Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrtnik Željko Kornet iz Sv. Nedjelje izradio podmetače za obuću koji sprečavaju klizanje

Šiljcima protiv padova na ledu

ned-siljcima-txt.jpg
import
20.11.2004.
u 11:57

Dolazi zima, a s njome i led. Postoje li neki podmetači za obuću koji sprečavaju klizanje na ledu, pita umirovljenica Nataša iz Osijeka. Podmetači za obuću protiv klizanja na ledu doista postoje i umotvorina su 50-godišnjeg obrtnika Željka Korneta iz Brezja Samoborskog u općini Sveta Nedjelja u Zagrebačkoj županiji. Registrirani su kako izvorni hrvatski proizvod. Na žalost, podmetači se mogu kupiti samo kod njega u Malogoričkoj ulici broj 72. Razlog je tome to što Kornetovi podmetači, unatoč tomu što savršeno štite od klizanja na ledu i padova, nisu postigli uspjeh na tržištu. Kornetu je 1997. dobio ideja za izradu podmetača. Napravio ih je 30 tisuća, no do danas ih nije prodao. Trgovački centri i male trgovine odbili su ga s objašnjenjem da je 25 kuna previsoka cijena za podmetače te da će slične proizvode uvesti iz inozemstva po trostrukoj nižoj cijeni. Sve što mali obrtnici naprave, osuđeno je na propast kaže Ž. Kornet i dodaje da mu je u skladištu ostalo još nekoliko tisuća podmetača. Postoji li zainteresiranih kupaca, spreman ih je prodati po nižoj cijeni, i to na sve načine: poštom, dostavom na kućnu adresu... Iako je utrošio desetke tisuća kuna na radijske i televizijske reklame, najviše je zaštitnih podmetača prodao usmenom predajom. Susjed kupi jedan primjerak. Svidi mu se. Predloži ga prijatelju iz drugog grada. Ovaj dođe, kupi, predloži svom poznaniku i tako dalje. Međutim, sve su to male količine ističe Kornet. Najviše je podmetača, kaže, prodao vlasnici jedne trgovine u okolici Osijeka. Podmetači se sastoje od metalnih šiljaka i gumilastike i vrlo su jednostavni za uporabu. Samo se nataknu na obuću.


PRVI PUT NA SKIJANJU

Visina i težina određuje veličinu
Ako nemate svoju skijašku opremu, iznajmljivaču navedite svoju težinu i visinu kako bi vam dao odgovarajuće skije. Vožnja na prevelikim i premalim skijama je opasna. Pancerice moraju biti jednake veličine kao i stopalo.

Naočale i nepropusna odjeća
Nikad ne skijajte bez sunčanih naočala jer odbljesak snijega šteti očima. Tople rukavice, balzam za usnice i nepropusna skijaška odjeća obvezna su oprema.

Zelene i plave staze
Nemojte precijeniti svoje skijaško umijeće. Ako ste početnik, skijajte samo na zelenim i plavim stazama. Crveni i crni spust prepustite profesionalcima. Nosite plan skijališta da ne biste zalutali.

Želite prijaviti greške?