Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIOPĆENJE

Hrvatski savez slobodne borbe se ogradio od MMA lige i takozvane "reprezentacije"

MMA liga
Daniel Kasap/Pixsell
08.01.2014.
u 16:09

Hrvatski savez slobodne borbe se ograđuje i od takozvane „hrvatske MMA reprezentacije“ koja je bez ikakvog legitimiteta također plasirana kao dio već spomenutog projekta „Hrvatska MMA liga“.

Hrvatski savez slobodne borbe objavio je priopćenje u kojem se između ostalog ogradio od MMA lige i takozvane reprezentacije.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Ponukani u posljednje vrijeme sve češćim medijskim istupima čelnika projekta „Hrvatska MMA liga“, kao i reakcijama javnosti na iste, te mnogobrojnim upitima koje su stigle na našu adresu, Hrvatski savez slobodne borbe je primoran ograditi se od istog projekta i demantirati čitav niz navoda koji su netočni, lažni, pa čak i zlonamjerni, a plasiraju se u već spomenutim medijskim istupima.

Prije svega valja naglasiti da su „Hrvatska MMA liga“, baš kao i „Europska MMA liga“, privatni projekti koji djeluju kao i bilo koje druge privatne organizacije koje organiziraju borilačke ili neke druge priredbe. Oba projekta nisu regulirana od strane Hrvatskog saveza slobodne borbe iako je dobro napomenuti kako je velik dio boraca koji se natjecao u „Hrvatskoj MMA ligi“ svoje prve borbe odradio upravo na amaterskim natjecanjima koja su bila organizirana od strane Hrvatskog saveza slobodne borbe.

Hrvatski savez slobodne borbe se ograđuje i od takozvane „hrvatske MMA reprezentacije“ koja je bez ikakvog legitimiteta također plasirana kao dio već spomenutog projekta „Hrvatska MMA liga“.

Postojanje mjerodavnog saveza

U tekstu objavljenom u Jutarnjem listu dana 29. prosinca 2013. godine kojem je tema bila „Hrvatska MMA liga“ se među ostalim navodi:  

"...Kada bi MMA konačno postao sport, tada bi stvari za ljude u MMA ligi bile mnogo jednostavnije. Mogli bi organizirati savez i oformiti sportska društva...“

Hrvatski savez slobodne borbe samim svojim postojanjem i djelovanjem potpuno demantira ovu lažnu i zlonamjernu izjavu te tvrdi da je „slobodna“ ili „mješovita borba“, odnosno MMA, itekako sport, iako još uvijek nije priznat od strane Međunarodnog olimpijskog odbora.

Hrvatski savez slobodne borbe je, naime, osnovan još 03. studenog 2006. godine, a prvo natjecanje je organizirao 17. prosinca 2006. godine u Zagrebu. Kao takav Savez je uputio dopis HOO s zamolbom za upis u nomenklaturu sportova. HOO je odgovorio službenim dopisom (Broj: 1969/09, 22.12.2009.) u kojem je izvijestio da još uvijek na međunarodnoj razini ne postoji svjetska asocijacija što je jedan od temeljnih preduvjet za međunarodno priznanje pa tako i priznanje na nacionalnoj razini.

U proteklom vremenu, od 2006. godine, Savez svake redovito održava amaterska nacionalna prvenstva kao i međunarodne „Challenge“ turnire. Savez kao takav izradio je priručnik po kojem se školuju, educiraju i osposobljavaju suci. Sama sudačka organizacija, koja djeluje pod okriljem Hrvatskog saveza slobodne borbe,  aktivna je kako na amaterskom planu pa tako i na profesionalnom što su iskoristili mnogi organizatori profesionalnih evenata ne samo u RH nego i u čitavoj regiji. To je jako dobro poznato publici koja prati ovaj sport.

Iz svega ranije navedenog se jasno vidi da Savez ulazi u osmu godinu aktivnog rada i iza njega je organizacija preko dvadeset amaterskih turnira kao i suđenje u nebrojenim profesionalnim eventima. Usluge suđenja Saveza koristila je i međunarodna hrvačka asocijacija FILA kada je prvi put organizirala prvenstvo u svojoj varijanti ovoga sporta u Budimpešti ( 6. I 7. Studenog 2010.g. „Hungarian Open“) za što se posebno i javno zahvalila Savezu na svojim web stranicama.

MMA do daljnjeg zaista ostaje „nepriznati“ sport, odnosno ne nalazi se u nomenklaturi sportova HOO-a, što ga stavlja u sivu zonu, ali to ne daje nekome za pravo da pokuša negirati legalni savez i njegove rezultate proteklih godina.

Hrvatski savez slobodne borbe je i budući član vodeće svjetske MMA asocijacije IMMAF, koja uživa potporu i legitimitet velike većine nacionalnih MMA organizacija. Postupak priključenja Hrvatskog saveza slobodne borbe IMMAF-u bi se trebao dovršiti u najskorijem mogućem roku.

Nakon svega izloženog tvrdimo da izjavu kako u Republici Hrvatskoj ne postoji mjerodavni MMA savez može iznijeti samo neko tko je ili totalno neupućen ili zlonamjeran, odnosno netko tko smatra da povijest počinje od njega iako je sasvim jasno kako to nije slučaj. Nadalje, ako bi kojim slučajem i bilo istina da prije „Hrvatske MMA lige“ nije bilo ničega, onda još smješnije zvuče medijski istupi čelnika projekta u kojima se natjecanja tada očitih početnika i njihove pobjede nazivaju i prikazuju kao „kolosalni uspjeh hrvatskog sporta“. Neodgovorno je momke sa samo tri ili četiri polu-profesionalna meča nazivati „vrhunskim borcima“ ili „planetarnim zvijezdama“, kao što se to čini u već navedenim medijskim istupima.

Smatramo kako je takva retorika štetna prije svega za sve mlade borce koji se nerelano koriste u vlastite propagandne svrhe, a onda i za cijeli borilački sport jer se prikazuje lažna slika o kvaliteti i uspjehu.

Hrvatska MMA reprezentacija

U već spomenutom članku Jutarnjeg lista od 29. prosinca, čelnici „Hrvatske MMA lige“ za pobjednike svog natjecanja tvrde da su oni „hrvatski MMA reprezentativci“ koji će državu predstavljati na međunarodnoj sceni, odnosno u takozvanoj „Europskoj MMA ligi“.

„Finale je iznjedrilo pet vrhunskih boraca iz Hrvatske koji sada čine našu reprezentaciju", stoji u izjavi vlasnika „Hrvatske MMA lige“ Gorana Husića.

Kada upotrebljavamo izraz „hrvatska reprezentacija“ oni bi trebao podrazumijevati uređeni sustav koji djeluje na području Republike Hrvatske i selektira najbolje pojedince u nekom sportu. Ovo sigurno nije takav slučaj te se pobjednici „Hrvatske MMA lige“ nemaju pravo nazivati „hrvatski MMA reprezentativci“, niti imaju pravo nositi državna obilježja koja su propisana Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske.  U slučaju „Hrvatske MMA lige“ radi se o borilačkom eventu koji organizira privatna organizacija i kao takva ne može svojatati nacionalni dres i davati lažnu sliku hrvatskoj javnosti. Navedena selekcija može biti selekcija OMS lige, kao što se i zvala prve sezone, no nikako hrvatska reprezentacija. Isto tako je neprimjereno govoriti o izborniku hrvatske selekcije. Možemo govoriti samo o izborniku selekcije OMS lige.

Međunarodna MMA liga

I na kraju se moramo osvrnuti na „Europsku MMA ligu“ koja se u posljednjim već spomenutim istupima čelnika „Hrvatske MMA lige“ prikazuje kao legitimno natjecanje europskih MMA reprezentacija. Govoriti o međunarodnoj ligi u kojoj bi se susretale reprezentacije više zemalja je u ovom trenutku je  u najmanju ruku smiješna izjava. Javnost mora znati da se ne radi o takmičenju nikakvih reprezentacija,  a pogotovo ne o  Europska MMA ligi prvaka kako se to pokušava prikazati. Razlog je taj što borci koji sudjeluju u tom natjecanju sigurno nisu najbolji europski borci. Radi se samo o marketinškom triku kojim se čitavom projektu pokušava dati znatno veći značaj nego ga ima. Ovakve nerealne izjave i lažne slike o uspjehu dugoročno mogu samo štetiti i borcima i borilačkom sportu uopće.

Savjetujemo svim promoterima i organizatorima borilačkih priredbi da se ne koriste jeftinim  trikovima nego da rade na stvarnoj kvaliteti i unapređenju borilačkog sporta.

S poštovanjem, Željko Banić, mag.kin., Presjednik Hrvatskog saveza slobodne borbe

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije