Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema ni Pelea, Maradone...

Modrić je u Rusiji bio blizu odabranom društvu, a njih je samo sedmorica

Luka Modrić
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
07.04.2020.
u 16:18

Među sedmoricom veličanstvenih nogometaša nije bilo mjesta za Pelea, Maradonu, Messija, Cruyffa...

Svjetska nogometna prvenstva igraju se od 1930., nogometna Liga prvaka od 1955., a zlatna lopta bira se od 1956. godine. Znate li koliko se nogometaša može pohvaliti da u svojim vitrinama imaju sva ova tri trofeja? Samo sedmorica.

Među sedmoricom veličanstvenih nema možda ponajboljih igrača svih vremena Pelea, Maradone, Messija, Ronalda, Cruyffa, Platinija, Di Stefana, Puškaša...

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Među sedam sjajnih su Englez Bobby Charlton, Nijemci Gerd Muller i Franz Beckenbauer, Brazilci Kaka i Ronaldinho, Talijan Paolo Rossi i Francuz Zinedine Zidane.

Prvi koji je obuhvatio ova tri trofeja bio je Bobby Charlton. Ovaj sjajni veznjak bio je svjetski prvak s Engleskom 1966. godine, a s Manchester Unitedom osvojio je Kup prvaka dvije godine kasnije. U finalu su „crveni vragovi“ pobijedili portugalsku Benficu s 4:1, uz dva pogotka Charltona.

U momčadi Manchestera te godine briljirao je i sjajni George Best. Zlatnu loptu Charlton je dobio 1966. godine. Imao je po glasovima samo bod više od Eusebija. Rekorder po broju pogodaka za englesku nogometnu reprezentaciju većinu klupske karijere proveo je u Manchester Unitedu.  

Sedamdesetih godina dominirao je Europom njemački nogomet. Njemačka je postala svjetski prvak 1974. godine, Bayern je bio osvajač Kupa prvaka triput za redom, od 1974. do 1976. godine. Dva igrača bila su središnje figure bavarske momčadi, ali i reprezentacije – Franz Beckenbauer i Gerd Muller.

Naravno, obojica su bili proglašeni za najbolje nogometaše. Tako je zlatnu loptu Beckenbauer zaslužio čak dvaput, 1972. i 1976. godine, a Muller 1970. godine. Zanimljivo je da je te 1970. godine Bayern ispao u 16-finalu Kupa prvaka od francuskog St. Etiennea (2:0, 0:3), a Njemačka je bila treća na svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Muller je zlatnu loptu dobio sa sedam bodova više od Engleza Bobby Moorea i 12 bodova više od Talijana Luigi Rive. Beckenbauer je pak ostao jedini nogometaš koji je dobio sva tri ova trofeja a da nije veznjak ili napadač.

Paolo Rossi bio je velika zvijezda Italije koja je postala svjetski prvak 1982. godine u Španjolskoj. Bio je najbolji strijelac tog SP-a, ali i najbolji igrač što je do tada uspjelo samo Brazilcu Garrinchi 1962. i Argentincu Kempesu 1978. godine. Te iste godine dobio je Rossi i zlatnu loptu, a tri godine kasnije s Juventusom je osvojio Kup prvaka. „Stara dama“ je u finalu pobijedila Liverpool pogotkom Platinija.

Jedini Francuz u ovom društvu, Zidane, osvojio je svjetsko prvenstvo 1998. godine, te godine i zlatnu loptu, a  Ligu prvaka osvaja 2002. godine. Njegov Real pobijedio je u finalu Bayern iz Leverkusena s 2:1, a za goste je na toj utakmici igrao hrvatski igrač Boris Živković.

Brazil je svoje posljednje svjetsko prvenstvo osvojio 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu. Iz te sjajne momčad izdvojili su se Kaka i Ronaldinho. Kaka je zlatnu loptu dobio 2007. godine, u godini kada je s Milanom osvojio Ligu prvaka pobijedivši u finalu Liverpool (1:0), a Ronaldinho je zlatnu loptu dobio 2005. godine i to po bodovima nadmoćno u odnosu na Lamparda i Gerrarda.  Čudesni brazilski veznjak Ligu prvaka osvojio je 2006. godine kada je s Barcelonom u finalu svladao Arsenal (2:1).

Od 2007. do danas više nijednom igraču nije pošlo za rukom da objedini ova tri trofeja. Najbliže su bili Španjolci koji su s reprezentacijom osvojili svjetski naslov 2010. i Ligu prvaka s Barcelonom (Pique, Xavi, Iniesta, Puyol, Busquets, Alonso, Pedro) ili Realom (Canellas, Ramos), te  Nijemci koji su 2014. Osvojili svjetski naslov i Ligu prvaka s Bayernom (Neuer, Schweinsteiger, T. Muller, Lahm i Boateng).

No, kako su od 2010. do 2018. zlatne lopte osvajali su uglavnom Ronaldo i Messi nitko nije mogao do trećeg trofeja. Od naših igrača Luka Modrić osvojio je 2018. zlatnu loptu i Ligu prvaka s Realom, ali ne i svjetsko prvenstvo.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
JanezIQ45
16:36 07.04.2020.

Kak tu nema Bosanskog Slovenca Doncica!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije