Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjajna glazbena večer

Veliki foto izvještaj sa 70. Zagrebačkog festivala: Najupečatljiviji nastupi i svi poznati Hrvati

Zagreb: U City Plazi održan 70. Zagrebački festival
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/50
17.03.2023.
u 21:42

Uredništvo su ove godine, uz umjetničkog ravnatelja festivala, Branimira Mihaljevića, činili Tony Cetinski, Uršula Tolj, Tomislav Mrduljaš i Igor Jurilj (Glazba.hr), a osim njih jubilarni je 70. Zagrebački festival privukao brojne poznate osobe

Jubilarni 70. Zagrebački festival u poslovnom centru HoB (City Plaza Zagreb) počeo je poznate Hrvate okupljati oko 19 sati, a svi su jedva čekali čuti odabranih osamnaest izvođača na pozornici od 20:05. Gledatelji su se na izravan prijenos mogli uključiti na Drugom programu Hrvatske televizije, Drugom programu Hrvatskog radija, ali i na platformi HRTi. A uživo su mogli čitati i na našem portalu. Veliki pobjednik večeri bila je grupa Feminnem i Alejuandro Buendija, koji su otpjevali pobjedničku pjesmu "Trending". Za samo jedan bod pobjeda je izmaknula Tediju Spalatu. 

Osim izvođača, na crvenom tepihu prije natjecateljskog dijela su se fotografirali i brojne druge zvijezde, poput urednice Uršule Tolj, glazbenika Tonyja Cetinskog, glazbenika Željka Bebeka koji je stigao sa suprugom Ružicom, producent i snimatelj Tomo in der Mühlen, producent, ali i umjetnički ravnatelj festivala Branimir Mihaljević, glazbenik Miro Ungar, a u našoj velikoj galeriji možete pogledati tko je sve stigao i kako su se proveli.

Zagreb: U City Plazi održan 70. Zagrebački festival
1/50

Uredništvo su ove godine, uz umjetničkog ravnatelja festivala, Branimira Mihaljevića, činili Tony Cetinski, Uršula Tolj, Tomislav Mrduljaš i Igor Jurilj (Glazba.hr). Na ovogodišnjem izdanju Zagrebačkog festivala nastupili su redom:

Gina – U mojim tajnim notama (Gina Damjanović, Marko Bratoš)

Saša Lozar – Lagano na vrijeme (Predrag Martinjak)

Elvis Sršen – Do neba (Elvis Sršen)

Pravila Igre – Luđak (Miro Buljan / Sonja Buljan)

Antonia Dora – Igračka (Ivan Huljić)

Amir Kazić Leo – Rijeka života (Emir Kulenović / Antun Zanetti)

Marko Kutlić – Zar svejedno je (Igor Ivanović, Marko Vojvodić / Igor Ivanović, Marko Vojvodić, Borko Morić)

Nikolina Tomljanović feat. Tonka – Vlak za Santa Fe (Aljoša Šerić)

Ivan Ive Županović – Noćas mi je rekla (Rudolf Dvorski)

Leteći odred – Hodajmo po mjesecu (Denis Dumančić / Fayo)

Tedi Spalato – Slomljena krila (Tedi Spalato / Branko Slivar)

Mateo Pilat – Mantra (Ines Prajo / Arijana Kunštek)

The Splitters – Svjetlost (The Splitters)

Albina i Đana – Žar (Albina Grčić, Đana Smajo)

Feminnem ft. Alejuandro Buendija – Trending (Pamela Ramljak, Neda Parmać, Nika Antolos / Pamela Ramljak, Neda Parmać, Nika Antolos, Saša Antić)

Neno Belan & Fiumens – Žuti semafor (Neno Belan / Nikša Sviličić)

Mia Dimšić – Stranac kojeg znam (Mia Dimšić, Damir Bačić, Vjekoslav Dimter)

Lea Dekleva & Chord Company – Na slobodi (Lea Dekleva)

Voditelji ovogodišnjeg festivala su Iva Šulentić i Duško Ćurlić, redatelj Tihomir Žarn, a urednica Snježana Nožinić

„Imam tu sreću da sam ove godine umjetnički direktor jer je ovo 70. zagrebački festival. Izuzetno mi je drago, ovaj festival je poseban, ima najdužu povijest od svih festivala na ovim prostorima. Imamo divne goste, krasan program, 18 novih pjesama“, rekao je umjetnički direktor Branimir Mihaljević prije festivala.

Ove je godine festivalski show program posvećen skladatelju, pjevaču, saksofonistu, dugogodišnjem umjetničkom direktoru Zagrebačkog festivala te "kralju evergreena" Dragi Dikliću. Nakon prošlogodišnjih dobitnika, Alfija Kabilja i Ivice Krajača, direkcija festivala i HDS-a, na ovaj način odaju priznanje Dikliću koji je već desetljećima sinonim za naš najstariji festival popularne glazbe. U izvedbi njegovih mlađih kolega čuli smo i "Opet si plakala", "Još samo večeras" i "Zagreb je najljepši grad".

Pjesme 70. Zagrebačkog festivala zaplovile su radijskim eterom 20. veljače.

Prvo izdanje našeg najstarijeg festivala popularne glazbe održano je 1953., samo dvije godine nakon San Rema. Od prve pobjedničke pjesme "Ta tvoja ruka mala" autora Ljube Kuntarića do danas, festival je nezaobilazno mjesto domaćeg glazbenog stvaralaštva, a neke od pjesama našle su svoje mjesto među klasicima hrvatske pop, rock i zabavne pjesmarice. 

CD izdanje festivala, zajedno s box setom „70 godina Zagrebačkog festivala“ u izdanju Croatie Records te serijal HDS ZAMP-a i CMC televizije „Zagreb, Zagreb – velike pjesme Zagrebačkog festivala“, predstavljeni su u četvrtak u Johann Francku na konferenciji za medije. Box set napravljen je kao svojevrsni homage najvećim hitovima koji su se slušali na pozornici festivala u ovih 70 godina. A u 70 godina stane jako puno toga – 483 autora tekstova, 555 autora glazbe, ukupno 1647 pjesama napisanih posebno za festival… To su podaci koje je povodom jubilarne obljetnice predstavio organizator i utemeljitelj Zagrebačkog festivala, Hrvatsko društvo skladatelja. Prva pobjednička pjesma Zagrebačkog festivala bila je „Ta tvoja ruka mala“ u izvedbi Ive Robića, kompozitora Ljube Kuntarića na tekst Branke Hudobe.

Kako je povijest Zagrebačkog festivala neraskidivo vezana za Večernji list – seže u daleku 1959., godinu osnutka Večernjaka kada je on bio odmah medijski pokrovitelj festivala, bilo je logično da će se kultna zagrebačka novina ponovno uključiti u jubilarni 70. festival, a ususret važnoj večeri predstavljena je i monografija.

- To je nastavak dugogodišnje suradnje koja je krenula još daleke 1959. godine i od toga vremena Večernji list je imao i dvije svoje nagrade tako da je obljetnica sedam desetljeća Zagrebačkog festivala bila potpuno logična da napravimo monografiju. U arhivi Večernjeg lista je jako puno podataka, a zahvaljujem se i Branimiru koji je imao povjerenja da ćemo mi to dobro napraviti - kazao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, koji je ove godine bio i član žirija. Umjetnički ravnatelj ovogodišnjeg festivala, glazbeni producent i skladatelj Branimir Mihaljević složio se da je monografija sjajno ispala.

- Toliko je dobro napravljena jer kroz glazbu prati i vrijeme u kojemu je ta glazba nastajala i kako je to obilježavala. Tu ima jako puno anegdota i jako puno lijepih priča i kroz sudionike toga vremena i kroz razne novinske članke i kroz fotografije koje nikada nismo vidjeli koje su ustupljene iz državnog arhiva. Prekrasno štivo koje moram predložiti svakome tko je ikada volio iti jednu hrvatsku pjesmu - kazao je Mihaljević, a Klarić je nadodao kako je ovo i odlična baza za nastavak utvrđivanja velikog utjecaja koji je festival imao na glazbu, ali i općenito na kulturu. A kao dokaz tog utjecaja je i glazbenik Matija Cvek koji je nakon nastupa s pjesmom "Ptice" na festivalu "poletio u orbitu" i dobio čak dva Porina i Cesarice.

- Povijest je ista. Samo se mijenjaju imena, a mi možemo biti sretni što živimo u ovom vremenu u kojemu doživljavamo 70. festival - dodao je Mihaljević koji nam je priznao i kako je žiri i ove godine imao slatke brige oko odabira pjesama. - Uvijek je tako, mi samo pokušavamo biti različiti. Mnoge pjesme koje nisu primljene za finale, nisu primljene jer nismo htjeli da ide pod nož nekoj drugoj, htjeli smo imati raznovrsni festival - kazao je.

VIDEO Gabi Novak, jedna od najvećih zvijezda Zagrebačkog festivala govori za Večernji

Komentara 2

JO
jotomaja
08:14 18.03.2023.

Prejadno.... Niti jedna pjesma posvećena Zagrebu... A ni ne znam tko bi ju skladao, a kamoli otpjevao

ZE
zelenooki10
23:08 17.03.2023.

Stare ljubavi, Sve se vraća, sve se plaća, Što je ostalo od ljubavi, Na Stradunu, Zaboravi ako možeš - samo su neke od pjesama s kojima je pobjeđivala Tereza Kesovija na Zagrebfestu. Nije bilo prilike fotografirati je? Oprostite, gospodo, sramotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije