Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolaze bolji dani!

Brbić i Šuker sreli se u jednom restoranu i srdačno se pozdravili

Marin Brbić i Davor Šuker
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
14.05.2020.
u 08:33

Među ponuđačima nije HTV, što ne znači da on nije zainteresiran, nego jednostavno ne posjeduje resurse kojima bi mogao pokrivati prvoligaški nogomet

Prema informacijama od izvora bliskih Hrvatskom nogometnom savezu, među ponuđačima za kupnju tv-prava za prenošenje utakmica Hrvatske lige u razdoblju 2022. – 2029. su dosadašnji nositelj prava Hrvatski Telekom, zatim tvrtka u većinskom vlasništvu Ivana Blažička Vox-Nogomet, potom srpske platforme Sportklub i Arenasport te, navodno, po jedna tvrtka iz Švedske, Švicarske i Slovenije.

Među ponuđačima nije HTV, što ne znači da on nije zainteresiran, nego jednostavno ne posjeduje resurse kojima bi mogao pokrivati prvoligaški nogomet. Hipotetski, HTV može kasnije otkupiti prava tv-prijenosa od neke agencije ili telekomunikacijske tvrtke, što je ipak malo vjerojatno.

Prema novome ugovoru, koji je još daleko od zaključenja, budući da će ponuđači tek biti pozivani na pregovore u HNS, prvoligaški klubovi trebali bi inkasirati nešto veći dio kolača od dosadašnjeg, premda se tu neće raditi o bitno većim iznosima.

Jedna od zainteresiranih strana u budućem poslu s HNS-om “off the record” nam je naglasila kako Hrvatski nogometni savez, kao organizator natjecanja (poput Fife ili Uefe), ovdje ne prodaje prava samo za utakmice Prve lige nego kompletna tv-prava za hrvatski nogomet. HNS je dakle vlasnik tih prava, a ne klubovi. Na njih je, dok je postojala Udruga prvoligaša, HNS bio samo prenio ta prava.

Prema dosadašnjem ugovoru o tv-pravima, inače javnosti već godinama nedostupnom, prvoligaški klubovi dobiju nešto manje od 12 milijuna kuna godišnje izravno od prodaje televizijskih prava. Tako prvak inkasira nešto više od dva milijuna kuna, a najlošije plasirani klub nešto više od 400 tisuća kuna.

Drugoplasirana Rijeka od televizijskih prava u 2019. godini zaradila je oko tri milijuna kuna, što nije ni deset posto njezinih godišnjih prihoda, odnosno čini samo pet posto njezina proračuna.

Upravo zbog toga Damir Mišković pokrenuo je i “revoluciju” oko tv-prvaka tražeći veći prihod za sve klubove, gledajući prije svega svoj interes kao privatni vlasnik kluba. Mišković se bori prije svega za sebe, što je za pohvalu i legitimno, a na kraju bi mu mnogi mogli biti zahvalni.

Hajdukov predsjednik Marin Brbić, koji i dalje zagovara ideju ponovnog osnivanja Udruge prvoligaša i stalno je na suprotnoj barikadi s HNS-om, već je iskazao nezadovoljstvo u startu procesa, budući da klubovi (ili samo njegov klub) nisu upoznati sa sadržajem ponuda.

Međutim, kako saznajemo, Brbić je prekjučer na ručku u jednom zagrebačkom restoranu slučajno susreo Igora Štimca i Davora Šukera, i tom se zgodom srdačno pozdravio s predsjednikom Saveza.

Za hrvatske prvoligaše očito dolaze bolji dani, premda nekima od njih u današnjoj situaciji novi, poboljšani ugovor od tv-prava za dvije godine možda više ništa neće značiti. Tko zna gdje će do tada biti Inter, Varaždin ili Istra 1961...

U usporedbi s drugim zemljama, naši klubovi od tv-prava prihoduju doista mizerna sredstva. Tih 1,5 milijuna eura godišnje smiješna je svota u usporedbi s danskom ligom prodanom za 52 milijuna, norveškom za 42 ili izraelskom za 14 milijuna eura godišnje. Klubovi iz talijanske Serie A godišnje inkasiraju čak 973 milijuna eura, a klubovi engleske Premijerne lige rekorderi su s 1,9 milijarda eura godišnje.

>>>> Pogledajte hit dokumentarac Dinamo - Crvena zvezda: Domovinski rat počeo je u Maksimiru

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
16:59 14.05.2020.

Brbić se upucava. Hajduku nikad neće biti dobra vremena!

RE
RedTree
13:43 14.05.2020.

Grčka samo liga 56 milijuna eura godišnje, Švedska 54 milijuna eura, Norveška 42 milijuna, a mi bi za cjelokupan nogomet trebali dobiti cca deset milijuna! Drugi potpisuju na tri, četiri godine, a mi izgleda na deset(7+3)! Znači Grci će u dvije godine zaraditi više nego mi u deset! Onda se svi čudimo da su nam klubovi u Europi slabi i infrastruktura mizerna, a jedan AEK sad otvara novi stadion za 30 000 ljudi. Ovo je premalo i preloše odrađeno i u trenucima krize. Ne mogu vjerovati da se klubovi ne bore žešće za najvažniju stvar u nogometu danas što se tiče financiranja njih samih. I nije valjda da će opet uključiti neke posrednike da im uzmu dobar dio kolača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije