Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seniorska prvakinja Hrvatske

Mlada Zadranka objasnila zašto je stala pod američku zastavu: Tako više nije imalo smisla

Bernarda Pera
Foto: instagram.com/bernardapera
1/5
11.08.2020.
u 07:00

Tata je dugo živio u Americi, ima američko državljanstvo, a početkom devedesetih vratio se u Hrvatsku gdje je upoznao mamu. U Zadru sam se rodila, a svi zajedno otišli smo u Ameriku zbog moje karijere. Jedno vrijeme bila sam stalno na relaciji Zadar – New Jersey – kaže Bernarda

Američka tenisačica Serena Williams danas će (17 sati po hrvatskom vremenu) odigrati prvi meč nakon šestomjesečne stanke. Igrat će na turniru u američkom Lexingtonu, a suparnica u prvom kolu bit će joj Zadranka Bernarda Pera, trenutačno 60. igračica na WTA ljestvici.

No Pera igra pod američkom zastavom pa se u Hrvatskoj o njoj malo toga zna. Prije sedam godina bila je seniorska prvakinja Hrvatske.

Još čeka prvi WTA naslov

– U Ameriku sam otišla zbog boljih uvjeta. U Zadru nisam mogla trenirati zimi jer nije bilo dvorane, a na otvorenom nisam mogla jer je bilo hladno ili bi padala kiša.

Tata je dugo živio u Americi, ima američko državljanstvo, a početkom devedesetih vratio se u Hrvatsku gdje je upoznao mamu. U Zadru sam se rodila, a svi zajedno otišli smo u Ameriku zbog moje karijere. Jedno vrijeme bila sam stalno na relaciji Zadar – New Jersey – kaže Bernarda.

Krajem godine napunit će 25 godina, do sada je osvojila devet ITF turnira, igrala je na sva četiri Grand Slam turnira. Osvojila je turnire u Alkmaaru, Bredi (dvaput), Rotterdamu, Gloucesteru, Imoli, Stuttgartu, Češkoj i Trnavi.

Igrala je još u 11 finala i izgubila, od toga dvaput u Bolu na Braču. Što se tiče WTA turnira, još uvijek čeka prvi naslov. Četiri puta bila je korak do finala. Gubila je polufinala u kineskom Guangzhou, češkom Pragu, švicarskom Lausanneu i latvijskoj Jurmali.

– Jedina neostvarena želja mi je nastup na Olimpijskim igrama. Ciljevi? Osvojiti u karijeri samo jedan Grand Slam turnir – istaknula je Zadranka.

Najdalje što je ikada otišla na Grand Slam turniru bilo je 2018. godine kada je igrala treće kolo Australian Opena. U drugom kolu, a na glavni turnir ušla je kao “lucky loser”, pobijedila je Johannu Kontru, tada desetu igračicu svijeta.

– To mi je bio prvi Grand Slam u glavnom ždrijebu. Zadovoljna sam bila što sam uopće ušla i onda sam dva kola prošla, tako da je to bio urnebes. A bila sam spremna napustiti Australiju. Imala sam avionsku kartu, ali je srećom nisam kupila – prisjeća se tih trenutaka Pera.

I sama Konta tada je hvalila našu igračicu:

– Pera je odlična igračica. Udara čisto i jako s obje strane te dobro koristi to što je ljevakinja. Svaka joj čast – rekla je Konta.

Nakon te velike pobjede na društvenim mrežama podržali su je košarkaši Zadra čija je velika navijačica. Na treningu su se svi igrači poredali i svatko je u ruci držao po jedno slovo. “Ajmo, Bernarda”, poručili su košarkaši.

Danas joj je trener Kristijan Schneider, bivši trener Borne Čorića. S hrvatskim igračicama često se sreće na turnirima. Postoji li mogućnost da jednog dana zaigra za Hrvatsku?

– Ne znam hoće li to biti moguće, ali da bih voljela, bih. Postojali su neki razgovori ove godine ali se nismo uspjeli dogovoriti – istaknula je.

Dobila okladu protiv Diega

Sudeći po njezinu profilu na Instagramu, Zadar i Hrvatska su joj jako prirasli srcu. Uostalom, ima i dečka kojeg je upoznala u Zadru – košarkaška Kristijana Krajinu koji će ove sezone igrati u Ciboni. Osječanin je 2016. došao u Zadar i tu je igrao sve do prošle sezone.

– Upoznali su se u teretani dvorane Krešimir Ćosić – kaže Bernarda.

Zanimljivo je da je Bernarda alergična na piletinu i plodove mora. Tako je jedne godine na turniru u Pragu noć provela u bolnici zbog alergijske reakcije na juhu koju je pojela. Imala je grčeve, probleme s disanjem i nije osjećala ruke i noge. Voli se Bernarda i našaliti, a pogotovo dobivati oklade.

Tako se za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine okladila s argentinskim tenisačem Diegom Schwartzmanom da će Hrvatska pobijediti njegovu reprezentaciju. Pera je dobila okladu, a Diego je za kaznu morao nositi dres hrvatske reprezentacije i objaviti sliku na Instagramu.

Vratimo se na današnji meč sa Serenom...

– Ne, nemam straha. Možda ću biti malo nervozna. Nemam što izgubiti, a pobjeda bi sigurno odjeknula, kao ona protiv Kontre na Australian Openu – istaknula je Bernarda. Serena je posljednji službeni meč odigrala u veljači kad je nastupala za američku Fed Cup reprezentaciju, prije nego što je koronavirus zaustavilo WTA Tour. 

Komentara 19

DU
Deleted user
07:44 11.08.2020.

Pera sretno puno usojeha i zdravlja,ostvari sve svoje snove.40.fantastično. Zamusli koliko cura ugra tenis i ti 40,iskreno uspjeh. Doći će i naslovi. Nemoj nikada ružno govoriti o nikome a kamoli o hrvatskim igračicama. U tvojin mlsđim godinama 15-17,bilo bar 4-5 igračica boljih,vidiš neke odustale(ozlijeda itd.). lp

DU
Deleted user
07:56 11.08.2020.

Zašto isprike , idi svojim putem i neka ti je sretan put, ne samo tebi nego svim mladima poručujem da idu tamo gdje ih vuče srce i razum, nema pravog puta u životu, a možda su svi pravi.Slušajte one koji vam žele dobro, one ostale nemojte doživljavati niti 1%, a na kraju sami odlučite....

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
12:32 11.08.2020.

tjeramo sve što valja iz zemlje rmtako da ostanu samo mediokriteti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije