Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lova do krova

Ajax na rasprodaji, otići će gotovo svi od polufinalista LP-a

19.06.2020.
u 09:10

Prodajama Ziyecha, Van de Becka, Tagliafica i Onane u Ajaxovu blagajnu slit će se najmanje 175 milijuna eura ne računajući bonuse. A sva četvorica dovedena su za ukupno 15 milijuna eura. To je posao

Sjajna generacija Ajaxa koja je lani oduševila nogometni svijet prije nego što je zaustavljena na pragu finala Lige prvaka, otplesala je svoje. Fenomenalnu sezonu Kopljanici su odlično unovčili, transferirali su nogometaše u vrijednosti od čak 209 milijuna eura (Matthijs de Ligt prodan je Juventusu za 85 milijuna eura, Frenkie de Jong završio je u Barceloni za 75, Kasper Dolberg u Nici za 20 milijuna...), a razlaz čudesne generacije ušao je u završnu fazu. Od momčadi koja je u prvoj polufinalnoj utakmici pobijedila Tottenham usred Londona od iduće sezone ostat će dvojica, najviše trojica igrača. Odlični Hakim Ziyech u poslu vrijednom 40 milijuna eura završio je u Chelseaju. Na ime bonusa, Ajax bi mogao uprihoditi dodatna četiri milijuna. Prodaja sjajne generacije Kopljanika je neizbježnost koju u Amsterdamu ne smatraju tragedijom nego prirodnim slijedom. 

Najbolja nogometna škola

– Mnogi su klubovi izgubili perspektivu. Zaboravili su što je nogometni klub. A u Ajaxu je nogomet na prvome mjestu... Znamo da će u nekom trenutku svi ti nogometaši poželjeti novi izazov. To je neizbježno. I nije problem ako nam prije toga daju dvije-tri dobre godine i osvoje neki trofej za Ajax, budu li igrali čudesno. Tek tada mogu otići iz Ajaxa. Uostalom, želimo li nove mlade zvijezde iz akademije, moramo im otvoriti prostor, a ne ih gušiti – objasnio je klupsku filozofiju izvršni direktor Ajaxa, legendarni Edwin van der Sar.

Donny van de Beek već je pripremio kofere i idući je na kojem će Ajax zaraditi pravo bogatstvo.

– Klubovi poput Reala i Manchester Uniteda zainteresirani su za Van de Beeka – otkrio je nedavno Ajaxov sportski direktor Edwin van der Sar i tako otvorio licitaciju za sjajnog veznjaka.

S obzirom na Van der Sarovu prošlost na Old Traffordu, mnogi daju prednost Unitedu, no presudit će bolja ponuda. Real je, navodno, pripremio 55 milijuna eura, koliko su u Ajaxu i odredili kao cijenu za mladog nogometaša, a što je bitno više od iznosa koji je Manchester isprva bio spreman dati. U Amsterdam je, naime, poslao ponudu od 36 milijuna eura, a ostalo kao bonuse. Na Old Traffordu nemaju drugog izbora nego izjednačiti ulog ili se povući iz licitacije. Britanski mediji uvjereni su da Manchester neće dići ruke od transfera i da će ponuditi traženi iznos. Van der Sar je najavio “vruće” transfere za ljeto. Ajax bi u danima kada su europski velikani prinuđeni na mjere štednje mogao imati i rekordan prihod u prijelaznom roku.

– Naravno da neće biti transfera od 150 do 200 milijuna eura, ali igrači koji dolaze iz Ajaxa još imaju veliku vrijednost. Nogometno su školovani, imaju iskustvo pobjeđivanja i igranja europskog nogometa.

Čelništvo Ajaxa, naime, usmeno se dogovorilo s nekolicinom igrača da će ih transferirati na ljeto. Naravno, pod uvjetom da ponude budu zadovoljavajuće.

– Prošle godine dogovorili smo se s Onanom, Tagliaficom i Van de Beekom da ostanu još sezonu, a potom da pomognemo jedni drugima u sljedećem koraku u njihovim karijerama – kazao je Van der Sar.

Da se na transferu Nicolása Tagliafica naveliko radi potvrdio je i nogometašev agent Ricardo Schlieper:

– Tražimo klub za Tagliafica.

Agent 27-godišnjeg Argentinca, koji se prometnuo u jednog od najboljih lijevih bočnih nogometaša Europe, drži za riječ čelništvo kluba i vjeruje da obećanje neće biti prekršeno.

U Ajaxu drže do riječi

– Dogovorili smo se s Ajaxom da će otići ove godine. Nakon što je proveo dvije i pol sezone u klubu, ovo je idealan trenutak. Neću spomenuti ime kluba s kojim razgovaramo jer bi to moglo naštetiti pregovorima – kazao je Schlieper.

Navodno je klub čije ime nogometašev agent nije želio spomenuti Chelsea. Ben Chilwell prva je želja Franka Lamparda, no 80 milijuna eura koliko traži Leicester nepremostiva je prepreka za transfer. Tagliafico bi bio dvostruko jeftiniji. Ajaxova zarada pritom bi bila deset puta veća od uloženog jer transfer Tagliafica iz Independientea u siječnju 2018. stajao je Ajax samo četiri milijuna eura.

No, čak i takva zarada bit će zanemariva u usporedbi s onom koja se očekuje od vratara André Onane. Mladi Kamerunac došao je u Ajax prije četiri godine iz Barcelone za samo 150.000 eura, a ovo ljeto se od njegove prodaje očekuje najmanje 40 milijuna eura. Dobit će biti 277 puta veća od uloga.

Prodajama Ziyecha, Van de Becka, Tagliafica i Onane u Ajaxovu blagajnu slit će se najmanje 175 milijuna eura ne računajući bonuse. A sva četvorica dovedena su za ukupno 15 milijuna eura. To je posao!

Ključne riječi

Komentara 2

EL
EldersWisdom
11:15 19.06.2020.

To je posao? Kako to da istu stvar u Dinamu VL uvijek doceka na noz i to opravdava "razbijanjem ekipe za LP"?

DH
dalibor.hren
11:44 19.06.2020.

Rasprodajte Hajduk, kupite sjeme i posijte pšenicu. Još će ostati za dvije vreće KAN-a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije