Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVESIĆ, KOLAK, TOMIĆ...

Hrvatski sportaši ulažu u obrazovanje: 'Bavim se neprofitabilnim sportom, ne mogu osigurati egzistenciju'

Sportaši
Dražen Brajdić
28.10.2021.
u 21:31

– Studiram jer sam svjestan da se bavim neprofitabilnim sportom u kojem ne mogu osigurati egzistenciju. Da treniram nogomet i da znam da ću zaraditi toliko da ću riješiti životno pitanje, možda bih drugačije razmišljao – kaže Ivan Kvesić

Da bi sportašima tranzicija iz sportske u novu karijeru protekla što bezbolnije – a u tim situacijama postoji i mogućnost za “sportski” PTSP – pametno je ulagati u obrazovanje. A upravo takvi su zacijelo i došli slušati ovu radionicu pa smo na pitanje “što želite biti nakon karijere” čuli ovakve odgovore: pravnik, veterinar, fizioterapeut, prevoditelj, socijalni radnik, kuhar...

Onaj koji sebe vidi kao vrsnog fizioterapeuta aktualni je svjetski karataški prvak Ivan Kvesić.

– Studiram jer sam svjestan da se bavim neprofitabilnim sportom u kojem ne mogu osigurati egzistenciju. Da treniram nogomet i da znam da ću zaraditi toliko da ću riješiti životno pitanje, možda bih drugačije razmišljao, no ovako sam još svjesniji potrebe da se što bolje pripremim za prijelaz iz sportske karijere u novu karijeru. I kada si na vrhuncu sportske karijere, važno je da imaš viziju što želiš biti nakon nje.

Želim prevoditeljski posao

A jasnu viziju, očito, ima tekvondaška olimpijka, bivša europska prvakinja Kristina Tomić.

– Na preddiplomskom sam završila talijanski i pedagogiju, a na diplomskom sam upisala talijanski. Najviše naginjem prevoditeljskom poslu, to je nešto u čemu se vidim nakon sportske karijere.

Poput Kvesića, i Kristina je iz takozvanog malog sporta u kojem se ne može osigurati egzistencija:

– Vi čim prestanete postizati rezultate vama se ukidaju stipendije i svi benefiti i to je nešto što nas sportaše neminovno čeka. I zato tada bolje prođu oni koji već danas imaju neku jasniju viziju i želju od onih koji, na vrhuncu svojih sportskih moći, o tome uopće ne razmišljaju.

Zajedno s doc. dr. sc. Gordanom Nikolić, dekanicom Poslovne akademije Rijeka, na radionici je bila i studentica spomenute škole Sara Kolak. A olimpijska pobjednica u bacanju koplja također je sportašica koja ne želi biti nespremna za trenutak u kojem će završiti sportsku karijeru.

– S obzirom na to da sam na trećoj godini PAR-a i da mi je tema završnog rada upravo i tema ove radionice, došla sam čuti što sve od izrečenog mogu iskoristiti. Htjela sam i upoznati ljude koji se bave s temom dvojnih karijera tako da dobijem dodatnu motivaciju, stisnem i da to što bolje napišem. I da se veselim tome.

Kazavši nam, usput, da radi na angažmanu novog trenera, Sara nam pak nije znala reći što bi ona željela raditi nakon sportske karijere.

– Jako puno stvari me zanima, imam širok spektar interesa i o svemu bih htjela učiti. Možda je i dobro da nisam u jednom kalupu nego da stalno istražujem, no fakultet svakako želim završiti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije