Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR SPORTAŠA

Najveća je dinastija Sinković, Sandra dostigla Janicu

Martin Sinković i Valent Sinković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
21.12.2017.
u 14:37

– Najuspješniji smo momčadski sport u Hrvatskoj, ali nismo dovoljno financijski i medijski praćeni. Srećom, imamo znanje koje nije od jučer – ističe izvršni direktor HVS-a Perica Bukić.

Atletičarka Sandra Perković, gimnastičar Tin Srbić, vaterpolisti, streljačice i braća Sinković, najbolji su sportaši Hrvatske za 2017. godinu u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora. Nagrade Sandri i Tinu osobno je uručio premijer Andrej Plenković, što baš i nije uobičajena praksa na ovakvim svečanostima, no šef hrvatske Vlade veliki je poklonik sporta.

I dok je Tinu Srbiću, svjetskom prvaku na preči ovo prvi izbor, pa je naglasio da zahvaljujući tome sada profesori na strojarstvu znaju tko je on, Sandra Perković, svjetska prvakinja u bacanju diska najveće priznanje krovne nam sportske kuće primila je po šesti puta uzastopce te je tako dostigla najtrofejniju hrvatsku olimpijku Janicu Kostelić. Štoviše, čak ni Janica nije bila šest puta uzastopce jer je 2004. bila ozlijeđena.

- Velika mi je čast što sam dostigla Janicu, jednu od sportašica koja mi je bila inspiracija - kazala je Sandra koja se i po šesti put pojavila u kreatorici svoje prijateljice Aleksandre Dojčinović.

Svjetski prvaci iz Budimpešte pak nisu imali trofejnih konkurenata, a vaterpolisti su ovu nagradu, u ovom izboru, osvojili po osmi puta u posljednjih 11 godina.

- Najuspješniji smo momčadski sport u Hrvatskoj, ali nismo dovoljno praćeni financijski i medijski. Srećom, imamo znanje koje nije od jučer - ističe izvršni direktor Saveza Perica Bukić.

Dvojac bez konkurencije

Svjetske prvakinje su i hrvatske streličarke, no to im nije bilo dovoljno za naslov najbolje hrvatske ekipe jer nisu olimpijski sport pa su prednost dobile streljačice (Pejčić, Gustin, Zeljković) koje su bile srebrne na EP-u.

No, nitko od spomenutih, pa čak niti velika Sandra Perković, nema toliko nagrada koliko ih imaju braća Sinković. Naime, njima je ovo sedmo priznanje za najbolji sportski par, štafetu ili posadu pri čemu su ih tri zaslužili kao dio moćnog hrvatskog četverca na pariće, dok su im četiri pripala u dvojcu. Triput u dvojcu na pariće, a ovaj posljednji za svjetskog srebro u posve novoj disciplini - u dvojcu bez (kormilara).

- Još uvijek nam je bolja ona stara disciplina. Puno se svađamo u novoj, svatko ima svoju stranu i nikako se dogovoriti - kazao je stariji brat Valent koji će u subotu krenuti na medeni mjesec u Dubai.

- Velik je korak od srebra do zlata, puno nas posla čeka - dodao je Martin Sinković.

A Sinkovići su i ove godine dvojac bez konkurencije, i ako ovako nastave - a za to su dovoljno mladi, Martin ima 28, a Valent 29 godina - mogli bi podignuti ljestvicu tako visoko da će ju teško netko moći preskočiti. Zapravo, konkurira im jedino Sandra Perković, koja najavljuje da je plan osvajati zlata u naredne tri godine (europsko, svjetsko i olimpijsko).

S obzirom kako su se brzo "prešaltali" sa dva vesla u rukama na jedno, dečki su konkurirali i za posebnu nagradu za sportski pothvat kojeg je, na koncu, ipak dobila plivačka maratonka Dina Levačić.

Nikola Bralić, trener braće Sinković, opet je bio u najužoj konkurenciji za trenera godine, no prednost su ipak dobili treneri svjetskih prvaka a to su Ivica Tucak, Lucijan Krce i Edis Elkasević koji se, u pravilu, kiti tim priznanjem svaki put kada i njegova štićenica Sandra Perković bude izabrana.

- Donijet ćemo mi još zlata u našu Hrvatsku jer ovo u Budimpešti nije bilo sretno zlato već ovaj naraštaj to doista i može - obećao je Tucak.

Inače, hrvatski su sportaši u 2017. nastupili na 118 svjetskih prvenstava, 79 svjetskih kupova i 180 europskih prvenstava i pri tome osvojili 76 zlata, 78 srebra i 86 bronci uz 232 plasmana od 4. do 8. mjesta. 

LAUREATI

SPORTAŠICA GODINE: Sandra Perković (1. na SP)

SPORTAŠ GODINE: Tin Srbić (1. na SP)

EKIPA GODINE: Streljačice (2. na EP)

MOMČAD GODINE: Vaterpolisti (1. na SP)

SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA: Valent i Martin Sinković

TRENERI GODINE: Ivica Tucak (vaterpolo), Edis Elkasević (atletika), Lucijan Krce (gimnastika)

SPORTSKI POTHVAT: Dina Levačić (daljinsko plivanje)

PROMICATELJI HRVATSKE U SVIJETU: Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Mateo Kovačić, Dejan Lovren, Dario Šarić, Marin Čilić

NAGRADA HOO-a MATIJA LJUBEK: Zrinko Gregurek, Dragutin Šurbek, Zvjezdana Tuma - Pavlov, Vlaho Asić, Sportsko ribolovno društvo Priroda Vinkovci

TROFEJ MOO-a "Sport bez granica": Županijski savez športova

POSEBNA PRIZNANJA HOO-a: Emisija "Sport nedjeljom", novinar Zdravko Reić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije