Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Čelnici sportskih udruženja zadovoljni spajanjem u isto ministarstvo s turizmom

Ministrica Brnjac istaknula je kako je ovo tek prvi u nizu sastanaka sa sportskim sektorom te da očekuje daljnju blisku suradnju kako bi zajednički sportu dali novi zamah.
31. srpnja 2020. u 23:41 0 komentara 132 prikaza
Zlatko Mateša
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

 Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u petak se susrela s čelnicima krovnih sportskih udruženja te je tom prilikom najavila kako će se spajanjem turizma i sporta u jedno ministarstvo još više pojačati sektor sporta.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

Sastanku s ministricom Brnjac prisustvovali su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, predsjednik i tajnik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić i Ticijan Komparić, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Zrinko Čustonja, predsjednik i tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikica Perković i Ivan Dujić, te predsjednik i počasni predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Oliver i Mario Lušić. Uz ministricu na sastanku su bili državni tajnik Tomislav Družak, glavna savjetnica Barbara Mesić te posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić.

"U mandatu prošle Vlade napravljeni su veliki iskoraci u području sporta, a spajanjem u Ministarstvo turizma i sporta nastavit ćemo u tom smjeru te još više pojačati sektor sporta. Počašćena sam što sam postala dio ovog sportskog tima i vjerujem kako ćemo zajednički napraviti dodatne iskorake. Svi prijedlozi koje smo dobili od predstavnika sportskog sektora su nam potrebni i više nego dobrodošli, kako bismo potrebe sporta što bolje mogli usporediti s mogućnostima koje nam se nude kroz novi Instrument za oporavak i otpornost EU, ali i usmjeriti kroz višegodišnji financijski okvir EU za razdoblje 2021-2027. godine", izjavila je Brnjac.

Čelnici krovnih sportskih udruženja pozdravili su spajanje Središnjeg državnog ureda za šport s Ministarstvom turizma u zajedničko ministarstvo te izrazili zadovoljstvo svim učinjenim u prethodne četiri godine i mjerama koje je donijela Vlada u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa zahvaljujući kojima je sektor sporta uspješno uspio svladati najteže razdoblje. Također, ministrici Brnjac predstavili su svoje djelovanje, programe i planove za daljnji razvoj.

"Formiranjem Središnjeg državnog ureda za šport školski sport u Hrvatskoj napravio je korak od sedam milja i vjerujem da ćemo zajedno s vama zadržati taj korak i još ga povećati", rekao je predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikica Perković predstavljajući programe Saveza - Univerzalnu sportsku školu, Vježbaonicu, Vrtim zdravi film i Igram, pišem, lajkam.
Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić naglasio je kako je među glavnim ciljevima njegovog udruženja uključivanje što više osoba s invaliditetom u sport te kako treba iskoristiti sve mogućnosti EU fondova kako bi se što više sredstava osiguralo iz tih izvora.

"Moramo razvijati sport što više na lokalnoj razini kako bismo dobili što veću bazu i kako bismo na kraju došli i do vrhunskih rezultata", poručio je Kovačić.

Samir Lerić ZA NJEGA NEMA MJESTA Tužna priča iz susjedstva: Bio je legenda, a danas preživljava noseći gajbe

Važnost mogućnosti iskorištavanja EU fondova za područje sporta posebno je naglasio i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša te nadodao kako u spajanju resora sporta i turizma vidi velike mogućnosti za dodatni razvoj.

"Ova sinergija otvara mnogo mogućnosti za zajedničko djelovanje, a neke od njih su produženje turističke sezone, organizacija raznih zajedničkih aktivnosti te velika sportska događanja", rekao je Mateša priznavši kako su to razlozi zbog koji se i osobno zalagao za spajanje ova dva resora.

Kao jedan od glavnih izazova akademskog sporta Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, apostrofirao je studentsku sportsku infrastrukturu, te kao i njegovi prethodnici, naglasio koliko je bitno pozicionirati sport u sljedećoj financijskoj omotnici EU.

"Naša želja kao Saveza je da sva naša sveučilišta imaju adekvatnu sportsku infrastrukturu, jer to je preduvjet za bavljenje i razvoj studentskog sporta", otkrio je Čustonja.

Oliver Lušić govorio je o svim izazovima s kojima se danas susreće sport gluhih.

"Prije je bilo lakše kada su postojale škole za gluhu djecu, ali danas je to malo teže i zato smo ove godine pokrenuli projekt uključivanja gluhe djece i mladeži u redovni sustav sporta", zaključio je Lušić.

Ministrica Brnjac istaknula je kako je ovo tek prvi u nizu sastanaka sa sportskim sektorom te da očekuje daljnju blisku suradnju kako bi zajednički sportu dali novi zamah.

Tragedija u Jelenju
velika tragedija
Mještani Jelenja u kojem je poginuo Dorian tvrde: Sajla je u šumi već dugo, ali nikad prije u razini glave
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.