će trpjeti poniženje

>>Iz Hajduka poručili: Odustajemo od organizacije utakmice s Italijom, bilo bi to poniženje

>>Šuker: Odlučili smo da ćemo s Italijom igrati u Splitu!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije