Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napuštanje HNL-a

Odlaze li naši nogometaši prerano iz hrvatske lige?

03.02.2019.
u 11:52

HNL s obzirom na dob igrača u vrijeme kada se odlučuju na nogometni iskorak s pravom zaslužuje epitet “baby lige”

Senzacionalnim transferom kapetana U19 reprezentacije Hrvatske Ante Palaverse iz Hajduka u Manchester City za 6,3 milijuna eura (4,8 milijuna odštete uz još milijun i pol bonusa) te U21 reprezentativca Roberta Mudražije iz Osijeka u Kopenhagen za 2,7 milijuna i ove se zime nastavio trend (pre)ranog odlaska iz Prve HNL.

Palaversa će, srećom, još sezonu i pol odrastati i sazrijevati u hrvatskom nogometu prije nego što se pokuša nametnuti Pepu Guardioli u žestokoj konkurenciji.

>> Pogledajte video: Ovako se Domagoj Vida odmara od nogometa

Mudražiji je, pak, unatoč njegovoj dobi ovo već drugi odlazak “preko granice”, bilo mu je tek 19 kada je pokušao u austrijskom drugoligašu Lieferingu, inače B momčadi Red Bull Salzburga. Bio je premlad i neiskusan pa ta epizoda i nije mogla završiti uspjehom.

Srećom pa se na vrijeme vratio u hrvatski nogomet gdje je dobio nužne minute. Nešto slično svojedobno je napravio i Domagoj Vida nakon što je zaključio kako u Leverkusenu za njega nema mjesta. Vratio se u HNL, potpisao za Dinamo, a koliko je ta odluka bila ispravna, potvrđuje njegova karijera. Nosio je kapetansku traku kijevskog Dynama, potpisao za Beşiktaş, a danas se za njega “otimaju” Roma i Juventus.

HNL s obzirom na dob igrača u vrijeme kada se odlučuju na nogometni iskorak s pravom zaslužuje epitet “baby lige”. Naime, u Top 10 odlaznih transfera iz HNL-a čak sedam su bili U21 nogometaša (samo su transferi Modrića, Eduarda i Kramarića bili izvan te dobne kategorije).

Uostalom i najveći transfer u povijesti HNL-a drži Marko Pjaca (prodan u Juventus za 23 milijuna eura) koji je u to vrijeme bio u U21 kategoriji.

Halilović ekstreman primjer

Nažalost, upozoravajuće je i zabrinjava što je više negativnih nego pozitivnih iskustava ranog odlaska. Rijetki su dobili priliku odmah poput Kovačića i Ćorluke, neki nisu nikada, a oni najuporniji poput Ante Rebića su do nogometnog imena i statusa stigli obilaznim putem.

1/5

Neki su se talenti i ugasili poput Ante Vukušića koji je Hajduk napustio kao “sinjski dijamant” pa igrao u drugoj švicarskoj, njemačkoj i poljskoj ligi, a jesenas je u dresu Krškog zabio prvi prvoligaški pogodak poslije četiri godine! Vremena za talente pogotovo nema u Premier ligi.

Filip Benković ljetos je nakon debija u Liga kupu za Leicester koji ga je platio 15 milijuna eura ekspresno poslan na posudbu u Celtic, Nikola Vlašić izgubio je jednu sezonu u Evertonu (plaćen 10,8 milijuna eura) prije nego što je završio na posudbi u moskovskom CSKA gdje je njegov talent eksplodirao, dok Matej Delač, Mario Pašalić i Stipe Perica nisu odigrali ni minute u dresu Chelseaja, već su vrijeme koje su bili pod ugovorom s klubom iz Stamford Bridgea proveli po posudbama, i to uglavnom svake sezone u novoj sredini.

Delač je tako branio za čak osam momčadi dok ove sezone nije potpisao za danski Horsens. Ali oni su bar igrali. Nekim je talentima prerani odlazak iz HNL-a značio i “sumrak” karijere. Najekstremniji primjer je Alen Halilović. Otkako je prije četiri i pol sezone u transferu vrijednom pet milijuna eura potpisao za Barcelonu kapetan U21 reprezentacije nikako da proigra. Za slavni klub odigrao je svega 28 minuta, u Kupu kralja protiv Elchea, i to je bio njegov učinak za Barcelonu.

Uslijedile su posudbe u Gijon, HSV (u kojem se također nije naigrao), potom Las Palmas, a Milan je pogotovo bio loš odabir. Sada će do kraja sezone biti na posudbi u belgijskom Standardu. Tek su mu 22 godine, a već je promijenio pet liga.

Tražili nove prilike

Priliku u novoj sredini, i to onoj u kojoj su hrvatski nogometaši ostavili dubok trag, ove je zime odlučio potražiti i Marko Rog. Bio u krugu reprezentacije, igrao i na Euru 2016. poslije kojeg je otišao u Napoli za 13 milijuna eura.

>> Pogledajte video: Najplaćeniji hrvatski sportaši

Talijanski klub ga je skupo platio, ali Rog nikako nije dobivao pravu šansu, prve sezone odigrao je 324 minute raspoređenih u 15 prvenstvenih utakmica, sezonu iza je 28 puta bio u igri (niti jednom kao starter) ali dobio je svega 251 minutu, dok mu je jesenas minutaža napredovala na ukupno 337 minuta.

Ipak, procijenio je kako je odlazak na posudbu u Sevillu pravi izbor. Priliku u Udineseu nije dočekao ni Andrija Balić. Prve sezone odigrao je svega četiri utakmice, sezonu poslije već 21, pri čemu je u 11 bio i starter, ali mu je prošle jeseni minutaža pala na svega 43 minute raspoređenih u pet utakmica. Do kraja sezone igrat će na posudbi u nizozemskoj Fortuni iz Sittarda.

I zato je ostanak Palaverse u Hajduku na posudbi do ljeta 2020. najbolje što se moglo dogoditi i njemu i hrvatskom nogometu.

Komentara 4

WE
weAreCro
12:07 03.02.2019.

A sta je tu cudno?Odlaze svi, obicni radnici, sportasi, znanstvenici, izumitelji, nema iznimke...u najboljim i najpotentnijim godinama ce stvarati i raditi na boljitku neke deuge zemlje/kluba.

KA
kajinx
15:07 03.02.2019.

Da, prerano. Probajte otići sami u vukojebinu, u svijet gdje "dog eats dog", pa ćete vidjeti kako se psihički upropasti mladi život.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
22:44 03.02.2019.

baby liga iznjedrila srebro da nije baby bila bi zlato 🏆

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije