Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVIĐENO

Južna i Sjeverna Koreja najavljuju zajedničku kandidaturu za OI 2032.

Rusija Olimpijske igre
Foto: Reuters
19.09.2018.
u 15:37

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach je nedavno izjavio kako je otvoren za razgovor o zajedničkom nastupu sportaša dviju Koreja na OI u Tokiju 2020.

Južna i Sjeverna Koreja su u srijedu objavile kako se namjeravaju zajednički kandidirati za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032. godine, što je ambiciozan projekt i još jedan pokazatelj sportske diplomacije nakon ZOI u Pjeongčangu.

Taj projekt koji će iziskivati do sada neviđenu razinu suradnje i međusobnog povjerenja između dvije zemlje naveden je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka na vrhu između sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una i južnokorejskog Moon Jae-ina.

- Jug i Sjever su se dogovorili o zajedničkom i aktivnom sudjelovanju na sportskim natjecanjima, među kojima su olimpijske igre 2020. te o suradnji na kandidaturi za domaćinstvo olimpijskih igara 2032. - kaže se u zajedničkoj izjavi.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu sportaši iz dviju Koreja su zajedno sudjelovali u mimohodu na otvorenju, a imali su i zajedničku ekipu u hokeju na ledu. Osim toga, Kim Jong Un je poslao svoju sestru Kim Yo Jong u Pjeongčang, a nakon toga su se južnokorejski i sjevernokorejski čelnici sastali u tri navrata. Od tada se sportska diplomacija nastavila i to u obliku zajedničkih ekipa za svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu te na nekoliko natjecanja na Azijskim igrama. Dvije su Koreje organizirale i međusobne košarkaške utakmice. 

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach je nedavno izjavio kako je otvoren za razgovor o zajedničkom nastupu sportaša dviju Koreja na OI u Tokiju 2020.

>> Pogledajte i gostovanje braće Sinković na Večernji TV-u

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije