Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENER DINAMA

Ante Čačić: Livaković je najbolji vratar kojeg sam vidio, njegova klauzula je preniska

Zagreb: Ante Čačić odgovorio na prozivke Mamića i najavio utakmicu s HNK Gorica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
31.03.2023.
u 11:09

- Livaković svojom kvalitetom, gardom i ponašanjem zaslužuje biti Ademijev nasljednik i siguran sam da će ga dostojno zamijeniti. Drago mi je da brani na ovakvoj razini i da u ovakvoj formi pridonosi i Dinamu i reprezentaciji.

Dva tjedna stanke za „uzvrat“ protiv Gorice. Dinamovi će nogometaši u nedjelju zaključiti dvotjednu pauzu uvjetovanu utakmicama reprezentacije i nastaviti lov na obranu naslova prvaka. U 17 sati gostovat će kod Gorice u ogledu 27. kola SuperSport HNL-a čime će zaokružiti treću etapu četverokružnog formata natjecanja nakon čega će, dakle, preostati zadnji krug od devet kola. Bit će im to ujedno prilika uzvratiti Gorici za „otkinute“ bodove na startu proljetnog dijela natjecanja kad je na maksimirskom travnjaku bilo 0:0.

– Dobro je da su se svi igrači iz reprezentativnih selekcija vratili zdravi. Imali smo posljedice zadnje prvenstvene utakmice protiv Rijeke kad se, nažalost, ozlijedio Bruno Petković. Teško je reći koliko će dugo izbivati, znat ćemo nakon pregleda. To je ozljeda koja traži najmanje tri do četiri tjedna stanke. Tu smo gdje smo, na toj poziciji imamo Josipa Drmića koji cijelo vrijeme odlično radi. Uostalom, i protiv Rijeke je odigrao vrlo dobro, imam puno povjerenje u njega. Dino Perić morao je na operaciju palca na ruci, uskoro će vaditi konce, ali mislim da neće kandidirati za utakmicu protiv Gorice. U svakom slučaju, i bez njih dvojice Dinamo zna svoj put, imamo kadar koji može odgovoriti potrebama ove zahtjevne utakmice – istaknuo je trener Ante Čačić.

Gorica je, dakle, na startu proljetnoga dijela natjecanja osvojila bod na maksimirskom travnjaku.

– Idemo u goste momčadi koja želi zadržati nadu u ostanak u prvoj ligi. Znamo da su utakmice protiv Gorice bile neizvjesne iako su uglavnom odlazile na našu stranu osim ove zadnje kad smo na našem terenu odigrali 0:0. Ali, i to je bila jednosmjerna utakmica u kojoj smo mi 90 minuta tražili gol, ali gosti su na kraju zasluženo izvukli bod. Nadam se da ćemo ovaj put biti učinkovitiji. Uostalom, i vegetacija je krenula pa očekujem i bolje travnjake.

Trener Čačić i njegov kolega na klupi velikogoričkog kluba, Željko Sopić, također nekadašnji Dinamov strateg, svojedobno su bili i suradnici.

– Gorica cijelo proljeće igra jako dobro, njezin bodovni saldo nije ni blizu adekvatan prikazanim igrama. Teško je kad si dolje, pritisak je ogroman. Ali, Gorica može svakog iznenaditi. Mi moramo učiniti sve da ne bude tako. Istina je, Sopić i ja kratko smo surađivali dok sam bio trener Lokomotive. Radi se o jako dobrom treneru, ima sjajnu energiju, razumije nogomet i igru i uvjeren sam da će napraviti dobru trenersku karijeru.

Bit će ovo ujedno prva Dinamova utakmica nakon odlaska kapetana Arijana Ademija. Kapetansku je vrpcu sad „zadužio“ donedavni Ademijev zamjenik, vratar Dominik Livaković.

– Nije lako naslijediti Ademija, ali Livaković je cijelo vrijeme bio uz njega, imao priliku naučiti i na neki se način pripremiti za ulogu koja mu je dodijeljena. Livaković svojom kvalitetom, gardom i ponašanjem zaslužuje biti Ademijev nasljednik i siguran sam da će ga dostojno zamijeniti. Drago mi je da brani na ovakvoj razini i da u ovakvoj formi pridonosi i Dinamu i reprezentaciji.

Upravo je Livaković blistao u pobjedi „vatrenih“ s 2:0 u gostima protiv Turske. Momčad izbornika Zlatka Dalića otvorila je kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo remijem protiv Walesa u Splitu, 1:1, nakon čega je s dva pogotka Matea Kovačića osvojila sva tri boda u Turskoj. Kako je trener Čačić vidio ove dvije utakmice?

– Još sam nakon splitskog remija protiv Walesa rekao da nisam razočaran. Mogli smo ranije „zatvoriti“ utakmicu s obzirom na brojne prilike koje smo stvorili, ali to je nogomet, odjednom se sve okrene. Ipak, gard i igra u objema ovim utakmicama pokazuje da hrvatska reprezentacija nije u problemima, da neće biti poteškoća u skupini i ne dvojim da će sve doći na svoje mjesto. Otvaranje utakmice u Turskoj? U redu, moglo je biti neugodno po nas, ali imali smo vratara za kojeg sam i prije par godina rekao da je najbolji na ovim prostorima, a ja nogomet pratim od 1958. godine, dakle još od doba kad je branio sjajni Gordan Irović.

Livaković ima fiksnu kaluzulu od 10 milijuna eura.

- Rekao sam jednom za Livakovića da je najbolji vratar kojeg sam vidio. Sjajno je branio u Turskoj, ali tako brani stalno. Mislim da je klauzula za njegovu prodaju preniska.

Na upit novinara kako teku pregovori oko produljenja ugovora s nekolicinom igrača koji će uskoro ući u zadnju godinu ugovorne obveze s Dinamom, trener Čačić kratko je dodao:

– Fokus je na prvenstvu, ali mi paralelno razgovaramo s igračima i o toj temi. Sve ide svojim tijekom, neki su već potpisali, a do početka priprema imat ćemo kompletnu sliku.

Uslijedio je upit hoće li ovo proljeće iskoristiti za uvježbavanje i slaganje momčadi za sljedeću sezonu.

– Cijelo vrijeme govorim da prvenstvo nije gotovo, koliko god to nekome demagoški zvučalo prije mjesec dana. Dok je tako, ne mislimo se opuštati. U igri je još 30 bodova, u svaku utakmicu ulazimo odgovorno i s jednim ciljem, a to je osvajanje bodova. Želja je da u toj dinamici budemo dovoljno učinkoviti da osiguramo konačnu čelnu poziciju, a ako tako bude, sigurno je da će veću priliku dobiti oni igrači koji su imali manju minutažu – zaključio je trener Čačić.

>> Livaković je prihvatio ponudu i odlazi iz Maksimira, Dinamu 10 milijuna eura?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije