Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP U PLIVANJU

Milak oborio svjetski rekord, Finke slavio na 800 metara slobodno završnim sprintom

FINA World Championships
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/4
21.06.2022.
u 21:37

Milak, koji je lani osvojio i olimpijsko zlato u Tokiju u ovoj disciplini, dominirao je finalnom utrkom te se ustvari "borio" samo sa satom, odnosno jedino je bilo pitanje hoće li popraviti svoj najbolji rezultat od 1:50.73 s kojim je slavio na prošlom SP u Gwangjuu prije tri godine.

Mađarski plivač Kristof Milak (22) potvrdio je svoju dominaciju u utrci na 200 metara leptirovim stilom, on je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti obranio naslov svjetskog prvaka uz novi svjetski rekord koji sada iznosi 1:50.34 minuta.

Milak, koji je lani osvojio i olimpijsko zlato u Tokiju u ovoj disciplini, dominirao je finalnom utrkom te se ustvari "borio" samo sa satom, odnosno jedino je bilo pitanje hoće li popraviti svoj najbolji rezultat od 1:50.73 s kojim je slavio na prošlom SP u Gwangjuu prije tri godine. Na pola staze Milak je bio 99 stotinki ispred svog vremena iz Gwangjua, 50 metara prije cilja 1.06 ispred starog rekorda, no u samoj završnici je ipak malo popustio, no svejedno je popravio vlastiti svjetski rekord za 39 stotinki. Drugoplasirani Francuz Leon Marchand zaostao je 3.03 sekunde za Milakom, a brončani Japanac Tomoru Honda 3.27 sekundi.

Ovo je drugi svjetski rekord u Budimpešti nakon što je u ponedjeljak novo najbolje vrijeme svih vremena ostvario Talijan Thomas Ceccon na 100 metara leđno.

Sjajna je bila utrka plivača na 800 metara slobodno u kojoj je pobjednik odlučen tek u završnom sprintu. Olimpijski pobjednik iz Tokija Amerikanac Robert Finke najbolje je rasporedio snage te je u posljednjih 15-ak metara pretekao srebrnog Nijemca Floriana Wellbrocka i brončanog Ukrajinca Mihajla Romančuka, dok je branitelj naslova iz Gwangjua Talijan Gregorio Paltrinieri ostao bez medalje četvrti. Finke je do cilja stigao s novim američkim rekordom od 7:39.36 minuta, a i srebrni Wellbrock i brončani Romančuk ostvarili su nove osobne rekorde sa 7:39.63 i 7:40.05. 

U utrci plivača na 50 metara prsno najbolji je bio Amerikanac Nic Fink, brončani s dvostruko duže dionice, s 26.45, on ja tri stotinke nadvisio Talijana Nicoloa Martinenghija, zlatnog sa 100m prsno, dok je treći bio još jedan Amerikanac Michael Andrew s 26.72.

U jedinom finalu plivačica, 200 metara slobodno, dominirale su Kineskinje, zlato je osvojila Junxuan Yang sa 1:54.92, a broncu Muhan Tang sa 1:56.25, dok je do bronce stigla Australka Mollie O'Callaghan sa 1:55.22.

Program je zaključila utrka mješovitih štafeta na 4x100 metara mješovito u kojoj su slavile SAD ispred Australije i Nizozemske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije