Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odrješita odluka

Košarkaško prvenstvo poništeno - nema prvaka, nema ispadanja

Zadar - Cibona
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/3
01.04.2020.
u 14:46

Ova odluka vjerojatno se neće svidjeti KK Zadar koji je, u trenutku prekida natjecanja, bio vodeći na tablici. A u nekim zemljama su baš ti klubovi proglašeni prvacima

U Hrvatskom košarkaškom savezu donijeli su najvažniju ovosezonsku odluku. Zbog epidemije koronavirusa i nemogućnosti nastavka natjecanja, Upravni odbor HKS-a jednoglasno je donio odluku o prekidu svih košarkaških natjecanja i okončanju natjecateljske sezone 2019./2020.

Kako stoji u odluci, u ligama koje vodi HKS neće biti proglašen prvak niti će se određivati poredak, a u sljedećoj sezoni u svakoj pojedinoj ligi nastupit će isti klubovi koji su nastupali i u nedovršenoj sezoni.

Ovakva odluka vjerojatno se neće svidjeti Košarkaškom klubu Zadar koji je, u trenutku prekida natjecanja, bio vodeći na tablici, a u nekim zemljama kao što su Litva i Poljska učinili su upravo to - prvaka su proglasili po zatečenom stanju na prvenstvenoj ljestvici.

S obzirom na izgledno tešku gospodarsku situaciju koja očekuje sve klubove i košarkaške djelatnike, HKS je uputio molbu za promjenama u Zakonu o sportu Središnjem državnom uredu za šport i Hrvatskom olimpijskom odboru, a vezano uz promjenu sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima.

Zakon o sportu propisuje kako se sustav natjecanja mora donijeti najmanje jednu godinu prije početka primjene tog sustava što je u okolnostima okvakvih katastrofa nemoguće provesti. Jer, kako su sva natjecanja stala shodno tome dolazi do raskida ugovora između klubova i igrača, ali i sa ostalim sportskim djelatnicima uključujući i trenere, fiziotereapeute i administrativno osoblje.

- Zbog gospodarske situacije u kojoj ćemo se naći u rujnu ili listopadu, kada trebaju započeti lige, već sada treba tražiti određena rješenja. Kako je kriza pogodila sve, sigurno je da će se isto reflektirati na sport.

Samim time, želimo da nam eventualne izmjene u sustavu natjecanja budu lakše i dostupnije kako bi se košarkaški klubovi mogli bolje i kvalitetnije pripremati za iduću sezonu - objasnio je HKS-ov zahtjev njegov predsjednik Stojko Vranković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije