Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport

Lijepi naš Monte Carlo

Becker bi u Hrvatskoj bolje prošao, a hrvatskim sportašima naruku ide što naš zakon nije toliko strog kao u Njemačkoj, premda iz Ministarstva financija upozoravaju da se sve prati
30. listopada 2002. u 00:00 709 prikaza

ZAGREB - Boris Becker se sigurno bolje snalazio na teniskom terenu nego izvan njega. Otkako je zaključio svoju veliku karijeru njegovo ime povlači se po žutom tisku i crnim kronikama. Ne, nije Becker nikoga napao, jednostavno mu se događaju pehovi...

Ako pehom možemo smatrati slučaj kad je priznao dijete izvjesnoj dami iz Londona s kojom je općio isključivo oralno. Bez razmišljanja je priznao i da je utajio porez za koji ga tereti njemačka porezna uprava. Slučaj datira iz vremena od 1991. do 1993., za koje njemački poreznici tvrde da je Becker u većini proveo u Münchenu, a ne u svojem prijavljenom prebivalištu, poreznoj oazi u Monte Carlu. Po njemačkim zakonima, Becker je trebao u Monte Carlu biti više od 182 dana godišnje, kako bi tamo mogao i plaćati porez.

No, porezni inspektori uočili su ga u Münchenu, a Becker je sve priznao. Bilo bi mu lakše da je odmah platio porez od 1,7 milijuna eura za koji su ga teretili. Ovako, uoči suđenja provedenog prošli tjedan Becker je na račun porezne uprave dostavio 3,1 milijun eura (bilo je tu i kamata), a nakon suđenja je tom iznosu dodao još pola milijuna eura te priskrbio dvije godine uvjetnog zatvora. I to nije sve. Poreznici preko državnog odvjetništva traže novo suđenje i zatvorsku kaznu od 3,5 godine. U tom slučaju Becker ne bi mogao biti na uvjetnoj kazni, jer je ona moguća samo za kazne do dvije godine.

Hoće li Becker u zatvor, poput Petera Grafa, oca Steffi Graf kojega su njemački poreznici također zatekli u lovu u mutnom?

Ako je o sportu i financijama riječ, Njemačka je vrlo precizna zemlja. Na primjer, nogometne ugovorne obveze u toj zemlji vrlo su jasne. Čim igrač na račun primi dogovorenu svotu od kluba, odmah mu se od nje odbija porez, pa tako nema šanse da se netko zabuni. Jedno vrijeme egzistirala su ulaganja u Istočnu Njemačku nakon pada Berlinskog zida. Tada su se od dijela poreza mogli biti oslobođeni oni dijelovi prihoda koji su investirani na Istok.

Prije neki dan na najznačajnijem elektroničkom mediju u nas, Dinamov izvršni dopredjednik Zdravko Mamić elaborirao je tko je kome platio porez u slučaju prelaska Boška Balabana iz Dinama u Aston Villu. Po Mamićevim riječima, cijeli posao stajao je Aston Villu 18 milijuna tadašnjih DEM. Četiri milijuna DEM stiglo je na račun Dinama, od čega je plaćen državi porez. Ostalih 14 milijuna DEM podijelili su između sebe Balaban i Mamić, odnosno Mamićeva agencija koja je posredovala pri Balabanovu transefru. I to tako da je Balaban za sve platio porez u Engleskoj, a čisti novac, bez poreznog odbijanja stigao je na konto Mamićeve agencije.

U pravilu naši igrači plaćaju porez u onoj zemlji u kojoj nastupaju.

No, porezni raj u Monte Carlu nije nezanimljiv i za neke hrvatske sportaše. Tako su svoje račune u Monte Carlu otvorili Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić, a od lani Janica i Ivica Kostelić. Da bi mogli prijavljivati porez u Monte Carlu, sportaši tamo trebaju posjedovati neku nekretninu, recimo apartman, te imati otvoren račun. Tako su se naši sportaši pridružili cijeloj ergeli slavnih koja u Monte Carlu ima prijavljeno boravište. U susjedstvu im je čitava niska tenisača, vozača formule 1, pa čak i biciklist Lance Armstrong.

Hrvatskim sportašima naruku ide činjenica da naš zakon (doduše rađen po njemačkim standardima) nije toliko strog, premda...

- I po našem zakonu nečijim se prebivališem smatra ono mjesto u kojemu netko živi šest mjeseci plus jedan dan godišnje. Možda nismo toliko rigorozni kao u Njemačkoj, ali sve se prati i, vjerujte, nema šanse da se netko izvuče - kazala je glasnogovornica Ministarstva financija Sanja Marđetko-Kurečić.

Tko zna, možda neki porezni inspektor čuči ispred kuće kakve naše zvijezde. I broji dane provedene u Hrvatskoj. Ili bi Boris Becker ipak u životu bolje prošao da je, kojim slučajem, hrvatski državljanin...

T. Puljić

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje