Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSRNULI VELIKAN

Treba li Cibonu pustiti da propadne i krene ispočetka ili je treba spasiti pod svaku cijenu?

Cibona prvak ABA
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
16.03.2015.
u 10:10

Teška 2013. godina za najtrofejniji košarkaški klub u Hrvata sugerirala je maglovitu bližu budućnost, ali mladi i neopterećeni trener Slaven Rimac, konstantni spasitelj i "otac" trofejne Cibone Mirko Novosel i Dario Šarić pružili su navijačima nadu

Cibona je u povijesti odigrala mnoge velike utakmice, ali i one manje, kao i one nama ne baš previše drage, ali ni jedna nije bila tako teška i nepravedna kao ona koju su na račun tuđe ljubavi i požrtvovnosti vodili oni iza kulisa, oni dušobrižnici u odijelima. Sve to stiglo je na naplatu i ta zagrebačka institucija danas preživljava, rezultati su slabi i moguć je najcrnji scenarij.

Ime koje se postavlja iznad svih svakako je ono Bože Miličevića i bit će izrazito čudno ako sve istrage na koje je pozvao Darinko Kosor početkom 2014. godine ne pokažu da je prvi čovjek kluba punih 20 godina ipak imao zasluge u stvaranju dugova od oko stotinu milijuna kuna. S "ulice" se čuje da bi bilo čudno i kad bi bez mrlje završio duo Lovrić – Bandić, ali o tome će se više znati kad završe istrage. Ono što znamo za ovu godinu, jest da je gradonačelnik Milan Bandić pretjerao s obećanjima – iz neznanja ili jednostavnog manipuliranja popularnošću "probuđene" Cibone.

Teška 2013. godina za najtrofejniji košarkaški klub u Hrvata sugerirala je maglovitu bližu budućnost, ali mladi i neopterećeni trener Slaven Rimac, konstantni spasitelj i "otac" trofejne Cibone Mirko Novosel te Dario Šarić pružili su navijačima nadu. Vikalo se da Zagreb ponovno ima "svog malog", da su lijepi dani pred Cibonom. Teški porazi bili su iza zagrebačkog kluba i sjajne utakmice pokazivale su da bi vukovi mogli do final four turnira u Beogradu, ali i da bi tamo mogli biti barem ispred Cedevite, ako ne i ispred svih ostalih u regionalnoj ABA ligi.

Valjda tako neopterećeni, uspjeli su na krilima Darija Šarića, ali i uz veliku pomoć Jerela Blassingamea, osvojiti usred Beograda prvi naslov u ABA ligi nakon pobjede protiv Crvene zvezde (75:70), a potom i Cedevite (72:59). Bilo je to neočekivano hrvatsko finale, nešto što nitko nije mogao predvidjeti. Činilo se kako će uslijediti ljepši dani jer uspjesi na parketu ipak bi morali nešto vrijediti, zar ne? Ne ako pitate mutne likove iza kulisa. Gradonačelnik Milan Bandić vikao je na dočeku cibosima kako je sad red na njemu, kako će sva dugovanja biti isplaćena, kako je vrijeme za europsku Cibonu, koju će voditi Dario Šarić.

Politika i političari najveći problem

I bio je najtalentiraniji hrvatski košarkaš u posljednjih 25 godina spreman na ostanak, kao i svi oko njega, da se nije dogodilo što se dogodilo. Milan Bandić je razočarao, kao i toliko puta kad je u pitanju nešto nevezano uz građevinarske projekte, zemljišta ili Dinamo. Ne samo da nije isplatio ono što je obećao, već je izjavio da Cibona neće dogodine igrati Euroligu, koju su igrači izborili na parketu! Tako su ljubav i nada navijača, ljudi u klubu i samih igrača nestali, postali su svjesni da se netko ponovno okoristio njihovim uspjesima i povjerenjem. Očekivano, Šarić je otišao, Blassingame je najavio odlazak, mlade nade Arapović i Mazalin odlučili su potražiti novu sredinu za razvoj...

Moralo se nešto drastično promijeniti, srezati u korijenu. Politika i dušobrižnici najveći su problem, to je postalo sasvim jasno i neki zaokret, radikalni, nametnuo se kao potreba, kao spas. Populist Bandić znao je da nema smisla više gurati Lovrića uokolo, a nije smio ni sebe previše isticati u vezi s Cibonom, posebno jer su nekretnine potpuno "izmaknule" Ciboni kad je Saloon "nestao" iz njezina vlasništva. Pa je tako okrnjenu, siromašnu, čisto sportsku priču, prepustio Aleksandru Petroviću. Čovjek je dao cijeli košarkaški život tom klubu kao igrač, trener i mecena, a nije na odmet ni što mu je brat Dražen, što njegovo ime nosi dvorana. U samo mjesec dana Aco je pokazao da se sve može kad se hoće i uz pomoć ušteđevine majke Biserke, pokojeg sponzora i razumijevanje ponajvećih vjerovnika (Markota, Giriček, Vrbanc i Tomas) nešto postigao. Klub se nije ugasio i moglo se krenuti ispočetka.

Rezultati nisu impozantni, naravno, u ABA ligi su doživjeli debakl ove sezone i ne idu na završnicu braniti titulu prvaka. No prepreka je i dalje mnogo pa ostaje pitanje što treba napraviti da se klubu pomogne. Milan Bandić je u situaciji u kakvoj jest, Grad se maknuo u stranu i jedino zaljubljenici u klub i košarku trenutačno imaju volju pomoći. Naravno, upitno je i treba li klubu uopće pomoći i što s njime učiniti u bližoj i daljoj budućnosti. Po nekima, najbolje je krenuti ispočetka, proglasiti stečaj, istupiti iz liga i krenuti s dna.

Svoja nam mišljenja iznesite u sklopu nove VL inicijative. Uključite se i kažite što mislite o svemu, komentirajte na Twitteru uz hashtag #VLinicijativa, komentirajte ispod ove teme na našem Facebooku ili napišite svoj prijedlog na samoj VL inicijativi. Najsuvislije i najzanimljivije prijedloge objavit ćemo u sljedećem članku, a u trećem ćemo pitati stručnjake za njihovo mišljenje o ovoj temi.

I upamtite! Večernji list vam nudi platformu za iznošenje mišljenja da zajedno nešto promijenimo u državi. Sudjelujte i u drugim, već pokrenutim VL Inicijativama.

>> 'Cibonin grobar je Milan Bandić, sve što se događa njegova je krivnja'

>> Cibona na krilima sjajnog Šarića pobijedila Cedevitu i osvojila ABA ligu!

>> Zadovoljan sam, politika je napokon otišla iz Cibone!

>> Mecena koji je šakom i kapom dijelio naš novac

Komentara 10

KU
kublajkhan
11:55 16.03.2015.

nije potrebno ni postavljati ovakva pitanja! europske velikane poput cibone, mladosti i kk splita treba spasiti, pod svaku cijenu. i treba se postaviti pitanje kome to ne odgovaraju jaki zagrebački klubovi!

MI
mismis
10:59 16.03.2015.

Normalno da se treba spasiti i Cibonu i Mladost! Pa kakva su to uopce pitanja? i da, treba se RK Zagreb omoguciti normalna sredstva o atletici ne treba trositi rijeci. ne igra se samo nogomet u Zagrebu. a necu ni trositi rijeci na dostignuca u nabrojenim sportovima. ko zna kakva bi jos bila da postoji stabilno okruzenje

ZG
zgbuco
12:03 16.03.2015.

Stečaj pravne osobe ne znači totalnu propast. Ako mogu firme ići u stečaj ili predstečajnu nagodbu, zašto ne i sportski klubovi, a svi oni koji su njim upravljali i doveli ih u ovakva stanja, kazneno ih gonit i to po kratkom postupku i uz oduzimanje njihove osobne imovine radi podmirenja dugovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije