Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JADRANSKI DERBI

Bivši trener Rijeke o finalu Kupa: Hajduk je u ovom trenutku gladniji i željniji trofeja

Derbi Dinama i Hajduka u zadnjem kolu HNL-a
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
24.05.2022.
u 10:45

Utakmica Hajduk – Rijeka nosi posebnu težinu za nekoliko njezinih aktera. Primjerice, Josip Drmić oprašta se od dresa Rijeke, a nagađa se da će to biti i oproštajka trenera Gorana Tomića. Šibenčaninu je ovo drugi finale Kupa, nakon što je 2020. godine na klupi Lokomotive bio poražen baš od Rijeke na svome Šubićevcu s 0:1.

Petorica su trenera od 1992. do 2022. godine po tri puta vodila momčadi u finalima Hrvatskog nogometnog kupa: Miroslav Blažević (Dinamo 1993., 1994., Varaždin 2004.), Zoran Mamić (Dinamo 2014., 2015., 2016.), Zlatko Kranjčar (Dinamo 1995., 1996., 1998.), Zoran Vulić (Hajduk 2001., 2003., Split 2015.) i naš sugovornik, 50-godišnji Puljanin Elvis Scoria. Tek mu je pedeset, a već je bivši trener. No o tome nešto poslije.

– Ja sam bio prvi trener koji je u finale uveo jednoga drugoligaša, pulski Uljanik (2003., nap.a.), prvi sam u finale uveo Slaven Belupo (2007.), a Rijeku sam 2005. godine vodio do prvoga trofeja nakon čak 26 godina – počeo je svoju priču Scoria, kojega smo pitali i koji mu je finale bio najdraži.

Neponovljiv doseg

– Ma sva su mi tri jednako draga i svaki ima svoju posebnu priču. Primjerice, jedinstven je slučaj u hrvatskom nogometu da u finale dospije drugoligaš, momčad sastavljena od poluprofesionalaca, a nama je to s Uljanikom uspjelo. Za nogometne prilike u Hrvatskoj to je neponovljiv doseg. Mi smo na putu do finala tada svladali osječki Grafičar Vodovod 6:0, a on je prije toga bio eliminirao Rijeku. Potom smo bili izbacili i Osijek.

Scoria je svoj prvi i jedini trofej u Kupu osvojio 25. svibnja 2005. godine, kada je s Rijekom svladao Hajduk na Poljudu 1:0 pogotkom Mitua. Prethodno je u Rijeci bilo 2:1. Hajduk je tada s klupe vodio Igor Štimac, a na terenu su ga predvodili Niko Kranjčar, Ivan Leko i Tomislav Rukavina. Tri dana nakon šoka s Rijekom, Hajduk se kod kuće bio iskalio na Varaždinu sa 6:0 i osigurao titulu prvaka. Uzvratnu utakmicu finala Kupa sudio je Marijo Strahonja, Oko sokolovo HTV-a.

21.11.2021., Rijeka, stadion Rujevica - Hrvatski Telekom Prva liga, 16. kolo, HNK Rijeka - HNK Hajduk. Nikola Katic Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

– Ne slažem se da je Hajduk, iako je bio prvak, u to vrijeme bio bolji od nas. Pa mi smo imali Mitua, Ercega, mladoga Kneževića, Šarića..., imali smo barem šestoricu igrača iz Rijeke u kadru. Nismo imali nikakav respekt prema Hajduku, pripremali smo se da ih pobijedimo u obje utakmice, a to smo i učinili. Dapače, u toj sezoni na putu prema trofeju nismo bili izgubili nijednu utakmicu. Ta je sezona trebala biti prekretnica za Rijeku, kada je klub vodio Robert Ježić, tako se i činilo do osvajanja Kupa sljedeće godine, no na kraju ipak nije ispalo tako – nastavlja Scoria, koji je u sljedećoj sezoni vodio Rijeku do četvrtfinala Kupa, a onda je momčad preuzeo Dragan Skočić i završio posao.

Je li Hajduk danas favorit protiv Rijeke u finalu Kupa, izraženiji nego što je to bio prije 17 godina?

– Slična je situacija kao i u moje vrijeme. I ne bih se vodio nedavnom Hajdukovom pobjedom na Rujevici 3:0, budući da je Rijeka prije toga razmontirala Hajduk na Poljudu. Hajduk je u ovom trenutku željniji, gladniji trofeja od Rijeke, koja ih se u Miškovićevo vrijeme naosvajala. Mišković je jako podigao Rijeku u organizacijskom smislu, a s tim su onda došli i trofeji. To je najplodnije Rijekino razdoblje – dodao je Scoria.

Ne nedostaje mi klupa

Je li onda pritisak na igrače Rijeke manji nego na Splićane?

– Ma kakvi! Pa znate li što bi Rijekinu navijaču značilo osvajanje Kupa na Poljudu!? To je maksimum, od toga nema većega! – smije se Scoria.

Je li Rijeka trebala dulje trajati u utrci za naslov prvaka? Elvis je tu diplomatičan, ne ulazi u duboke analize.

– Reći ću samo da je trebala dulje trajati – istaknuo je.

Elvis Scoria već neko vrijeme više nije trener, nego televizijski stručni komentator Hrvatske lige i Europske lige. Nedostaje li mu trenerski posao, pitali smo ga.

18.07.2014., Stadion Maksimir, Zagreb - 01. kolo MAXtv Prve lige, GNK Dinamo - NK Slaven Belupo.Elvis Scoria."nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Ne, nimalo, dobro sam se snašao na televiziji, a reakcije su pozitivne. Nikada taj angažman na televiziji nisam doživljavao kao prigodu za svoju promociju ili samoreklamu. To je za mene ozbiljan posao i tako mu i pristupam – zaključio je Elvis Scoria, koji neće u četvrtak biti na finalu Kupa u Splitu, iako ga je Rijeka kao svoga trofejnog trenera mogla i trebala pozvati kao gosta.

Utakmica Hajduk – Rijeka nosi posebnu težinu za nekoliko njezinih aktera. Primjerice, Josip Drmić oprašta se od dresa Rijeke, a nagađa se da će to biti i oproštajka trenera Gorana Tomića. Šibenčaninu je ovo drugi finale Kupa, nakon što je 2020. godine na klupi Lokomotive bio poražen baš od Rijeke na svome Šubićevcu s 0:1.

I trener Hajduka Valdas Dambrauskas bit će pod povećalom. Hajduk čeka svoj prvi trofej još od 2013. godine (kada je Tudor osvojio Kup), a Litavac bi mogao postati treći inozemni trener koji je osvojio Hrvatski kup, nakon Slovenaca Keka (2014., 2017.) i Rožmana (2020.). Inače, Hajduk i Rijeka izjednačeni su po broju osvojenih Rabuzinovih Sunca (6:6), a jednom su se već i međusobno sastali u finalu Jugoslavenskog kupa, 1987. godine, kada je Hajduk na penale u Beogradu slavio s 10:9.

Kad su igrači u pitanju, najtrofejniji u Hrvatskom kupu Dinamov je kapetan Arijan Ademi s čak šest titula te još jednim izgubljenim finalom dok je igrao za Šibenik 2010. godine. Po pet titula s Dinamom imaju Mihael Mikić i Jorge Sammir, a jedini nogometaš koji je s dva kluba osvojio pet naslova u Kupu je Riječanin Daniel Šarić: s Dinamom je Kup osvojio 1996., 1997. i 1998., a s Rijekom 2005. i 2006. godine.

Kad je riječ o trenerima, nijedan nema više od dva trofeja u Kupu. To su Lončarević, Katalinić, Kranjčar, Poklepović, Mamić i Kek. Jedini koji u finalima Kupa ima učinak 0:2 je Željko Kopić; sa Slavenom Belupom i Hajdukom.

Komentara 3

KA
kažemja
11:48 24.05.2022.

Ostati će gladni do daljnjeg.

DM
drazen.muhvic
14:47 24.05.2022.

Žao mi Rijeke. Nakon što nisu uspjeli dogurati Hajduka do titule prvaka, sad im jedino ostaje dati im kup. Tu se nažalost Rijeku ništa ne pita, već je odlučeno...

Avatar PrvoPoljeBijelo
PrvoPoljeBijelo
12:19 24.05.2022.

budite spremni na 2 penala za hajdug i na jednoj vašeg izbačenog igrača, to je standard ove sezone otkako je konobar sa Paga postao predsjednik HNSa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije