Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je igrao?

Niko voli dva zadnja vezna i jednog napadača, ali zna i s lažnom špicom

Niko Kovač
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
15.11.2013.
u 14:58

Niko Kovač krije sastav od prvog dana priprema. Uspješno, mora se priznati. I zato navijači, zapravo, nagađaju kako će Kovačeva Hrvatska izgledati.

Niko Kovač krije sastav od prvog dana priprema. Uspješno, mora se priznati. I zato navijači, zapravo, nagađaju kako će Kovačeva Hrvatska izgledati. Pokušali smo to prozreti pogledavši jedine dvije momčadi koje je dosad vodio: mladu hrvatsku reprezentaciju i drugu momčad Salzburga.

– Nikina je nogometna filozofija germanska u pozitivnom smislu – ispalio je Romeo Jozak, predsjednik Stručne komisije HNS-a, i objasnio:

– Niko je bio karakteran igrač i na tom je tragu ostao kao trener. Ne trpi nedisciplinu i nered, ne dopušta pojedinačna iskakanja u igri. Primjerice, vodili smo sa 1:0 u Švicarskoj uz malo sreće, ali nismo igrali dobro. I u poluvremenu je svlačionicu preokrenuo naglavačke!

Jozak kaže da Niko ima sve četiri glavne karakteristike koje pravi trener treba imati: široku inteligenciju, agresiju u provođenju svojih ideja, smisao za igru i karakteran je. Kako mu igraju momčadi?

– U četiri utakmice mladih igrao je s dva zadnja vezna, a naprijed je kombinirao. Ne robuje sustavu, voli igru prema naprijed. Primjerice, u mladoj vrsti nismo imali pravu prvu špicu kao što je Mandžukić. Mogao je staviti premladog Pericu ili Kiša koji tada nije bio u formi, no nije želio “silovati” te je i tu pokazao da zna što radi pa je igrao s lažnim špicama Pjacom i Brozovićem. Iako nismo imali čistu špicu, završavali smo napade s četiri, pet igrača – opisao je Jozak rad Nike Kovača u mladoj vrsti.

Nikad nikoga nije preferirao

A Marin Matoš (24), veznjak Slavena Belupa, bio je Kovačev igrač u drugoj momčadi Red Bull Salzburga 2009./2010. kada je Matoš bio najbolji strijelac.

– Znao je uvijek izvući maksimum iz igrača i bio je pošten – kaže Matoš.

Slavenov veznjak prisjeća se da je Kovač imao velike zahtjeve, ali svi su u momčadi, kaže, znali da će igrati ako sve kvalitetno i pošteno odrade.

– Kod njega su igrali najbolji, nikad nikoga nije preferirao. I onaj zadnji igrač uvijek je dobivao priliku. Zato je uvijek i imao respekt svih igrača.

Otkriva i da je Kovač volio brz protok lopte, igrao je dosta ofenzivno, ali i čvrsto u obrani.

– Vjerujem da će na Islandu istrčati s dva zadnja vezna, a doma će vjerojatno igrati ofenzivnije – zaključio je Matoš.

Komentara 2

TO
tomicro
17:51 15.11.2013.

Bijeloooooooooooo ,Crvenaaaaaaaaaaa,moojaaaa Hrvaaaaatskaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!

CA
canajisraM
16:54 15.11.2013.

Niko Kovač krije sastav od prvog dana priprema. Uspješno, mora se priznati. I zato navijači, zapravo, nagađaju kako će Kovačeva Hrvatska izgledati. >>>> Da sam na njegovom mjestu ovako bi izgledao pocetni sastav; ................Pletikosa..................... ... Srna.........Simunic.......Corluka......... .....Rakitic.... Lovren........Modric.......... ...........Kovacic....... Kranjcar………................. .......Mandzukic..................Benko……......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije