Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene u glazbi

Vjekoslava Huljić najproduktivnija, Severina najpopularnija u inozemstvu

Vjekoslava Huljić
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
1/3
26.04.2018.
u 20:24

Povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva koji se danas obilježava Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP predstavilo je zanimljivu infografiku 'Žene u glazbi'

Povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva koji se danas obilježava Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP predstavilo je zanimljivu infografiku „Žene u glazbi“ koja donosi podatke o stvaralaštvu i uspjesima naših autorica.

Od ukupno 367 redovnih članova Društva, njih 86 čine autorice klasične, jazz, pop i rock glazbe te muzikologinje. Najmlađa među njima ima 28 godina, dok najstarija članica ove godine puše čak 91 svjećicu na torti.

Infografika otkriva uspjehe i aktivnost domaćih skladateljica, od nacionalne HR TOP 40 liste slušanosti, preko zarade na koncertima do izvođenja u inozemstvu te popularnosti na digitalnim glazbenim servisima. Za ilustraciju, Vjekoslava Huljić nalazi se među pet najuspješnijih autorica na HR TOP 40 i po ukupnoj godišnjoj zaradi po službenim podacima HDS ZAMP-a, a s 589 prijavljenih djela je i najproduktivnija članica HDS-a. Također, riječ je o najuspješnijoj autorici po zaradi od koncerata te najpopularnijoj autorici na digitalnim glazbenim servisima poput Deezera i Google Playja.

Naša najizvođenija autorica u inozemstvu je Severina Kojić čije pjesme sluša publika u čak 25 zemalja svijeta. Slijede je Nina Badrić (22 zemlje), Antonija Šola (20), Aleksandra Milutinović (17) i Alka Vuica (15).

- Kao kantautorica imam privilegiju pisati pjesme za sebe i za kolegice i kolege sa scene što mi pruža mogućnost pisanja raznolikih tema i stilova popularne glazbe. Drago mi je biti jedna od top autorica, ja sam tu nekako sportski nastrojena i čim ostvarim jedan uspjeh ne slavim puno, nego već radim na sljedećem projektu. Uvijek dajem sve od sebe - rekla je Antonija Šola te dodala:

- Taj uspjeh  dijelim i sa svojim kolegama producentima kao sto su Branimir Mihaljević i Nikša Bratoš s kojima sam surađivala jer je to naša zajednička energija i međusobno povjerenje kao i radio i tv postajama koje nas podržavaju.

Kazala je kako podrška konkretno Narodnog radija izostaje.

- Ne samo za mene kao kantautoricu nego i za veći broj mojih kolega, od kojega dobivamo zatvorena vrata. Svaki radio pa i oni imaju svoju uredničku strategiju no ono što je evidentno je da su za određeni popis izvođača zatvorili mogućnost pristupa i dijaloga kao i emitiranja, iako smatram da to nije odjek publike.

Dodala je i s kime je rado surađivala.

- Od najdražih suradnji izdvojit ću onu s Tošom Proeskim za tekstove poput "Srce nije kamen", "Pratim te", "Bože brani je od zla", "Volim osmijeh tvoj", "Jedina"... Sa Zdravkom Čolićem na zadnja dva albuma za pjesme "Što ti dadoh" i za Čolin najnoviji album noseću pjesmu svjetske turneje koju potpisujem zajedno s Ivanom Zakom "Ono malo sreće" - zaključila je Antonija

Uz najpopularnije žene u naslovima domaćih pjesama u 2017., u infografici saznajemo i tko su najproduktivnije autorice – njih 10 ukupno ima čak 4039 djela u evidenciji HDS ZAMP-a.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar pittbull
pittbull
20:59 26.04.2018.

Milf plava je odlicna... 👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije