Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Centurion'

Ljubičić uveo Federera u klub troznamenkastih, što je sljedeći pothvat?

Ivan Ljubičić i Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/3
07.03.2019.
u 09:55

Dobro došao u pobjednički klub troznamenkastih! Sve ovo vrijeme osjećao sam se pomalo usamljeno, drago mi je da sam napokon dobio društvo – poručio je danas 66-godišnji Connors

U moru čestitki koje je ovih dana primio Roger Federer za osvojeni stoti naslov u karijeri (do kojega je došao u Dubaiju) jedna nam se čini znakovitom.

Stigla je od samog Jimmyja Connorsa, legendarnog američkog tenisača koji jedini ima više osvojenih naslova – 109.

Ivan Ljubičić i Roger Federer
1/3

– Dobro došao u pobjednički klub troznamenkastih! Sve ovo vrijeme osjećao sam se pomalo usamljeno, drago mi je da sam napokon dobio društvo – poručio je danas 66-godišnji Connors.

Koliko je goriva u spremniku

“Centurion” Federer, kako su ga prozvali mediji, i u 38. godini igra s lakoćom na kojoj bi mu pozavidjeli i mnogo mlađi. Nije li u završnici Dubaija u polufinalu eliminirao 22-godišnjeg Bornu Ćorića, a u finalu nadjačao 20-godišnjeg Stefanosa Tsitsipasa?

– Putovanje je bilo dugo i prekrasno. Na trenutke i teško, ali vrijedilo je žrtvovati se. Vidjet ćemo koliko je još goriva ostalo u spremniku, ali ja sam sretan što uopće igram. Ne vjerujem da bih išta mijenjao u svojoj karijeri. Uživao sam u svakoj minuti koju sam proveo na terenu – istaknuo je Federer nakon čega su pedantni teniski statističari izračunali da je čarobnjak iz Basela na terenu ukupno proveo 52.152 minute. Moramo im vjerovati!

Hrvatski tenis može biti ponosan zbog činjenice da je Federera u Klub 100 uveo naš bivši tenisač Ivan Ljubičić koji je sada njegov trener. Suradnju su započeli u prosincu 2015., no zbog problema s ozljedom koljena Švicarac je 2016. odigrao malo mečeva – 28, od čega je imao 21 pobjedu i sedam poraza, 75 posto.

I to je jedina Ljubičićeva godina u kojoj je njegov pulen bio ispod svoje prosječne uspješnosti u karijeri koja iznosi 82 posto. Jer godinu dana kasnije Roger i Ljubo imaju 52-5 (91,2 posto), 2018. su stali na 48-10 (82,7 posto), a ove već imaju 8-1 (88,8 posto).

Ukupno u Ljubinu mandatu Federer je postigao 129 pobjeda i doživio 23 poraza, što je solidnih 84,8 posto. U godinama koje se ipak ne mogu nazvati najboljima za pobjeđivanje Ivan je Rogeru udahnuo novu snagu.

Spomenuta 2016. godina je i jedina u Federerovoj karijeri u kojoj je ostao bez naslova. U svih ostalih 18, od prvoga turnira koji je osvojio u Milanu 2001. kada je imao 18 godina, Švicarac je osvajao između jednog (2001., 2013. i 2019. koja još traje) i rekordnih 12 turnira koliko je osvojio u najplodnijoj 2006. godini. Nije zanemarivo ni ovo: Ljubičić je Federera sa 17. doveo na prvo mjesto ATP liste!

U ovom trenutku Roger je četvrti u poretku svjetskih tenisača (nakon osvojenog turnira u Dubaiju skočio je za tri mjesta) i povratak na prvo mjesto više mu nije prioritet, ali... S Federerom se nikad ne zna. U ovom je trenutku tzv. Mister GOAT (Greatest Of All Time), ali za vratom mu puše Novak Đoković. No navodno ga ni to ne zanima.

Može srušiti vlastiti rekord

– Ne moram biti najbolji svih vremena. Neki ljudi misle da još uvijek igram zbog toga, ali to nije istina – kazao je u Dubaiju Federer.

Treba li mu vjerovati? Federer će u svakom slučaju (pod Ljubinim vodstvom) srušiti još pokoji rekord, a vidjet ćemo iz koje će kategorije ti pothvati biti. U četvrtak počinje ATP 1000 turnir u Indian Wellsu, kojemu mnogi tepaju da je “peti Grand Slam turnir sezone”, a Švicarac je taj turnir dosad osvajao pet puta.

Koliko i Novak Đoković. Federer se zasigurno želi “otresti” pratitelja, a mogao bi i podebljati svoj starosni rekord na tom turniru. Kad ga je posljednji put osvojio, prije dvije godine, imao je 35 godina i 223 dana. Sad može srušiti svoj vlastiti rekord.

Uglavnom, s Federerom nikad nije dosadno. Iako će Ljubičić pomalo strogo ustvrditi:

– Mogao bi on i bolje!

Komentara 3

Avatar pedagog
pedagog
14:41 07.03.2019.

Steta sto ga Djokovic ponizava vec duze od deceniju ... centurion!!! hahahaha

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
10:17 07.03.2019.

100-ti i posljednji. Vrijeme je za mirovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije