Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPREZENTACIJA

Hrvatska ima sjajne talente, ovi dečki mogli bi ići na SP u Katar!

Luka Modrić i Darijo Srna
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
04.05.2020.
u 23:05

Probrali smo desetoricu po mnogima u ovom trenutku najvećih hrvatskih talenata u dobi od 20 do 22 godine, dečke koji plijene svojom nadarenošću i o kojima već bruji cijela Europa, ali koji, barem većina njih, još nisu doživjeli afirmaciju u seniorskom nogometu

Tko su najvažniji hrvatski mladi nogometaši rođeni u ovom mileniju, potencijali koje budući (ili sadašnji) izbornik A vrste može priključiti za sljedeću veliku akciju A reprezentacije, Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Dakle, traže se momci koji će već između svoje 20. do 22. godine biti spremni za tere t velikoga natjecanja, kao što su primjerice 20-godišnjaci Rebić i Kovačić bili na SP-u u Brazilu 2014., 21-godišnji Ćaleta-Car na SP-u u Rusiji ili 20-godišnji Jedvaj, 21-godišnji Pjaca i 19-godišnji Ćorić na Euru 2016. u Francuskoj.

Probrali smo desetoricu po mnogima u ovom trenutku najvećih hrvatskih talenata u dobi od 20 do 22 godine, dečke koji plijene svojom nadarenošću i o kojima već bruji cijela Europa, ali koji, barem većina njih, još nisu doživjeli afirmaciju u seniorskom nogometu.

Krenimo od izuzetaka. Na primjer, NK Osijek na vrijeme je prepoznao darovitost mladoga Metkovčanina Boška Šutala, koji je od svih momaka s ovoga popisa skupio najviše nastupa u Hrvatskoj ligi, 28, te ga je Atalanta kupila za čak pet milijuna eura. Pazite, četvrtfinalist Lige prvaka, jedno od najvećih igrača sezone, kupuje nogometaša iz Osijeka u rekordnom transferu – to je siguran pokazatelj da se radi o iznimnom nogometašu i budućem A reprezentativcu.

Među desetoricom talenata nad talentima čak su trojica vratara, sva trojica već prepoznati u Europi. Dominika Kotarskog, Zagorca iz Zaboka, još je 2018. kupio Ajax za dva milijuna eura prepoznavši u njemu vratarsku ‘hobotnicu’ za najviše domete.

Kotarski trenutačno brani u Ajaxovoj drugoj momčadi u drugoj nizozemskoj ligi te se priprema za iskorak u Eredivisie. Hrvatska na vratarskim pozicijama doista ne mora strahovati za budućnost s obzirom na to da osim 25-godišnjeg Livakovića, 24-godišnjega Grbića i 22-godišnjega Šempera te spomenutoga Kotarskog u Dinamu i u Rijeci ima još dva dragulja.

Šibenčanin Renato Josipović (18) standardan je prvi vratar Dinamove mlade momčadi, četvrtfinalista Lige prvaka te legitimni Livakovićev nasljednik, dok Ivor Pandur (20) u Rijeci već brani za prvu momčad.

U ovoj sezoni ima osam nastupa. Rijetko se u Hrvatskoj ligi događa da tako mladi vratar postane prvi trenerov izbor, što je neprocjenjivo iskustvo, kakvo je primjerice prošao i Livaković kada je još golobrad postao prvi golman Zagreba. Još dvojica Dinamovih dragulja čekaju prvoligašku afirmaciju, a po svome talentu vjerojatno su je već bili i zaslužili.

Tako Antonio Marin, krilni napadač neslućenih mogućnosti, nikada nije u Dinamu dobio status velikoga klupskoga projekta kakvoga su nekada imali Mateo Kovačić, Alen Halilović ili Ante Ćorić. Na sličan način tretiran je i kolosalni 18-godišnji stoper Joško Gvardiol.

On pokraj Théophilea, Dilavera i Perića nikako nije mogao doći do zraka iako je Hrvatska liga idealan poligon za njegov razvoj. Isti je slučaj i s mladim darovitim Hajdukovim obrambenim igračem Marijem Vuškovićem, kojega je Guardian prije dvije godine svrstao među 60 najvećih talenata Europe, a dečko je za Hajduk u Prvoj HNL skupio samo dva nastupa.

Hajduk će radije ući u avanture s izvjesnim Svatokom, Simićem ili Mujakićem nego dati povjerenje dečku iz vlastite škole. Sličnu sudbinu upravo kod trenera Tudora doživljava i 20-godišnji lijevi branič David Čolina. On se prošloga ljeta vratio iz Monaca u Prvu HNL u potrazi za novim uzletom, a sada se zaustavio na 14 nastupa i čini se da u Hajduku baš i nema neku blistavu perspektivu.

Ne bi bilo prvi put da su u Hajduku krivo procijenili potencijal nekoga mladog igrača. Za kraj smo ostavili našoj javnosti nepoznatoga Luku Sučića, 17-godišnje čudo od djeteta iz Linza (inače rodnoga grada Matea Kovačića), člana hrvatske reprezentacije do 19 godina iz austrijskog prvaka Red Bull Salzburga.

– Naša skautska služba pronašla je Sučića u Linzu i danas ga smatramo jednim od najvećih potencijala naše nogometne akademije – kaže nam skaut RB Salzburga Srećko Kurbaša i nastavlja:

– Gotovo svakodnevno mi u klubu održavamo videokonferencije na kojima radimo planove za sljedeću sezonu. Tako je ovih dana spomenuto kako bismo trebali kupiti 18-godišnjeg Lazara Samardžića iz Herthe, inače mladoga njemačkog reprezentativca, na što je naš zamjenik sportskog direktora kategorički ustvrdio: “Ne treba nam Samardžić jer imamo – Sučića!”

Dakle, Luka je jedan od naših najvažnijih projekata, igrač od kojega puno očekujemo. Sučić je, nastavlja Kurbaša, ljevonogi ofenzivni vezist, klasična desetka maestralnih rješenja, i dečko koji sa 17 godina igra seniorski nogomet u austrijskom drugoligašu Lieferingu, inače filijali RB Salzburga.

Luka je usto standardni član Red Bullove mlade momčadi koja se plasirala u četvrtfinale Lige prvaka (u kojemu ga čeka Lyon). U tom je natjecanju Luka postigao pet pogodaka i dijeli treće mjesto na ljestvici strijelaca, a u kategoriji ‘šutovi u okvir’ drži drugo mjesto (13 šuteva). Ispred je samo Youssoufa Moukoko iz Borussije Dortmund.

Još jednom: taj dečko ima samo 17 godina (rođen je 8. rujna 2002.), a već je pred vratima prve momčadi Red Bull Salzburga! Tako se s ekstratalentima postupa u velikom klubu...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije