Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZONA RIZIKA

Nekoliko stotina registracija više donosi novac za sanaciju triju klizišta

registracije
Foto: Pixsell
1/3
18.03.2014.
u 12:00

U najvišoj zoni osiguravatelja uz Krapinsko - zagorsku županiju je i Grad Zagreb

Prvom izmjenom financijskog plana Županijske uprave za ceste taj je plan povećan za 6,5 milijuna kuna što je 18 posto više i sada iznosi 41,5 milijuna kuna. Manji dio tog novca, prema riječima ravnatelja Željka Vincelja, utrošit će se na redovno održavanje i troškove soli, a najveći dio na povećan opseg radova što bi svakako trebalo razveseliti građane ove županije.

Povećanje prihoda

- Na presvlačenje kolnika asfaltom, rekonstrukciju cesti, sanacije klizišta, rješavanje problema oborinskih voda i posebno izradu novih projekata za sanacije klizišta tako ćemo utrošiti 5,2 milijuna kuna više od predviđenog – kaže ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj. Do povećanja prihoda došlo je zbog povećanja prihoda od cestarina i korištenja cestovnih zemljišta za pet posto što iznosi oko 1,5 milijuna kuna, a ostalo je višak iz 2013. godine. Naime, nakon obračuna ispostavilo se da je ŽUC dosegao prihode koje je imao 2008. godine, a Vincelj objašnjava da je to rezultat fizičkog povećanja registriranih vozila te ušteda. Tako je u 2013. godini registrirano 380 vozila više nego godinu prije, a kako su među njima s velikim postotkom zastupljena teretna vozila za koje su registracije skuplje, lani je u ŽUC stiglo više novca koji je sada prebačen u 2014. godinu. - Činjenica je da nekoliko stotina više registriranih vozila rješava problem sanacije tri do četiri klizišta ili dva kilometra asfalta, pa apeliram na sve koji imaju političku mogućnost za donošenje odluka da i dalje budu uporni u traženju skidanja zone osiguravateljskih rizika – apelira ravnatelj Vincelj.

Zajednički stav

Isti stav imaju i članovi Odbora za promet jer bi manja osiguranja građanima olakšala ionako tešku situaciju, a gospodarstvenicima bi se poboljšala konkurentnost. U Zagorju ima nekoliko stotina automobila s registarskim pločicama Daruvara gdje su cijene osiguranja puno niže, a i župan Željko Kolar priznaje da nitko ne može zamjeriti onima koji imaju desetke autobusa ili kamiona da ih registriraju tamo. - Apsurd je da trošim naše ceste, a plaćam u drugoj županiji, no činjenica je da godišnje na tome izgubim i 200.000 kuna, a još veći prijevoznici kod registriranja plate čak i milijun kuna više – kaže vijećnik u Skupštini, a inače vlasnik prijevozničke tvrtke Branko Varjačić. Iako više ne postoji zakonska mogućnost za snižavanje cijena osiguravateljima dogovoreno je da će sa zajedničkim stavom prema svim osiguravateljima ići nakon sastanka župana, Odbora za promet, ŽUC-a i Policijske uprave Krapinsko - zagorske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije