Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVIŽDALI HIMNU

Kaos na otvaranju SP-a: Madrid zgrožen 'usranim Kataloncima'

'The crowd is seen during the Concert for Freedom event at Nou Camp stadium, where artists will sing in support of Catalonia's desire for independence from Spain, in Barcelona June 29, 2013. REUTERS/
Reuters/Pixsell
21.07.2013.
u 14:07

U Madridu su ostali zgroženi ponašanjem publike u Barceloni koja je na otvaranju SP-a u plivanju i vodenim sportovima izviždala španjolsku himnu

Dio publike izviždao je španjolsku himnu na otvorenju Svjetskog prvenstva u plivanju i vodenim sportovima u Barceloni, glavnom gradu sjeveroistočne pokrajine Katalonije, čiji stanovnici traže odvajanje od Španjolske.

Nakon što je odsvirana španjolska himna, puštena je katalonska što je izazvalo oduševljenje okupljenih. Na plivalištu Palau Sant Jordi, gdje se nalazilo oko 10.000 ljudi, pojavio se i transparent  “Katalonija nije Španjolska”.

U Madridu su ostali zgroženi ponašanjem publike u Barceloni. Juan Carlos Gafo, direktor Marce España, državne agencije za promicanje imidža Španjolske u svijetu, na svom twitter profilu napisao je: "Usrani Katalonci, ne zaslužuju ništa”.

Nakon toga je morao podnijeti ostavku. Zatim je napisao: “Ispričavam se Kataloncima. Nemam ništa protiv njih, ali zviždanje španjolskoj himni je ružno”.

Katalonske stranke koje se zalažu za odcjepljenje od Španjolske osvojile su većinu glasova na lokalnim izborima održanim krajem prošle godine. Parlament je zatim donio Deklaraciju o nezavisnosti kojom traži održavanje referenduma o odvajanju. Središnja vlast u Madridu to je odbila ponovivši da je zahtjev u suprotnosti sa španjolskim ustavom iz 1978.

Ovo nije prvi put da se na sportskim natjecanjima zviždi himni Španjolske. Lani je izviždana na finalu nogometnog Kupa Kralja između Barcelone i Athletic Bilbaoa. Tom prilikom izviždan je i sam kralj koji se ondje nalazio.

Vladajući konzervativni Partido Popular tvrdio je da je utakmica zbog toga trebala biti prekinuta. I na finalima kupa 2009. i 2011. u kojima je sudjelovala Barcelona čuli su se zvižduci državnoj himni. Tada je otvorena rasprava oko reakcije državne televizije koja je stišala zvuk u tim trenucima. Nova polemika oko javne televizije uslijedila je u veljači na finalu košarkaškog kupa igranog u Vitoriji, u sjevernoj pokrajini Baskiji, gdje građani također traže odvajanje. Uoči utakmice između Barcelone i Valencije dvoranom se prolomio zvižduk  što je televizija pokušala ublažiti.

Ovaj put televizija je, prenoseći uživo otvorenje Svjetskog prvenstva, zabilježila reakciju publike.

Prvenstvo u plivanju, vaterpolu i drugim vodenim sportovima u Barceloni trajat će do 4.kolovoza, a to je ujedno drugi put u zadnjih deset godina da se natjecanje održava u najvećem katalonskom gradu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije