Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz rat na leđima

Kostelić otvoreno o svom ocu, o glasinama da ga je kao dijete uz Janicu maltretirao

Ante, Ivica i Janica Kostelić
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/7
22.04.2020.
u 21:50

- Nismo imali novaca za ledene kupke kao konkurenti, umjesto njih smo se išli kupati u potok. U tome nema apsolutno ništa spartansko. Da smo imali novaca izbjegli bismo to sve- kazao je, između ostaloga, Ivica

Ivica Kostelić, naš proslavljeni skijaš koji je karijeru okrunio Velikim kristalnim globusom 2011. godine i uz čak četiri srebrne olimpijske medalje, gostovao je u novom podcastu Sportkluba i uz voditelja Gorna Stojanovića prošao niz zanimljivih tema.

Zabranjenih pritom doista nije bilo, pa se Kostelić u razgovoru dužem od 90 minuta osvrnuo na optužbe da je Ante Kostelić Janicu i njega odgajao u spartanskome duhu.

 - Treba pogledati cijeli kontekst, odakle smo potekli. Vi si uzmete da su to nekakvi ljudi koji su si zadali za cilj da budu najbolji na svijetu bez novca i bez snijega. U tom kontekstu morate shvatiti da u svakom slučaju to neće biti običan put, jer dvije stvari koje vam trebaju da biste stvorili skijaša su snijeg i novac.

U tom improziviranju, plus rat je na leđima, mi smo morali naći načina da budemo konkurentni bez tih resursa. Tu dolazi do mnogih situacija koje izgledaju spartanski. Nismo mogli spavati u hotelima nego u prirodi - kazao je Ivica i nastavio:

Osim što nemate snijega i novaca, dolazite iz male nacije gdje se natječete protiv velikih nacija koje imaju uhodane sustave, snijeg, tehnološki know-how. Vi te sustave možete pobijediti isključivo na drugi način. A taj način od vas zahtijeva veću žrtvu.

To žrtvovanje... ono je u sportu prije ili kasnije neminovno. Ako ste sportaš, žrtvovali ste karijeru nuklearnog-fizičara, na primjer.

Mi smo svaku večer odlazili u krevet u 9 sati navečer, to je trajalo do kraja karijere. To ima sasvim praktični razlog, sportaš mora spavati više od 8 sati dnevno noću, a najbolje bi bilo deset. Sati prije ponoći vrijede više od sati nakon ponoći.

Isti takav praktičan razlog ima i kupanje u potocima. Nismo imali novaca za ledene kupke kao konkurenti, umjesto njih smo se išli kupati u potok. U tome nema apsolutno ništa spartansko. Da smo imali novaca izbjegli bismo to sve.

Nama to ništa nije bilo strano i zbog načina života na Mljetu i kao mali sam se znao snalaziti u šumi.

To je prešlo u priču da nas je stari maltretirao, njega je to i osobno pogodilo, zbog čega mi je žao. Tim više jer mislim da je stav od starog na treningu dosta štreberski. Stvarno smo se jako pridržavali teorije sportskog treninga - kazao je.

CIJELI RAZGOVOR MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

Komentara 6

IK
Ikinobrdo
23:40 22.04.2020.

Obitelj Kostelić je nešto najbolje i daleko najkvalitetnije, Große Respekt. I veliko Hvala na svemu što ste napravili za sebe i Hrvatsku

LI
Lincer
04:09 23.04.2020.

Stari Kostelić je legenda, lav i kralj džungle i miševi koji izmišljaju tračeve nisu mu dostojni čistiti cipele.

Avatar SandraBJ91
SandraBJ91
18:53 23.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije