Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gimnastičari i ritmičarke

Dobili prvu dvoranu nakon 140 godina, i to najbolju na svijetu!

Gimnastička dvorana u Lučkom
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/4
28.03.2019.
u 22:11

Kada je Petar Plahutar svojim sredstvima sagradio sportsku dvoranu Lučko, nije ni sanjao da će ona uskoro postati dom zagrebačkim gimnastičarima i ritmičarkama

Nakon 140 godina Zagreb je dobio svoju drugu gimnastičku dvoranu. Prva je bila dvorana Sokola, a druga je jučer svečano otvorena, u Lučkom.

Kada je Petar Plahutar svojim sredstvima sagradio sportsku dvoranu Lučko, nije ni sanjao da će ona uskoro postati dom zagrebačkim gimnastičarima i ritmičarkama.

>> Pogledajte video s otvorenje gimnastičke dvorane

Grad Zagreb na deset godina uzeo je dvoranu za najam, no teško da će se nešto promijeniti nakon deset godina jer, nakon što su napravljene gimnastičke jame, u toj dvorani više se nikad neće moći igrati rukomet, košarka, odbojka ili neki drugi sport.

Dakle, ili će se produljiti najam ili će Grad Zagreb postati vlasnik objekta.

Veterani pustili suzu

– I to smo dočekali. Nakon Nedelišća i Osijeka sada i Zagreb ima specijalističku gimnastičku dvoranu. No, za razliku od dvorana u Nedelišću i Osijeku, ova u Zagrebu osim gimnastičkih sprava ima i tepih za ritmičko-sportsku gimnastiku.

Dvorana se prostire nas 1200 četvornih metara, dok su one u Nedelišću i Osijeku manje za 200 kvadrata. Visina naše dvorane je 12 metara što nema nijedna od ostalih dvorana – rekao je Tigran Gorički, gimnastički trener.

Bojan Šinkovec i Ratko Vuković, gimnastički treneri u mirovini, pustili su jučer suzu jer su godinama radili u staroj dvorani Sokola, stvarali prvake i sada su dočekali da vježbači imaju svoj dom i vrhunske uvjete.

– Dvorana je opremljena modernim spravama iz Nizozemske koje su Grad koštale 2,1 milijun kuna. Gotovo svaka sprava ima svoju jamu tako da nema nikakve opasnosti od bilo kakvih ozljeda. Dio sprava nema jamu i to su sprave na kojima će se održati natjecanja. Prvo natjecanje u ovoj dvorani bit će već ove nedjelje. Organizator je Gimnastički klub Trešnjevka. Što se tiče sprava, naručili smo jednu više, konja s hvataljkama i nekoliko trenažera za istu spravu – istaknuo je Gorički.

Gimnastička dvorana u Lučkom
1/15

Dvorana ima i male tribine tako da se mogu neometano održavati manja domaća i međunarodna natjecanja. Ne mogu se održavati samo europska i svjetska prvenstva, odnosno svjetski kupovi.

– Prisutnost tribina ne znači da će svaki trening gledati mnoštvo roditelja. Naravno, ne možemo nikome zabraniti da dođe u dvoranu, na tribine, ali vjerujem da će treneri održati sastanak s roditeljima i upozoriti ih da nije dobro da gledaju baš svaki trening. Time bi vjerojatno poremetili koncentraciju vježbača – naglasio je Gorički.

Dvorana će se svakodnevno koristiti 12 sati, od devet do 21 sat, a već je napravljena satnica po klubovima. Dvoranu će koristiti pet zagrebačkih klubova ritmičko-sportske gimnastike te četiri zagrebačka kluba sportske gimnastike.

– Godinama smo se borili za bolje uvjete, za dvoranu, no stalno smo dobivali samo obećanja. Te da će se napraviti dvorana na Sveticama, te na Savici... Nije tajna da su dobri rezultati Marija Možnika i Tina Srbića malo ubrzali stvari. Europski i svjetski prvak na preči zaslužni su što danas imamo gimnastičku dvoranu. Duboko sam uvjeren da ćemo s ovakvim uvjetima ići samo prema naprijed i da ćemo uskoro imati puno vježbača i vježbačica koji će osvajati europske i svjetske medalje – istaknuo je Gorički.

Kakva je ovo dvorana u usporedbi s ostalima u Europi ili svijetu?

Možnik i Srbić zaslužni

– Najbolja. Možda je to malo čudno za reći, ali... Kao vježbač i trener proputovao sam svijet i vidio velik broj dvorana. Bio sam u Australiji, Kini, Japanu, Azerbajdžanu, Kataru... Gledao sam dvorane u kojima vježbaju najbolji svjetski gimnastičari poput Uchimure ili Zonderlanda. I stojim iza svojih riječi da je ovo trenutačno najbolja trenažna dvorana na svijetu – istaknuo je Gorički.

Tin Srbić nije dugo čekao od naslova svjetskog prvaka na preči (2017. godine) do činjenice da će od danas trenirati u vrhunskim uvjetima. Za njega više nema prašnjavih spužvi iz Sokola i gužve u dvorani.

– Još uvijek ne vjerujem da sam dočekao gimnastičku dvoranu. Za mene će ovo biti samo motiv više da zapnem što jače – istaknuo je Srbić.

Komentara 4

TO
Tomi0713
22:43 28.03.2019.

Odlicno

Avatar links
links
07:01 29.03.2019.

jesu bili Antunović i Lovrić na otvaranju... vrlo bitne osobe za "razvoj" grada hahahahahah

80
8.000 eura, 8.000 eura!
23:02 28.03.2019.

Ma ne pretjerujte molim vas. Onaj tko to kaže nije baš puno dvorana vidio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije