Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl u Areni

Otkrivamo kako je nastala najjača europska MMA organizacija

KSW u Areni
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
09.11.2019.
u 16:38

Večerašnji borilački spektakl u Areni počinje u 19 sati, bit će deset borbi, među njima i nastup petorice Hrvata

Zagreb je ovih dana oblijepljen veleplakatima s kojih strši kratica KSW. Da nema slike dvojice mišićavih muškaraca koji se mrko gledaju mnogi ne bi ni znali o čemu je riječ.

Iako nije riječ o nastupu nekog svjetski poznatog DJ-a, oni koji dođu doživjet će ugođaj rock-koncerta jer je riječ o vrhunskoj produkciji, po uzoru na najave boraca negdašnjeg Pridea, pa u tom dijelu videopredstavljanja gladijatora to izgleda čak i bolje od UFC-ova.

KSW u Areni
1/9

Ukucate li u sveznajući Google “KSW”, dobit ćete niz vrlo različitih “odgovora” poput Keeping Scientology Working, Kinetic Steam Works, Kearny Street Workshop, Kuk Sool Won...

Konfrontacija sztuk walki

Ovo posljednje je korejska borilačka vještina koja je u Europi prilično nepoznata, no zato je sve poznatija najjača europska organizacija slobodne borbe Konfrontacja sztuk walki ili u prijevodu s poljskog “Sučeljavanje borilačkih vještina”.

Nakon neprikosnovenog američkog UFC-a a potom i Bellatora, to je, uz japanski Rizin, trenutačno treća po snazi organizacija slobodne borbe u svijetu. A nastala je 2004. iz želje jednog hotelskog promotora (Martin Lewandowski) da gostima varšavskog hotela “Marriot” ponudi borbe uživo, a ne samo one UFC-ove na malom ekranu.

Te prve priredbe održavale su se u hotelskom sportskom baru (Champions), a gledalo ih je tristotinjak ljudi. No, kako su već prva izdanja dobro izgledala, KSW se počeo širiti, a 2017. narastao je do stadionske priredbe koju je u Varšavi gledalo više od 57.000 gledatelja.

A to je druga po veličini gledanost MMA borbi jer je veća bila jedino ona u kojoj je sudjelovao i naš Mirko Filipović, na Prideovu Shockwaveu u kolovozu 2002. kada je pred 71.000 promatrača Cro Cop tehničkim nokautom pobijedio japansku legendu Sakurabu.

Da bi privukli što veći publicitet, osnivači KSW-a (Martin Lewandowski, Macijel Kawulski) počeli su organizirati i borbe poznatih, onih koji su voljni potući se a nisu “odgajani” borci.

I realizacija te ideje donijela im je, čini se, jako puno. Ponajprije angažman Mariusza Pudzianowskog, enormno mišićavog snagatora, peterostrukog pobjednika Strongmana, natjecanja u demonstraciji snage kao što su povlačenje vlakova, guranje kamiona, nošenje kamenih stijena i slično.

Cro Cop mu bio u kutu

A nekad najjsnažniji čovjek svijeta borit će se večeras u Areni Zagreb. A tom prilikom posjetitelji će, ali i gledatelji RTL televizije, moći vidjeti koliko je dobar borac čovjek čiji su osobni rekordi 290 kg u bench-pressu, 380 kg u čučnju i 415 kg u mrtvom dizanju.

Njemu će se suprotstaviti dojučerašnji bodibilder Ermin Junuzović, natjecatelj umjetničkog imena Erko Jun, koji ima tri pobjede nokautom, ali protiv snagatora skromnih borilačkih umijeća.

No, ono čemu se, u Erkovu slučaju, u toj promociji najviše raduju su četiri milijuna njegovih pratitelja na Facebooku i milijun na Instagramu.

Svjedoci početaka KSW-a bili su i Mirko Filipović i Igor Pokrajac. Na svoj 31. rođendan, Cro Cop bio je Pokrajcu u kutu na četvrtoj KSW-ovoj priredbi (2005.). No, KSW tada i KSW danas su kao nebo i zemlja, pa Pokrajac ističe:

– UFC je i dalje najjača svjetska organizacija slobodne borbe i KSW ga u tome teško može ugroziti. No organizacijski gledano, ravnopravan je UFC-u. Za europske borce jako je važno da imaju takvu promociju, a oni bolji nemaju ni potrebe ići u UFC jer im je zarada i ovdje prilično dobra. Dakle, neki KSW prvak može jednako zaraditi ovdje koliko i u UFC-u gdje vjerojatno ne bi bio prvak – kaže hrvatski borac s najviše (13) nastupa u UFC-ovu kavezu.

U večerašnjem programu, koji počinje u 19 sati, bit će 10 borbi, među njima i nastupi petorice Hrvata. Natjecateljski je najvažniji nastup Antuna Račića koji se s Poljakom Stasiakom bori za naslov prvaka KSW-a u pero kategoriji.

Vidjet ćemo i teškaša Antu Deliju (protiv Britanca Thompsona), poluteškaša Ivana Erslana (Španjolac Rodriguez), velteraša Aleksandra Rakasa (Poljak Kaszubowski) te dinamičnog perolakaša Filipa Pejića (Brazilac Torres). Prema anketi, borilački fanovi najviše se raduju borbi Crnogorca Vase Bakočevića Psihopata i Poljaka Mankowskog, a borba večeri je okršaj teškaša Pudzianowskog i Juna.

>> Pogledajte nježniju stranu Cro Copa

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar doog_kool
doog_kool
14:47 10.11.2019.

Mislim da je redoslijed organizacija po kvaliteti trenutno sljedeci: UFC, ONE, Bellator, KSW, RIZIN, Cage Warriors....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije