Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportaši dobivaju državni ured

Damir Martin: Iako ukupna financijska stavka za sport neće biti veća, ovo je dobar potez Vlade

18.08.2016., Rio de Janeiro - Hrvatski jedrilicari Sime Fantela i Igor Marenic osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u jedrenju u klasi 470 u Rio de Janeiru. 30-godisnjaci iz zadarskog kluba Sv. Krsevan fantasticno su odradili regatu u zaljevu Guanaba
Foto: Pixsell
1/8
16.10.2016.
u 09:12

Ideje novog premijera Plenkovića i njegovih suradnika obradovale su i brojne hrvatske sportaše pa tako i srebrnog veslačkog olimpijca Damira Martina, predsjednika Sportske komisije HOO-a i najnovijed dopredsjednika HOO-a

Bliži se i taj dan kada će hrvatski sport prestati biti "zadnja rupa na svirali" jednog masivnog ministarstva i postati samostalna upravna jedinica sa samostalnom proračunskom pozicijom. Vijest da će sport dobiti svoj državni ured među sportskim dužnosnicima primljena je s odobravanjem.

- Mi ne možemo reći da ministri Šustar ili njegov prethodnik Mornar nisu pomagali sportu, no oni su bili na čelu mega ministarstva sa 90 tisuća uposlenih, s proračunom od preko 10 milijardi kuna u kojem je sport sa 150 milijuna kuna bio marginalna stavka. Kada ste svakodnevno pritisnuti s problemima znanosti te visokog i osnovnog školstva onda vam sport nije u svakodnevnom fokusu. Ovako će se pak državni tajnik baviti samo sportom - ističe predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i objašnjava što bi bilo drugačije da je sport dobio svoje samostalno ministarstvo.

- U ovako maloj zemlji, kada se ide na manju i jeftiniju vladu, s manje ministarstava, nije realno imati ministarstvo sporta. Uostalom, jedina razlika je što ministar sjedi na sjednicama Vlade, dok je državni tajnik u izravnoj vezi s nekim od podpredsjendika Vlade koji to područje pokriva.

Ideje novog premijera Plenkovića i njegovih suradnika obradovale su i brojne hrvatske sportaše pa tako i srebrnog veslačkog olimpijca Damira Martina, predsjednika Sportske komisije HOO-a i najnovijed dopredsjednika HOO-a:

- Ministarstvo je dosad bio posrednik u kojem bi zapinjalo pa se morao uvijek raditi neki kompromis. Sada ćemo biti u situaciji da se nećemo morati nikome prilagođavati, niti itko nama. Iako ukupna financijska stavka za sport neće biti veća, ovo je dobar potez Vlade. Tko god da bude imenovan za državnog tajnika imat će podršku cijele sportske zajednice, ali i obvezu da se bori za prava sportaša i što bolji status sporta. Mi sportaši želimo se statusno izjednačiti s umjetnicima koji su na teretu poreznih obveznika dok mi to nismo. Kultura se financira iz državnog proračuna, a mi od igara na sreću, od poreza ubranog od kladionica, casina i lota.

S obzirom da je mjesto državnog tajnika dužnosničko i da se bira politički, a ne natječajno, nije nemoguće da i taj posao bude dodijeljen dosadašnjoj doministrici Janici Kostelić koja ima podršku s terena.

S druge strane, jedna struktura ljudi iz HDZ-a, a ni Most protiv toga nema ništa protiv, na tom mjestu želi vidjeti Darka Vučića, dosadašnjeg načelnika Sektora za razvoj sporta MZOS-a, iskusnog sportskog administrativca.

Po stranačkoj logici nije nemoguće da se to mjesto ponudi i Daniri Nakić Bilić, predsjednici HDZ-ova Odbora za sport, a u kuloarima se spominje i ime prof. dr. Damira Knjaza, no dekan KIF-a i član Vijeća HOO-a tu je mogućnost sam otklonio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije