Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNA USPJEHA

Igrači su morali učiti po NBA skriptama, znati protivnika u detalj

Hrvatska Španjolska (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/6
24.09.2013.
u 13:12

Cijele je noći Mladen Erjavec pripremao 'šalabahtere' uz pomoć sustava 'Sinergy'. On nudi sve statistike, ali i detalje poput onih koji je igrač opterećen jer je bez ugovora, tko dribla u koju stranu, tko kasni u blokovima...

U trenerskom poslu često vrijedi pravilo da tri stupa kuće drže pomoćnici, a četvrti, onaj o kojem najviše ovisi je li kuća čvrsta, predstavlja glavni trener. Jasmin Repeša je na ovom prvenstvu imao volonterski stručni stožer koji ga je poslušno pratio cijelo vrijeme i za koji ima samo riječi hvale. Od liječnika na prvenstvu dr. Josipa Samardžića (i šefa liječničke službe dr. Mirana Martinca), preko dvojice vrijednih fizioterapeuta (Nikica Šišgorić, Igor Škrtić), glasnogovornice Andreje Hitner, do trojice pomoćnika: mladog kondicijskog stručnjaka Luke Milanovića, te Ivana Sunare i Mladena Erjavca.

Jasko i Suki su prijatelji

Još lani je bilo posve jasno da će prvi Jaskov pomoćnik biti Ivan Sunara jer je upravo njemu Repeša, zbog svojih klupskih obveza, ostavio da vodi dvije posljednje kvalifikacijske utakmice. Osim toga, Jasko i Suki veliki su prijatelji pa je tu riječ i o višoj razini povjerenja i odanosti. S obzirom na to da je godinama radio u Sloveniji, gdje ima odlične kontakte, Sunara je više bio neka vrsta strateško-logističkog pomoćnika, kojeg se često moglo vidjeti i kako snima buduće suparnike. To je radio i Mladen Erjavec, ali više uz pomoć videa i arhive informacija o igračima programa Sinergy, koju koriste svi NBA, ali i više od 300 europskih klubova.

Kako radi svoj posao, a hvale ga i igrači (posebice Draper), Erjavec nam je pokazao na primjeru pripreme prve utakmice sa Španjolskom. Svaki je igrač dobio skriptu, kao da će se spremati za ispit na fakultetu. Osim 64 skice ofenzivnih i defenzivnih sustava, tu su i brojne statističke analize koje upućuju na dobre, ali i slabije točke suparnika. Tu su i zanimljivi podaci koji nisu vezani za statistički skauting, ali mogu imati veze s psihom igrača i trenera. Nešto poput toga tko je jedini Španjolac (Sam Emeterio) koji nema klupski ugovor i kako bi to na njega moglo utjecati, ili o tome kako će se izbornik Orenga nositi s problemom podjele minutaže između svih tih genijalnih bekova (Rubio, Calderon, Rodriguez, Llull) što bi kod nekih od njih moglo stvoriti nezadovoljstvo.

Za svakog španjolskog igrača Erjavec je napisao u čemu je odličan, a što mu je slabost, što je podupro skicama njihovih najčešćih napadačkih kretnji. Naši su igrači doista sve znali o suparnicima, pa tako i detalje tko više prodire u koju stranu, protiv kojeg se suparničkog vanjskog igrača treba spuštati leđima košu, tko kasni u blokovima, tko se u obrani loše bočno kreće, a tko je od njih sklon glumljenju prekršaja (Fernandez).

I Mijatović, Skelin i Rimac

Da bi sve to pripremio, Erjavec je za svaki od brojnih Repešinih sastanaka radio i po tri-četiri sata, pa tijekom EP-a u prosjeku nije spavao duže od četiri-pet sati.

- Uvijek radim noću jer tada imam mir i koncentraciju, a i volim da je ujutro sve gotovo. Tako radim i kada sam u klubu, kada mi ukućani odu spavati.

Kolegijalan kao što je uvijek bio, samozatajni Eri je naglasio:

- Nemoj zaboraviti tri trenera koji su prije prvenstva pomagali u skautingu suparnika: Tomicu Mijatovića, Ivicu Skelina i Slavena Rimca, koji je prvi dio priprema proveo s nama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije