Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča trenera Kalinića

‘Još se sjećam Arijevih suza u Maksimiru, imao je 16 godina...’

Arijan Ademi
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/4
24.10.2019.
u 15:20

Dinamov ‘kapetan hrabrost’ prvoligaški debi doživio je u dresu Šibenika sa 16 godina, devet mjeseci i 24 dana, i to baš protiv Dinama u Maksimiru

Prezimi li Dinamo u Ligi prvaka, mogao bi na proljeće imati i svoga novog rekordera po broju nastupa u ovome natjecanju. Naime, šibensko ‘hrabro srce’ Arijan Ademi (28) skupilo je 12 nastupa za plave u najjačemu klupskom natjecanju, jednako kao i Sammir, Kelava, T. Rukavina, Kovačić i Vida, a ispred svih njih samo je jedan nogometaš plavih, Josip Pivarić sa 16 nastupa.

Da nije bilo prekršaja s dopingom prije četiri godine, Ademi bi već odavno bio rekorder, ali sama činjenica da se nogometu nakon dvogodišnje stanke vratio bolji nego što je ikada bio i da u Ligi prvaka predvodi nikada jači Dinamo svrstava Šibenčanina među neke od najznačajnijih protagonista europske povijesti plavih. Usto, AA već sada, s 28 godina, ima čak 14 trofeja s plavima (kao i Sammir i Mikić) i samo jedan ga još dijeli od naslova najtrofejnijega igrača u povijesti kluba.

Nije želio popust

Arijan Ademi kao da je bio predodređen za lidera velikoga Dinama, jer već je u tinejdžerskoj dobi u svome matičnome Šibeniku postao kapetan momčadi. Vrpcu mu je dao tadašnji trener Ivica Kalinić, koji se vrlo dobro sjeća Arijevih početaka.

– Ademija sam odredio za kapetana kada je imao 18 godina, nakon odlaska Borisa Raića. U njemu sam vidio perspektivnoga, nadarenoga, karakternoga nogometaša, koji je u vrlo ranoj dobi pokazivao liderske osobine – kazao nam je Ivica Kalinić i nastavio:

– Zajedno s kondicijskim trenerom Šibenika, pokojnim Boškom Božinovićem, znao sam ostati na stadionu i pratiti nastupe mlađih kategorija. Uočili smo momka koji je doista imao moć, snagu, i odlučio sam ga povesti na pripreme prve momčadi. Tamo sam ga nastojao malo i poštedjeti, jer bio je jako mlad, ali Ademiju se taj popust nije svidio i on ga nije želio.

Dinamov ‘kapetan hrabrost’ prvoligaški debi doživio je u dresu Šibenika sa 16 godina, devet mjeseci i 24 dana, i to baš protiv Dinama u Maksimiru, u kojemu će kasnije doživjeti svoj vrhunac.

Bilo je to 22. ožujka 2008. godine, kada je Šibenik u Zagrebu bio poražen s 1:5, a mlađahni, golobradi Arijan ušao u igru u 63. minuti umjesto Brazilca Gabriela.

– Arijan je u završnici utakmice bio skrivio jedanaesterac na Mandžukiću, za mene i za njega – nepostojeći. ‘Treneru, nisam ga ni taka’, plakao mi je razočarani Ademi u svlačionici poslije utakmice, i te su mi se suze mladoga nogometaša urezale u pamćenje.

Bilo je u toj utakmici i nekih pogodaka iz zaleđa pa sam TV komentatoru Ivici Blažičku poslije utakmice kazao kako je naš poraz od Dinama previsok, a usput sam imao potrebu napomenuti: ‘Zapamtite ime Arijan Ademi!’ Znao sam već tada u kakvoga će Ademi igrača izrasti – nastavlja svoju priču Kalinić.

Tri prijateljske utakmice

Nažalost, Ademijeva karijera u Dinamu, unatoč svim silnim trofejima, doživjela je dva neočekivana, teška udarca. Najprije izostanak službenoga nastupa za hrvatsku reprezentaciju, za koju je 2013. godine kod Štimca odigrao tri prijateljske utakmice, a potom 2015. godine dopinška afera, zbog koje je bio prisiljen pauzirati dvije godine.

– Bio sam jako tužan kada je Ademija snašao slučaj s dopingom, kao i zbog za mene neshvatljivog izostavljanja iz reprezentacije u eri izbornika Kovača. Ademi je nogometaš koji svojom klasom, karakterom i igračkom inteligencijom zaslužuje biti u društvu Modrića, Rakitića i ostalih zvijezda te bi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji mogao biti iskorišten.

No sve što je postigao u dresu Dinama jako me veseli i potvrđuje da smo tamo, prije više od desetljeća, mi u Šibeniku bili u pravu kada smo ga promovirali u prvoj momčadi – zaključio je Ivica Kalinić svoju priču o počecima jednoga od najpožrtvovnijih i najsrčanijih Dinamovih kapetana novije ere.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije