Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMAGOJ VIDA

'Grci su me zvali pet puta dnevno. Zlatan je najteži napadač s kojim sam se susreo'

storyeditor/2023-05-16/PXL_REU_091222_97344822.jpg
Foto: Reuter/PIXSELL
1/7
17.05.2023.
u 18:41

Naš reprezentativac u Grčkoj je prvak s AEK-om. Pronašli smo intervju u kojemu je Grcima govorio o svojoj karijeri

Hrvatski reprezentativci u proteklih su dvadesetak godina na različite načine pisali klupsku povijest na različitim meridijanima. Primjerice, svojedobno je Ivica Olić u razmaku od 18 mjeseci osvojio tri naslova prvaka u dvije zemlje: 2002. sa Zagrebom te u svibnju 2003. s Dinamom i u studenome 2003. s moskovskim CSKA.

Stjepan Tomas bio je prvi naš igrač s titulama u četiri kluba, Dinamom, Fenerbahçeom, Galatasarayem i Rubinom, potom i Mario Tokić, ali Tokić je jedini naš igrač koji je u istoj zemlji, Austriji, bio prvak s tri kluba: s GAK-om, Austrijom Beč i Rapidom.

Ivan Perišić osvajao je Njemački kup čak s tri kluba, Borussijom (D), Wolfsburgom i Bayernom, a Mario Mandžukić bio je prvi koji je spojio naslove prvaka u četiri zemlje: Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Kataru te tome dodao i jedan trofej u petoj zemlji, Španjolskoj, Superkup s Atleticom.

Ima 32 nastupa

No glavni je junak ove priče, kako ga Grci zovu, "The Leader", vođa, 34-godišnji kapetan AEK-a Domagoj Vida. Taj je izvanredni branič atenske momčadi upravo zaokružio nevjerojatan opus osvojivši svoj četvrti naslov prvaka u europskim zemljama: ima dva naslova prvaka Hrvatske s Dinamom, dva s kijevskim Dinamom u Ukrajini, jedan s Beşiktaşem u Turskoj te na kraju i jedan s AEK-om u Grčkoj.

U sezoni u kojoj je do sada skupio 32 nastupa za AEK Domagoj Vida još nije izrekao posljednju riječ, budući da ga 24. svibnja čeka i finale Kupa s PAOK-om. Osvoji li još i taj trofej, zaista će postati teško nedostižan hrvatskoj konkurenciji: posjedovat će i dvostruke krune u čak četiri europske zemlje!

Grčki web-portal Sport24 nedavno je uspio pridobiti Vidu za veliki intervju, još dok je AEK bio samo kandidat za titulu. U njemu je Vida među ostalim govorio o odluci da prijeđe u AEK, o najvećemu suparniku protiv kojega je igrao, o reprezentaciji...

– Bilo je ludo ljeto, istekao mi je ugovor s Beşiktaşem i telefon mi je zvonio bez prestanka. Bilo je puno prijedloga, interesirale su se momčadi iz raznih liga, priznajem da nisam znao kamo krenuti. U jednom trenutku nazvao me moj agent i prijatelj Nermin Čegić i rekao mi za interes AEK-a te da ljudi iz tog kluba žele razgovor. Od tada sam bio pod velikim pritiskom. Zvali su me pet puta dnevno, govorili su mi o navijačima, povijesti kluba, izgledima za novi stadion – rekao je Vida pa nastavio:

GALERIJA Real se sjajnom kompilacijom poklonio Luki Modriću

storyeditor/2023-05-16/PXL_REU_091222_97344822.jpg
1/11

– Kad sam razgovarao s trenerom Almeidom, shvatio sam ciljeve kluba i trenerovu vatru. Rekao mi je da želi pobjednika u momčadi, jer zna da sam osvajao prvenstva u Hrvatskoj, Ukrajini i Turskoj, očito zbog iskustava koje sam skupio u hrvatskoj reprezentaciji. Sada smatram da je to trener s mentalitetom koji mi se sviđa. Pametan je, borac, želi biti pobjednik, kao i ja. Usto je i pravi džentlmen. Uvijek vam pokušava objasniti da se njegove odluke temelje na činjenicama i dokazima. Izravan je i jasan, jako dobro balansira između prijateljstva koje želi imati s nogometašima i svoje pozicije šefa.

Vidin AEK najgledanija je momčad grčkoga prvenstva, s prosjekom od čak 26.324 gledatelja po domaćoj utakmici.

– Novi stadion AEK-a daje nam poticaj, atmosfera je fantastična, dapače, prednost je za momčad što ima svoj dom i dobiva dodatnu snagu od navijača. Naša OPAP Arena jako me podsjeća po intenzitetu, pulsu i decibelima na atmosferu na stadionu Beşiktaşa – dodao je Vida.

VEZANI ČLANCI:

Govorio je Grcima i o svojim nogometnim počecima.

– Kad sam počeo igrati nogomet, negdje sa šest godina, želio sam biti poput svog oca koji je bio centarfor. S 13 godina, kad sam bio u Osijeku, rekli su mi da bih trebao biti desni bek. Na kraju sam postao središnji branič, a na toj poziciji pomoglo mi je što sam počeo kao napadač pa zbog toga lakše čitam suparničke napadače. Igrao sam protiv Ronalda, Messija, Mbappéa, ali uvijek ću reći da je Ibrahimović najteži napadač s kojim sam se ikada susreo. Visok je, snažan, odličan majstor, teško mu je i prići – naglasio je Domagoj.

Luka je najveći

Luku Modrića smatra najvećim nogometašem s kojim je igrao.

– Imao sam sreću biti s Lukom u svlačionici 12 godina i nitko nije bio poput njega. Nevjerojatan igrač, ali i sjajna osoba, uvijek tu za razgovor i zaštitu, dobar obiteljski čovjek i karakter. Stoper s kojim sam se najviše slagao u reprezentaciji je Lovren, našli smo rijetku kemiju i to je dokazano plasmanom Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva 2018. godine – istaknuo je Vida u intervjuu za 24Sport.

VEZANI ČLANCI:

Domagoj ima točno sto nastupa za Hrvatsku i premda već neko vrijeme nije prvi izbornikov odabir za stopersku poziciju, od reprezentacije ne odustaje. Posljednju utakmicu na velikom turniru odigrao je na Euru 2021. protiv Španjolske, a posljednju kvalifikacijsku u listopadu 2021. protiv Slovačke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije