Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUŽINA ANALIZA

Jedanaestorica koji su obilježili jesenski dio 1. HNL-a

22.12.2008.
u 11:45

Igrač polusezone po izboru prvoligaških kapetana, najupečatljiviji nogometaš jeseni u 1. HNL-u, Mario Mandžukić, jesen je okončao sa skromnim prosjekom ocjena 6,36. Njegovi najznačajniji bljeskovi ipak su se dogodili u europskim utakmicama, s NEC-om i Spartom u Pragu.

- Mandžukić je igrač kojega poštuje svaka momčad jer on može individualnim potezom u svakom trenutku odlučiti o pobjedniku - kaže bivši Dinamov trener Josip Kuže.
- A taj prosjek ocjena nije slika samo Mandžukića, nego cijele Dinamove momčadi, koja cijelu jesen igrački pada.

Lovren stagnira
U analizi učinka mladih igrača protekle jeseni, Josip Kuže kaže da je očekivao još neke igrače Dinama.

- Nadao sam se da će se Lovren bolje razvijati, jer je riječ o vrhunskom talentu, koji je kod mene sa 17 godina zaigrao za prvu momčad Dinama. Trebao je biti novi Ćorluka, za kojega sam nakon šest mjeseci u prvoj momčadi rekao da mora biti reprezentativac, pa su neki rekli da me treba potjerati iz hrvatskog nogometa. A kod mene su gotovi svi igrači Dinama bili reprezentativci: Turina, Buljat, Bošnjak, čak i Zoran Mamić!

Je li Bojan Vručina igrač za Dinamo?

- Predlagao sam da ga uzmu prije dvije godine, jer može funkcionirati u svakom sustavu. Njegov je dribling ubojit!

Možda bi trenutačno bio bolje rješenje za Dinamo od Slepičke.

- Slepički treba dati potporu, no on, po svom profilu, nije rješenje za Dinamo. Sličan je Šokoti, Balabanu i Tadiću, a čak nije bolji igrač ni od jednoga.

Ibro, Zec, Ibanez
Među najistaknutijim igračima jeseni bio je novi hajdukovac Marin Tomasov.

- Njegov potencijal zaslužio je korak više, odlazak u jači klub od Zadra.

Je li to zaslužio i Nikola Kalinić?

- Nikola me prije dvije godine oduševljavao pokretljivošću, eksplozivnošću, instinktom za gol. Sada je promijenio navike, ušao je u neku rutinu, koja nije dobra za njega - zaključio je Josip Kuže.

Odabir najvećih prvoligaških potencijala protekle jeseni sveli smo samo na domaće snage, kandidate za najbolju hrvatsku selekciju. Bez toga kriterija, u ovoj galeriji našlo bi se mjesta za i preporođenoga hajdukovca Senijada Ibrčića, njegovoga suigrača iz reprezentacije BiH, Šibenčanina Ermina Zeca, te Dinamova Argentinca Luisa Ibaneza.

U odnosu na proljeće 2008. godine, na popisu nedostaje Anas Sharbini, talent u silaznoj putanji. Ne zato što je Anas danas slabiji igrač, nego zbog Rijekinih kontinuiranih potresa. Sharbinija su u ovoj godini trenirala trojica trenera, Dalić, Ivančić i Rubčić, svaki s drugačijim pristupom i zahtjevima. Odlazak u jači klub bio bi spas Sharbinijeva talenta.

Vratar za vatrene
Nakon dugo vremena, Prva HNL iznjedrila je i vratara za A reprezentaciju. Bilić je Pletikosi već priključio hajdukovca Danijela Subašića (24), koji je protekle jeseni primio najmanje pogodaka u Prvoj HNL, samo 17, jednako kao i Dinamova kombinacija Butina - Kelava.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije