Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak legende

Beneš ispraćen u Banjoj Luci uz himnu bivše Jugoslavije "Hej Slaveni"

Marijan Beneš
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/11
07.09.2018.
u 15:35

Uz Matu Parlova bio je najpoznatiji boksač bivše Jugoslavije, a pokazao i talent za poeziju i glazbu.

Legendarni boksač Marijan Beneš pokopan je u petak u Banjoj Luci, a prema njegovoj želji na posljednji je počinak ispraćen uz himnu bivše Jugoslavije "Hej Slaveni".

Beneš, koji je umro u utorak u 67. godini, za života je zatražio da ga se pokopa uz zvuke himne koja ga je pratila na desecima mečeva koje je dobio pod zastavom bivše SFRJ.

Po njegovoj je želji na komemoraciji u Banskom dvoru u Banjoj Luci odsvirana i pjesma "Zbog jedne divne crne žene" Kiće Slabinca.

Banjolučki gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da su u tom gradu Beneša uvijek smatrali svojim, iako u njemu nije rođen.

"Antologijski meč 1979. u (dvorani) 'Boriku' i dalje je živ u našim sjećanjima, a ta Marijanova borba i njegova životna energija nikada neće pasti u zaborav. Legende ne umiru već nađu svoje mjesto među zvijezdama", kazao je Radojičić, podsjećajući na spektakularni Benešov trijumf kada je osvojio tutulu prvaka Europe u lako-velter kategoriji.

Najavio je kako će u znak zahvalnosti jedna od banjolučkih ulica uskoro dobiti ime po Benešu koji je u grad doselio s roditeljima kada je imao 16 godina i ostao zauvijek vezan uz taj grad. Tijekom rata, kao Hrvat postao je nepoželjan i prognan, no nakon sukoba ipak se vratio.

>>Pogledajte trening Filipa Hrgovića

Marijan Beneš umro je u utorak u Banjoj Luci u 67. godini od posljedica teške bolesti. Bolovao je od Alzheimerove bolesti i mjesecima je bio u bolnici.

Uz Matu Parlova bio je najpoznatiji boksač bivše Jugoslavije, a pokazao i talent za poeziju i glazbu.

Beneš je četiri puta ponio naslov prvaka u boksu u bivšoj Jugoslaviji, a iz aktivnog bavljenja tim sportom povukao se 1983. godine.

Tijekom amaterske karijere osvojio je devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine, četiri naslova prvaka Jugoslavije i brojne revijalne titule.

Nastupio je u 299 amaterskih i profesionalnih mečeva, od čega je pobijedio u njih 272, 16 je izgubio, a 11 ih je završeno bez pobjednika.

Beneš je slovio za neustrašivog boksača koji je na protivnika jurišao ne obazirući se na rizik i ozljede. Karijeru mu je na kraju prekinula teška ozljeda oka.

Rođen je u Beogradu 1951., a djetinjstvo je proveo u Tuzli da bi se sa 16 godina doselio u Banju Luku gdje u boksačkom klubu "Slavija" ubrzo otkrivaju njegov talent.

Zlatnu medalje osvojio je kao amater na prvenstvu Europe u boksu 1973. godine u Beogradu, a nakon toga odlazi u profesionalni boks u kojem 1979. godine osvaja titulu europskog prvaka u lako-velter kategoriji. 

Ključne riječi

Komentara 61

ZA
zadar1
15:55 07.09.2018.

ubise mu brata....on se spasija jer je prije utekao u RH....i oni opet po svome!!!! e srbi srbi....🚜🚜🚜

Avatar Le-Freak
Le-Freak
15:59 07.09.2018.

Laka mu bila hrvatska zemlja.

KO
koraknaprijed
16:01 07.09.2018.

U cemu je problem ? Ta himna i nije za nista drugo nego za sprovode, pod njom su se dogodili njveci zlocini na Blakanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije