Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija postrožila kontrole

Evo nekoliko dobrih savjeta za navijače kako se ponašati u Rusiji

Navijači Hrvatska
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
15.06.2018.
u 16:56

Policija je postrožila kontrole i neće biti ni malo popustljivi. Zato je dobro znati što smijete, a što ne smijete raditi u Rusiji

Navijači koji se našu u Rusiji dobili su nekoliko pravih savjeta za ponašanje. Policija je postrožila kontrole i neće biti ni malo popustljivi. Zato je dobro znati što smijete, a što ne smijete raditi u Rusiji. Evo nekoliko savjeta:

1. Dronove ostavite kod kuće

U Rusiji je za vrijeme prvenstva zabranjeno korištenje dronova. Čak i ako ste nabavili one najmanje koji stanu u džep kako biste snimili atraktivne selfije iz ptičje perspektive, ostavite ih kod kuće jer ih u pojedinim gradovima ne smijete upotrebljavati u radijusu 110 kilometara od stadiona.

Navijači Hrvatska
1/16

2. Oprezno s alkoholom

Dan uoči utakmice alkohol je potpuno zabranjen u zonama unutar dva kilometra od stadiona ili zona za navijače. Ova zabrana uključuje kafiće i restorane. Također, u Rusiji je zabranjeno piti alkohol na javnom mjestu, neće vam pomoći niti da bocu omotate u papirnatu vrećicu. Taj bi vas prekršaj mogao stajati od 500 do 1500 rubalja (50 do 150 kuna). Policajci na ulici uglavnom neće provjeravati jeste li, primjerice, ulili vino u bocu ledenog čaja. Međutim, ne pokušavajte taj trik izvesti prilikom ulaska na stadion, jer osiguranje provjerava sadržaj boce koji unosite. 

3. Ne pijte dok vozite

Iako Rusi vole popiti, čak i minimalna količina alkohola u krvi vozača nije dozvoljena. Uhvate li vas u takvom prekršaju ostat ćete bez vozačke dozvole i platiti globu od 200.000 rubalja (20.000 kuna). Naročito morate biti oprezni 'jutro poslije' jer ruski policajci alkotestiraju vozače i u prijepodnevnim satima, dok još u organizmu imaju alkohol koji su popili prošle noći.

4. U Rusiji nije svugdje dozvoljeno zapaliti

Ako ste pušači, Rusija je za vas obećana zemlja što se tiče cijene cigareta. Kutija košta jedva 15 kuna. Međutim, pušenje je zabranjeno unutar i oko stadiona, na autobusnim i željezničkim stanicama te unutar 15 metara od ulaza u trgovine ili urede. Droga je u Rusiji zabranjena, pa tako i kanabis. Čak i ako imate recept svoje matične zemlje te ga koristite kao lijek, policija će biti rigorozna u kažnjavanju svakoga koga uhvate i s najmanjom količinom.

5. Zbog Mundijala uveli i turističke policajce

Redovni policajci na ulicama baš i ne znaju strane jezike. No kako bi se posjetitelji  bolje osjećali uvedeni su i turistički policajci koji govore engleski i rado će vam odgovoriti na svako pitanje. Preporučuje se da uvijek uz sebe imate fotokopiju putovnice jer original po dolasku u hotel morate ostaviti na recepciji kako bi napravili vašu boravišnu prijavu. Ako noćite u privatnom smještaju svakako sami svoj boravak prijavite u uredu Ministarstva unutarnjih poslova.

>> Pogledajte Večernji pressing sa Tončijem Gabrićem

Komentara 3

NO
nogogaz
21:30 16.06.2018.

Dobar savjet bi bia, da ne slavite nacifasisticke simbole i ne derete se usraskih pozdrava....ipak niste na balkanu....

IL
ilijan
18:33 15.06.2018.

Samo dečki po votki... I navijanje malo nas je al nas ima, razbit ćemo pičku svima! Ajmo Hrvatska 🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije