Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO 36 hrvatskih navijača zbog izgreda ne smije na utakmice na domaćem terenu, ali ih ništa ne sprječava da odu u Njemačku

Naši huligani mogu na SP: Najviše kazni imaju Torcida, BBB i Armada

0huli-txt.jpg
import
19.05.2006.
u 16:15

Na nogometne utakmice u Hrvatskoj trenutačno ne smije ići 36 navijača izgrednika kojima su tu mjeru, najčešće u trajanju od 10 mjeseci do jedne godine, izrekli prekršajni sudovi. Po broju zabrana prednjače navijači Hajduka, slijede dinamovci, a treće mjesto pripalo je Riječanima. Iako se govorilo da će hrvatska policija njemačkoj dostaviti "crne liste" s imenima domaćih huligana, donačelnik u Upravi za policiju MUP-a Stjepan Cavrić kaže da takve liste ne postoje pa to znači da domaći izgrednici mogu putovati i na Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj.

Obveza HNS-a
HNS ima obvezu Fifi dostaviti podatke o navijačima koji dolaze iz RH, a dodatnu provjeru za njih hrvatska policija učinit će tek ako tamo počine kazneno djelo. Za crne liste, zapravo, i nema zakonskog uporišta jer se izmjene i dopune Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, kojim bi sudovi izgrednicima imali pravo zabraniti odlazak i na utakmice u inozemstvo, a naša bi policija "zbirku" s njihovim podacima mogla dostaviti inozemnim policijama, trenutačno nalaze u Vladi na koordinaciji.

Među onima koji ne smiju na utakmice Zagrepčani su Matija Batur (23), Luka Ćuća (22), Teo Pavlović (29), Matija Sigur (24) i Slavko Crvenković (28). BBB-ovcu Goranu Hraniloviću Čupku (33) sudska odluka nije uručena jer je u bijegu, a Silvijo Maksan (23) se žalio. Na popisu su još Mislav Vučetić (24) iz Popovače te Zdenko Kaurčić (27) iz Petrinje. Istu je mjeru policija tražila i za Tomu Gluščića, no sud je to odbio.

Rizične osobe
Jedan od načina na koji policija dolazi do izgrednika jest i identifikacija osoba ulovljenih na djelu policijskim kamerama. Sve utakmice ocijenjene kao rizične snimaju se, a spiker je dužan o tome izvijestiti prije susreta. Rizične osobe policija "skida" prije nego što uđu na stadion, pa se to dogodilo i prošle subote, kada je u gradu "zaustavljen" i priveden torcidaš Vladimir Ronkulin, poznat po sumnji da je u prosincu 2003. godine u Dugopolju zapalio automobil s dinamovcima. Navodno je policiji rekao da nije ni namjeravao ići na utakmicu.


Kontrola na stadionu

MUP je odustao od odredbe po kojoj bi organizatori sportskih natjecanja bili dužni voditi evidenciju o identitetu osoba koje su na utakmicama. Kome su prodane ulaznice, neće se bilježiti, ali HNS-u je ostavljena mogućnost da za rizične utakmice ipak zatraži popis.


Represija sama ne pomaže

– Iako smatram da izgrednici trebaju biti kažnjeni, samo represivne mjere, kakvima pribjegava hrvatska policija i sudstvo, neće pomoći ublažiti problem navijačkih izgreda. Potrebna je preventiva, u koju se u prvom redu ubraja komunikacija s navijačima – smatra sociolog Dražen Lalić. Naglašava da se sociologe koji se bave fenomenom navijača sustavno izostavlja iz rješavanja problema s izgrednicima.


BBB i Torcida bez komentara

Na špekulacije o zabranama odlaska na Svjetsko prvenstvo u Njemačku navijači novoga prvaka Dinama, Bad Blue Boysi, nisu imali komentara. Prema reakcijama iz proteklih godina na slična pitanja, možemo zaključiti da se slažu s navijačima diljem Europe i svijeta te da smatraju kako je potezanje takvih tema i njihovo stavljanje u prvi plan samo mazanje očiju javnosti kako bi se pravi problemi (npr. organizirani kriminal) u državama gurnuli pod tepih. O najnovijoj akciji hrvatske policije pripadnici Torcide još ne znaju dovoljno. Stoga tajnik Toni Ljubić nije želio ishitreno komentirati nešto s čime članovi kluba navijača Torcida nisu upoznati niti su o tome dovoljno raspravljali. Ljubić također nije znao ni kojim je to torcidašima na početku akcije zabranjen ulazak na nogometne stadione u Hrvatskoj. (M. Š., P. S.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije