Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JASNA PORUKA

Kostelić oštro prozvao čelnike svjetskog skijanja: Kriteriji su pali na dno. Ulazimo u tužnu eru

Zagreb: Proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE
18.03.2023.
u 16:50

Ivica je argumentirano obrazložio prozivke najmoćnijim ljudima skijaške federacije

Najbolji hrvatski skijaš svih vremena Ivica Kostelić iznio je niz kritika na račun čelnika svjetske skijaške federacije i njenog predsjednika Johana Eliascha. Već godinama poput oca Ante upozorava kako se skijanje degradira i nazaduje, ne razvija se željenim tijekom već se ide linijom manjeg otpora. Umjesto zahtjevnijih, postavljaju se lagane staze koje ne traže puno umijeća. Objavio je dvije fotografije na svom Facebook profilu i poslao poruku FIS-u.

- Pogledajte ove dvije fotografije. Obje prikazuju slalomsku vožnju. Prva je snimljena vjerojatno prije 50 godina, a druga je snimljena nedavno na utrkama Europa kupa u Leviju. Ogroman kontrast ovih postavki savršen je primjer nazadovanja i upornog zanemarivanja slaloma. Kako je moguće da smo išli iz jednog stanja u drugo? Kako je moguće da sportaši, trening i tehnologija idu naprijed, a kriteriji padaju na dno - započeo je Kostelić. 

- To je, naravno, proces koji traje. Degradacija razine kriterija bila je spora, ali postojana. Godinama su se donosile pogrešne odluke pa je razina urušena zbog toga kao i zbog kratkoročnih modela bez jasne perspektive i sportskih načela. Sada će tužna era industrijskog slaloma nastaviti proizvoditi mehaničke robote koji će izbjegavati i pogrešno tumačiti atletske vrijednosti. Slalomi poput ovog sa starije slike su izgradili reputaciju slaloma (i alpskog skijanja) - rekao je i zaključio:

Što se mene tiče, uvijek ću se čuditi kako svi sportovi vode računa o kriteriju, usklađuju ga s razinom koja stalno ide naprijed, a skijanje ide prema nazad. Ugled se već počeo gasiti i mladi negdje drugdje traže ‘brže, više, jače‘. Pokušajte pronaći svoj put kroz dobri stari slalom. Morat ćete barem razmisliti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije