Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dino Sokolović:

Kći će mi najviše nedostajati

Dino Sokolović
Foto: Igor Kralj/Pixsell
02.03.2018.
u 23:35

– Baš nemam sreće s domaćinstvima Igara jer sva tri puta morao sam daleko putovati.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija danas odlazi na Zimske olimpijske igre u Južnu Koreju. Hrvatskoj će ovo biti peti nastup na Zimskim igrama, a prvi smo put sudjelovali u Salt Lake Cityju 2002. godine. U Pjongčangu hrvatska paraolimpijska reprezentacija nastupit će s rekordnih sedam skijašica i skijaša koji će nastupiti u alpskom i nordijskom skijanju te u snowboardu. Nastupit će alpinci Eva Goluža, koja će nositi hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju, Dino Sokolović, Damir Mizdrak i Lovro Dokić. Prvi put Hrvatska ima predstavnike u nordijskom skijanju – Josipa Zimu i Antuna Bošnjakovića – te u snowboardu Brunu Bošnjaka.

Jedini preživio nesreću

Jedan od naših najiskusnijih sportaša je Dino Sokolović. Njemu će ovo biti treće Igre, nakon Vancouvera 2010. i Sočija 2014. godine.

– Baš nemam sreće s domaćinstvima Igara jer sva tri puta morao sam daleko putovati. No nisu mi problem putovanja, naviknuo sam na to. U odnosu na prethodne dvoje Igre imam veliku novost. U međuvremenu sam dobio kćerkicu koja ima godinu dana i ona će mi najviše nedostajati sljedećih dvadesetak dana. Sve slobodno vrijeme provodim s njom i bit će mi teško danas se rastati na dvadeset dana – istaknuo je Dino.

Invalid je postao nakon stravične prometne nesreće u Močilama kod Vrbovskog 2003. godine. U sudaru automobila i kamiona poginuli su vozačica Jasna Sokolović (38), Ivančica Sokolović (40) te Jasnina djeca Goran (16) i Darko (8). Preživio je samo Dino koji je tada imao 14 godina.

– Nesreća se dogodila zadnji dan škole, kada sam s obitelji išao na more. U nesreći sam izgubio majku, dva brata, ali i ostao bez obje noge i s brojnim oštećenjima. Odlučio sam se baviti sportom jer je bolje družiti se s ljudima nego biti sam – istaknuo je Dino.

Najprije je četiri godine trenirao plivanje, proputovao je svijet, upoznao mnoge ljude koji su doživjeli slične sudbine, a zatim se okrenuo skijanju. Trenira i natječe se na monoskijama koje su mu prilagođene.

– U toplijim mjesecima igrao sam i trenirao rukomet i košarku u kolicima. Trenutačno sam izbornik rukometne reprezentacije u kolicima, a trenirao sam rukomet i prije prometne nesreće. Bio sam član Zagreba. Sada te sportove treniram kada stignem. Imam puno obaveza jer pola radnog vremena provodim u Hrvatskom paraolimpijskom savezu – istaknuo je Dino.

Velika podrška u svemu mu je otac, koji ga je podržao u odluci da se bavi sportom, vozio ga na treninge i, kako Dino kaže, gurao ga naprijed.

– Prije četiri godine na Igrama u Sočiju nosio sam hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju. Ponosan sam na način kako sam nosio zastavu. Od svih sportaša koji su nosili zastavu, a bili su u kolicima, jedini sam ja njome mahao – rekao je Sokolović.

Nije tajna da je Dino naš prvi kandidat za medalju na Igrama. Iza njega su brojni uspjesi kao što je drugo mjesto u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

Samo mi slalom dobro ide

– Pripreme za Zimske paraolimpijske igre počele su rehabilitacijskim treningom u travnju 2017. godine. Oporavak od ozljede bio mi je dugačak i naporan, ali sam se napokon sasvim oporavio, a onda i pripremio za odličnu sezonu – rekao je Dino.

Očekivanja na Igrama?

– Utrke ove sezone pokazale su da sam samo u slalomu dobar, dok u ostalim disciplinama baš i nisam. Propustio sam zbog ozljede puno treninga i to mi sad nedostaje u veleslalomu i superveleslalomu. Medalja? Moj je cilj odskijati najbolje što mogu. Naravno da mi je medalja velika želja, naravno da bi olimpijska medalja bila vrhunac moje karijere. Ali konkurencija je jaka. Ima deset skijaša u mojoj kategoriji koji mogu do medalje. Ima i puno mladih dobrih skijaša. Svi će tamo dati sve od sebe – govori Sokolović.

Što biste smatrali dobrim rezultatom?

– Dobro pitanje. Ne znam. Za početak bit ću zadovoljan da dam sve od sebe. Ako to bude dovoljno za dobar rezultat ili medalju, nitko sretniji od mene – rekao je Dino koji neće prvi put skijati u Južnoj Koreji.

– Bio sam već na nekoliko utrka, ali nikad u Pjongčangu. Nadam se da će uvjeti biti dobri. Ne, neće mi smetati ako bude padao snijeg ili kiša ili ako bude hladno. Bitno je da je staza dobro pripremljena – zaključio je Dino. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije