Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bit će uzbudljivo

Evo gdje gledati završnu utakmicu sezone, finale Hrvatskog kupa!

Rijeka - Lokomotiva
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
01.08.2020.
u 17:32

Zagrebačkoj momčadi to je drugi finale Kupa u povijesti, izborili su ga 2013. i sada, a osvoje li ga bit će im to i prvi trofej. Riječani bolje plivaju u tim vodama. U finalu Kupa igrali su šest puta (od samostalnosti Hrvatske) i pet puta pobijedili.

Na sam kraj ove čudne i isprekidane nogometne sezone točku će staviti Lokomotiva i Rijeka u utakmici finala Hrvatskog kupa.

Nakon što su se ta dva kluba borila za drugo mjesto u prvenstvu, sada će se u Šibeniku (subota, 20.30 sati, HRT 2) boriti za Rabuzinovo “Sunce”.

Zagrebačkoj momčadi to je drugi finale Kupa u povijesti, izborili su ga 2013. i sada, a osvoje li ga bit će im to i prvi trofej. Riječani bolje plivaju u tim vodama. U finalu Kupa igrali su šest puta (od samostalnosti Hrvatske) i pet puta pobijedili. Posljednji put slavili su prošle sezone. Takvom se raspletu nadaju i u subotu.

Finale bez navijača

– Imamo iskustva s finalima. Uvijek dobro igramo u tim utakmicama. Pokazali smo to prošle godine igrajući s Dinamom koji je tada bio najbolji u proteklih 15 godina pa smo svejedno pobijedili. I sada ćemo biti jako motivirani, to nam je šansa. Neće nam biti lagano, ali naš adut je iskustvo, imamo više igrača koji su igrali takve utakmice – kaže Ivan Tomečak (30).

Rijekin je branič početne korake u karijeri napravio u Lokomotivi i Dinamu.

– U Lokomotivi sam igrao kao klinac i mislim da se puno toga promijenilo od vremena kada sam nosio taj dres. Danas je to puno ozbiljniji klub, vidi se to po rezultatima i svemu ostalom. Svako malo bljesnu, igrom u finalu Kupa, dobrim mjestom u prvenstvu... Ove sezone je druga, igra u finalu s nama. To je momčad koja ima dosta mladih i kvalitetnih igrača, ali i onih iskusnih koji su osvojili nešto i napravili karijeru.

Jako dobro igraju, u dobroj su formi. Imaju glavu i rep, trener ih sjajno vodi. Ima igrače koji izbiju u prvi plan, ali su i kao momčad jako kvalitetni, ne može ni vratar sve obraniti ako oni ispred njega nisu koncentrirani. Svi imaju svoje kvalitete, jedan je brz, drugi snažan, treći ima dobru tehniku... Spojili su momčad koja si baš paše. Čeka nas ozbiljna Lokomotiva koja igra možda i najljepši nogomet ove sezone, posebice nakon stanke, sve kod njih štima. Bit će nam jako teško, bit će to zanimljiv finale – kaže Tomečak koji je itekako svjestan koliko je taj trofej bitan za klub. Dinamo je i ove sezone osvojio prvenstvo, a upravo je Lokomotiva za jedan bod bila bolja od Rijeke i osvojila drugo mjesto te ulazak u kvalifikacije za Ligu prvaka.

– Svi znamo koliko je trofej bitan svima nama. Kada nam karijera završi, gledat će se što smo osvojili, a ne jesmo li bili u finalu. Ni jedan trener na svijetu ne treba ništa posebno govoriti prije utakmice za trofej. Svi smo jako dobro svjesni koliko je to bitno.

U karijeri je pet puta osvojio Hrvatski kup i dobro zna kako se osvaja.

– Hvala Bogu, nastupio sam puno puta u finalu Kupa, u nekima sam zabijao i golove. Ako odam tajnu kako se Kup osvaja, onda će to znati i Lokomotiva. No, mislim da je sve u pripremi, morate ići 100 posto na glavu, to je jedna utakmica, morate željeti uspjeh više od suparnika, nema druge.

U karijeri je prošao svašta, igrao je u HNL-u, u Saudijskoj Arabiji, Belgiji, Ukrajini, no samo mu jedna stvar ovdje nedostaje.

– Svaka liga ima nešto svoje, ali mi ovdje jedino nedostaju navijači, kojih sada ne smije biti zbog korone. S njima je naboj puno veći. U finalu Kupa prošle sezone bilo je dobro navijanje, domaće, no u HNL-u ponekad stvarno nedostaju navijači, nema ljudi da to bolje poprate, no kada dođu na utakmicu i naprave atmosferu, bude sjajno.

Kek ga je vratio u život

Tomečaka smo pitali i što misli o svom mladom treneru Simonu Rožmanu koji je samo sedam godina stariji od njega.

– Prije Rožmana trener je bio Igor Bišćan koji je također mlad. Mladi treneri su svuda u Europi hit i donose nove ideje. Kada vidim što radimo s Rožmanom, znam da je to kvalitetno. Sve ima smisla, od analiza do svega ostalog. O svakom treneru govori rezultat, a po tome što vidim na treningu i što radimo, mogu reći da je cijela momčad zadovoljna.

Koji je trener najviše utjecao na vašu karijeru?

– Morao bih izdvojiti Matjaža Keka, on me želio u Rijeci i tada sam počeo igrati, on me vratio iz mrtvih. No, svi treneri koji su me dosad vodili bili su kvalitetni, od svakog sam nešto naučio, svaki radi nešto drukčije.

Inače, Tomečak je vjerojatno najpoznatiji ribič u Hrvatskoj. Opušta li se u ribolovu prije utakmica?

– Volio bih da je tako, ali ne mogu to činiti prije tako velike utakmice. To bi bila krajnja nedisciplina. Trebam se odmoriti, a ribolov i umara. Prije tako bitne utakmice ne bi bilo dobro ići u ribolov. 

ŠIBENIK – Stadion Šubićevac, HRT2, 20.30. Sudac: Tihomir Pejin (D. Miholjac).

Izbornik: Simon Rožman (37)

Izbornik: Goran Tomić (43)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije