Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost F1

Nove zvijezde u formulu 1: Stižu neki drugi klinci

11.09.2017.
u 16:12

Mladi Lando Norrism vozač formule 3, u Mađarskoj je odvozio 91 krug u McLaren Hondi MCL32 i postavio drugo najbrže vrijeme na ultrasoft gumama, 0.271 sekundi iza najbržeg Vettela

Nisu još prošle uspomene na Ayrtona Sennu, Alaina Prosta, pa ni Michaela Schumachera, a već su staze, bolide i javnost okupirale neke nove zvijezde. Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso... Ali i nakon njih doći će druga imena koja također imaju ambiciju biti “velika”, a već si polako i asfaltiraju put ka formuli 1.

Jedan od njih je i mladi Lando Norris. Inače vozač formule 3, u Mađarskoj je odvozio 91 krug u McLaren Hondi MCL32 i postavio drugo najbrže vrijeme na ultrasoft gumama, 0.271 sekundi iza najbržeg Vettela. Priliku u F1 bolidu dobio je osvajanjem McLaren Autosportove nagrade BRDC 2016. koja uključuje i ulogu testnoga vozača i vozača simulatora. A dobrim nastupom u Mađarskoj iznenadio je sebe, ali i druge. McLarenov trkaći direktor Éric Boullier vjeruje da je on potencijalna buduća zvijezda formule 1.

– Lando nas je oduševio zrelošću, profesionalizmom i brzinom, a vrlo se brzo privikao na bolid koji je vozio prvi put. Informacije koje je podijelio s inženjerima bile su vrijedne i točne i definitivno će biti dobar testni vozač, da ne govorim potencijalna zvijezda budućnosti – rekao je Boullier.

Oduševljen je bio i sam Norris.

– Uspio sam proći sve testove koje me momčad tražila i sve je prošlo dobro. Bio je to zaista dobar dan, vrlo produktivan za sve nas. Naviknuti se na bolid bilo je isprve izazovno, ali na kraju dana sam se osjećao vrlo dobro. Odvozio sam puno krugova i zaista uživao u ovom iskustvu – rekao je Norris.

O odustajanju se ne razmišlja

A bude li tako vozio kada stvarno krene u utrke Svjetskog prvenstva formule 1, njegovim protivnicima neće biti lako. No, ni njemu. Sjajna karijera predviđa se i Charlesu Leclercu koji vozi za ekipu Prema i član je Akademije Ferrari vozača. U izvanrednoj rookie sezoni u formuli 2 (ranije GP2) Leclerc je samo nastavio nizati uspjehe. Vodi u prvenstvu, ima čak 67 bodova prednosti, ima pet utrka i bio je prvi vozač koji je osigurao šest uzastopnih najboljih startnih pozicija od prvih šest utrka.

– Znam da je to opasan sport, ali to mi se sviđa. Volim opasnost, volim adrenalin i moram se utrkivati. Nikada nisam razmišljao o tome da prestanem – rekao je u jednom intervjuu za The Guardian Leclerc.

A o prestanku nije razmišljao ni Mick Schumacher za kojega kažu kako jako nalikuje ocu Michaelu, a bude li tako i vozio, čeka ga bogata karijera u formuli 1. U Spa-Francorchampsu na Velikoj nagradi Belgije, kada je vozio Benettonov bolid u čast svom ocu, sve je podsjetio na bivšeg sedmerostrukog prvaka. Michael Schumacher je, naime, svoju prvu pobjedu upisao upravo u Spa-Francorchampsu još 1992. godine, a tada je krenula sjajna karijera koja mu je donijela 91 slavlje i sedam naslova svjetskog prvaka. Navijači su tako i Micka u Belgiji dočekali ovacijama.

– Drago mi je da sam mogao sudjelovati u ovome. Nadam se da ću se jednog dana i ja natjecati u formuli 1 – rekao je Mick koji se trenutačno bori u formuli 3 u kojoj vozi od 24. prosinca 2016. S njegovim genima, sinu Michaela Schumachera i nećaku Ralfa Schumachera, također bivšeg vozača formule 1, bolid je suđen.

Budućnost u formuli 1 predviđa se i Lucasu Aueru mladom vozaču Mercedes-AMG C 63 DTM-a. Lucas je prvu DTM utrku odvozio 3. svibnja 2015. , a do sada ima pet pole positiona, pet podija i tri pobjede u 47 odvoženih utrka. Ove je godine baš on osvojio prvu utrku sezone. Njegova vožnja stavila ga je na radar Mercedesa i F1 timova – što je pokrenulo i vožnju u Force Indiji.

Sve je priprema za Formulu 1

– Ove godine imam prilično dobar početak sezone i, kao najmlađi DTM vozač i timovi koji traže nekoga, Force India s Mercedesovim motorom dobro je opremljena i dobro je došla. Možete samo zamisliti. Sve je to za mene ostvarenje sna. Kada sam s 4-5 godina krenuo u kartingu, moje oči bile su uperene samo na formulu 1, ali nakon formule 3 to se promijenilo. Dobio sam priliku od Mercedesa voziti u DTM-u. Sretan sam tamo i to je sjajno prvenstvo, ali naravno da je sada ovaj test i prilika za vožnju F1 automobila nevjerojatna i naravno da sam uzbuđen, pogotovo kada to radim s vrhunskim timom kao što je Force India. Ali prvo moram napraviti prilično impresivan posao u DTM-u da bih otišao nekamo drugamo – rekao je za motorsport.com.

A uz njega odličan posao radi još je jedan vozač u cijeloj priči – Pierre Gasly. Mladi Francuz koji vozi u Super Formula Championshipu, od veljače ove godine za tim Mugen.

– Ovo je veliki izazov za mene i to je ono što volim. Sve će to biti različito, nemam iskustva s automobilom ni stazama, a znam da je japanska kultura, filozofija, način rada, gotovo sve različito.

Francuz je trenutačno i testni i rezervni vozač za Red Bull Racing do kraja sezone 2017, formule 1. Tako ima mogućnost raditi s Maxom Verstappenom i Danielom Ricciardom.

– Drago mi je što sam treći vozač Red Bull-a za još jednu sezonu i što blisko surađujem s Maxom i Danielom, stjećem više iskustva o tome kako tim radi, kako se ponašaju u GP-ima... Mnogo ću naučiti o novom automobilu i propisima, sve je to vrijedno. Super Formula će samo pomoći– rekao je 
Gasly.

Komentara 1

KE
kentie
12:05 13.09.2017.

samo mi ne moite spominjati Sennu...totalnog luđaka i manijaka u F1....uostalom pitajte Prosta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije