Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVAT U NEDOUMICI

Bizarno! Ni europsko zlato nije mu dovoljno za OI, no on ne želi nikome pustiti meč

Zagreb: Panel diskusiju na temu: "Od talenta do olimpijca"
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
18.05.2021.
u 18:57

- Bizarno je to da meni ni naslov prvaka Europe ne osigurava olimpijsku vizu već samo Aktašev plasman među prvih sedam - ističe Ivan koji bi se mogao naći u bizarnoj situaciji da se mora boriti s Aktašem kojem priželjkuje visok plasman

Na predstojećem Prvenstvu Europe u karateu koje će se od srijede do nedjelje održati u dvorani Žatika u Poreču, najveće hrvatske uzdanice bit će braća Kvesić, poluteškaš Ivan i teškaš Anđelo.

A da je tome tako najbolje govori činjenica da su se s posljednjeg Eura njih dvojica vratili svaki s po dvije bronce. Osim što su osvojili treće mjesto u svojim težinskim skupinama, Ivan i Anđelo bili su udarna snaga hrvatske muške borbene vrste koja je također bila treća.

Osim toga, Ivan je i aktualni svjetski prvak koji u svojoj vitrini ima još i europsku broncu i zlato s Europskih igara dok je Anđelo svojedobno bio i treći teškaš svijeta.

U kakvom su njih dvojica stanju, u predvečerje Prvenstva Europe, pitali smo to njihova trenera Danijela Vučića.

- Obojica su u jako dobroj tjelesnoj formi. Psihološki, Ivan je u napetijem stanju jer je perfekcionist, a htio bi da to na domaćem tatamiju bude savršeno. Anđelo je malo ležerniji tip od Ivana što je nekad i dobro jer tako lakše podnosi veliki pritisak.

A Ivan je pod golemim pritiskom. Ne zbog toga kakav će biti ishod ovog Prvenstva nego zbog toga hoće li se plasirati na Olimpijske igre.

- Sad je taj pritisak ipak nešto manji jer to hoće li se Ivan plasirati na Olimpijske igre sada više ne ovisi od njegova dometa nego koliko će dobar biti Turčin Aktaš. A Ivanu je potrebno da Aktaš na ovom Prvenstvu bude najmanje sedmi.

Ako se pitate kako to, stvar je u tome da u Ivanovoj poluteškoj kategoriji postoji jako dobar Iranac koji konkurira sunarodnjaku iz teške kategorije. A zbog toga što se na Olimpijskim igrama te dvije kategorije spajaju, u Tokio će bolji od njih dvojice odnosno onaj koji će biti vodeći na rang-listi svoje kategorije a to bi bio teškaš Ganjzadeh ukoliko bi Aktaš ostvario plasman kojeg mu svi Ivanovi navijači priželjkuju.

- Bizarno je to da meni ni naslov prvaka Europe ne osigurava olimpijsku vizu već samo Aktašev plasman među prvih sedam - ističe Ivan koji bi se mogao naći u bizarnoj situaciji da se mora boriti s Aktašem kojem priželjkuje visok plasman:

- Zlato je jedina europska medalja koja mi nedostaje i ja se želim izboriti za finale. Ja se nadam da ždrijeb neće biti tako nepovoljan i da neće nas dvojicu namjeriti već u ranoj fazi natjecanja. Tada bih se ja našao u situaciji da mi odgovara da izgubim, jer su Olimpijske igre svake četiri godine i samo sada a europska prvenstva su svake godine. S druge strane, ja ne želim namjerno gubiti borbe, pogotovo ne ako je ona na domaćem tatamiju. Štoviše, zlato je jedina europska medalja koja mi nedostaje i ja se želim izboriti za finale.

U takvoj situaciji, Ivanu je najveća podrška upravo brat Anđelo koji mu je "pomogao" porazom.

- Treniramo svaki dan zajedno, spariramo, bodrimo se. Na turniru Svjetske lige nedavno sam radio upravo protiv iranskog teškaša Ganjzadeha od kojeg sam i izgubio no bio je to poraz koji me najmanje zapekao jer je koristio Irancu, a posredno i mom bratu Ivanu.

Hoće li Ivan i Anđelo u petak nastupati za borbenu momčad ovisit će i o tome kako će proći u srijedu u pojedinačnim nastupima.

- Branimo broncu, ali napadamo finale i zlato. Ja sam sazrio kao borac i uz malo sportske sreće mogu izboriti finale pa i pojedinačno zlato - kazuje Anđelo i ističe značaj domaćeg terena koji, bez publike, to nije:

- Domaći teren uvijek može biti dvosjekli mač, ovisno o tome kako tko podnosi pritisak. Meni je žao da nema publike, jer ja volim euforiju na tribinama. Uostalom, došli bi svi naši prijatelji, rodbina, obitelj i to bi bio spektakl. Posebno onaj momčadski dio, kada nas petorica izađemo na tatami. Ovako će nam biti svima isto, nećemo imati osjećaj da smo domaćini.

Ruku na srce, domaćini ne bismo ni bili da nije bilo pandemije koronavirusa.

- Bez obzira što neće biti publike, domaći teren će probuditi motivaciju. Ja od sebe očekujem da uđem u finale jer na velikim natjecanjima obično radim dobro - priča Ivan kojemu je brat Anđelo najveća podrška ali i svakodnevni suvježbač.

- Nas dvojica proživljavamo sve zajedno. Treniramo skupa a i računamo olimpijske bodove skupa. Stalno je tu pristuna neka matematika - dodaje Anđelo koji, za razliku od 14 mjeseci mlađeg brata, nije morao skidati kilograme.

Ako sve dobro završi neće niti poluteškaš Ivan jer bi, ako se kvalificira, u Tokiju radio u takozvanoj, spojenoj, olimpijskoj teškoj kategoriji.

Komentara 2

NE
Nemojtimenimojneme
19:28 18.05.2021.

Baš gledam - nigdje ne piše o kojem se sportu radi...

FR
Franko777
20:41 18.05.2021.

Da nije napisao sport kojim se bave 😂😂😂 ali radi se o karateu. Kako se radi o vrlo kvarnim ljudima zelim im da ispadnu u prvom kolu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije