Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao u vojsci

General Kruljac: I sportaši će morati na obuku, ali skraćenu

Filip Ude
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
12.12.2010.
u 15:21

- Radujem se poslu u vojsci. Postanem li profi, moći ću se nazvati Croatian Soldier – kazao je boksač Hrgović.

General-pukovnik Mladen Kruljac (43) vojnički vodi Hrvatski boksački savez, no to mu nitko od članova izvršnog odbora HBS-a ne zamjera jer i u sportu je disciplina potrebna. Kako su vrhunski sportaši njoj vični, onih 20-ak koji mogu postati zaposlenicima Oružanih snaga s te strane ne bi trebali imati problema. Što ih još čeka, pričao nam je Kruljac, koji je zapovjednik Kopnene vojske.

– Da bi imali reference za djelatnog vojnika, oni moraju proći obuku u našem središtu za temeljnu obuku u Požegi i na Gašincima. Moraju proći teoretski i praktični dio s gađanjima, hodnjama, no to neće biti obuka kao ona za dragovoljno služenje vojnog roka koja traje 12 tjedana. Ova će trajati 12 dana.

Dakako, sportaši vojnici neće morati u Afganistan, Siriju ili na Kosovo. Njihova primarna djelatnost bit će treniranje i nastupanje na natjecanjima.

– Pretpostavljam da će svi oni zadužiti opremu i naoružanje, no to je u ovoj priči sekundarno. Dakako, nama je u interesu da se karataš poput Domdjonija, tekvondaš poput Grgića, hrvač poput Sokola ili gimnastičar poput Udea pojavi u nekoj našoj operativnoj postrojbi i da demonstrira svoje vještine.

Hrvatski vojnik u Parizu

Pitali smo generala što će vojnik iz njegova sporta, boksač Filip Hrgović, raditi kada prođe obuku.

– Njegove obveze prema vojsci još nisu javno definirane, no on će nastupati u Svjetskoj boksačkoj seriji za momčad Pariza. Statusno će se voditi u jednoj od naših ustrojbenih cjelina, imat će svoje obveze i prava, no on će trenirati u svom klubu i nastupati na natjecanjima bez ikakvih smetnji. On je svjetski juniorski prvak i njegov će prioritet biti pripremanje za olimpijske kvalifikacije.

Sanja Jovanović odustala


Saznali smo da je plivačica Sanja Jovanović odustala, a da je streljačica Snježana Pejčić starija od dopuštenih godina, pa nisu u igri za uniformu HV-a. Preostalih 20 do sutra mora odlučiti hoće li potpisati ugovor i tako 4500 kuna vojničke plaće pridodati svojim stipendijama.

– Kada se prestanu baviti svojim sportovima, svi oni koji budu zadovoljavali školske i starosne uvjete moći će se školovati za dočasnike i časnike. No, o tome ćemo moći govoriti jedino ako se potpuno vojnički profesionaliziraju – objašnjava Kruljac, koji nas je primio u impresivnom zapovjedništvu HV-a u Karlovcu.

Kad smo srednjoškolca Filipa Hrgovića pitali što misli o svemu tome, kazao je da se raduje zapošljavanju u vojsci.

– Tih 4500 kuna dobro će mi doći na onih 1500 kuna stipendije koliko sada imam. Osim toga, kad postanem boksački profesionalac, moći ću se prozvati Croatian Soldier.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije