Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Košarka je grogi, pred teškim nokautom

Partizan - Cibona
Pixsell
18.03.2010.
u 09:10

Baš kada se reprezentacija izvukla iz osrednjosti, klubovi su dospjeli u najveću krizu. Oni su po europskim ringovima posrtali godinama, no sada su i u financijskom nokdaunu.

Godine lošeg poslovanja uz geslo "lakše je kupiti nego stvoriti igrača" dovele su do pucanja triju potpornja. Cibona, Zadar i Split su pred nokautom. U sva tri slučaja lokalna politika se baš nije iskazala. Štoviše, njezini protagonisti doveli su Cibonu na rub propasti, a za Split su bili i još jesu potpuno nezainteresirani.

Košarci se prije 10 godina dogodila regionalna, "jugonostalgična", liga. Ona je dobra za one koji su u njoj igrali, ali i loša za one koji nisu, za Šibenik, Rijeku, Osijek... Tzv. jadranska liga udaljila je manje klubove od TV-ekrana, a time i od sponzora.

Sada svi moraju krenuti od početka, okrenuti se stvaranju i u ovom nepravednom svijetu živjeti od prodaje igrača, poput FMP-a i Partizana. Drugog izlaza nema. Nažalost, i ta ideja je u startu u rukama sveprisutne politike.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
09:25 18.03.2010.

Autor ovog teksta okrenuo je sve naglavačke! Za loše stanje u hrvatskoj klupskoj kožarci na kraju prozvao \"jugonostalgičnu\" jadransku ligu, za koju kaža da jeste bila dobra za klubove koji su u njoj učestvovali ali loša za one koji nisu jer nisu dolazili na TV, i tako su gubili sponzore. Autor, međutim, ne kaže koliko bi spnzori bili zainteresovani da sponzorišu neki KK Osijek zbog toga što će ovaj igrati prvenstvenu utakmicu protiv KK Ogulina, i sve će to pratiti preko televizijskih ekrana neznatan broj gledalaca. Nemamo li dovoljno iskustva sa fudbalskim nacionalnim ligama gde su u prvoj nacionalnoj ligi klubovi koji nekad, u Jugoslaviji, nisu mogli da se održe ni u 3. ligi, i gde je nivo fudbala srozan na ona koji je karakterističan za Albaniju?

ME
Melkior
12:37 18.03.2010.

I jos cu ti nesto reci kurcula. Je...es ovu danasnju kosarku kad je sasvim normalno ako Vlade Divac zaigra sezonu za Zvezdu. Nekada tako nesto bilo bi nezamisljivo. Zbog Djurovskog koji je iz Zvezde presao u Partizan u Beogradu je trajao gradjanski rat. Da je Radja prije 20 godina zaigrao za Cibonu ne bi vise imao ulaska u Split a danas je to sasvim normalno.

ME
Melkior
12:34 18.03.2010.

Doslo i vrijeme da se jednom i slazem sa kurculom. Nije jugoliga kriva za sto se dogadja ali je i cinjenica da su stvari nepovratne. Da Pljuga nije raspala opet bi sa basketom bilo isto. Razloga za krah hrvatske kosarke mnogo je a sve je pocelo jos davne 1992 kad je u Barceloni bila euforija. Stagnacija bila je postupna ali sigurna. Razloga je vise. Kao prvo basket je generalno gledajuci u krizi. Nakada najgledaniji i najatraktivniji sport na svijetu nezanimljiv je, sve se igra na snagu. Drugo, postao je sport bogatih ali netalentiranih zemalja. Siromasnije zemlje stufe su proizvoditi talente koji ce za godinu dana ionako radije otici u spanjolskog drugoligasa na klupu. S druge strane dovodi se trecerazredne Amerikance. Jedina od nekadasnjih velesila koja se suprostavila globalizaciji bila je Litva gdje su nekadasnje zvijezde Sabonis, Marculionis, Kurtinaitis osnovali fond za skolovanje i uzdizanje mladih takentiranih igraca. Ova nova jugoliga ne moze spasiti stagnaciju. Nakada sam na kosarkasku utakmicu dolazio gledati Zadra zbog Pere Popovica, Zvezdu zbog onog bucastog Jankovica, Cibonu zbog Ace i Drazena, Olimpiju zbog Pere Vilfana, a danas po parketu skacu anonimni tamnoputi igraci koji sa klubovima za koje igraju nemaju veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije