Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad iskrenija

Velika ispovijest Tine Turner: Suprug mi je dao bubreg i dokazao da nije sa mnom zbog novca

Tina Turner
Foto: Tobias Schwarz/DPA/PIXSELL
1/3
19.10.2018.
u 18:53

Kraljica rock'n'rolla u knjizi "Moja ljubavna priča:memoari" iznosi svoju tešku životnu dramu punu patnje, boli i tek ponešto ljubavi.

Ako ljudi misle da sam seksi, možda me tako doživljavaju zbog energije, plesa i minica. Ali ja se doista nikada nisam tako osjećala. Pozornica je mjesto na kojem radim: posao mi je da plešem i pjevam, ne da se vrtim i budem seksi – rekla je glazbena ikona Tina Turner u svojoj novoj, nedavno objavljenoj autobiografiji “Moja ljubavna priča: memoari”.

U njoj rock’n’roll diva, koja je u gotovo šest desetljeća glazbene karijere prodala više od 200 milijuna albuma i osvojila čak 12 Grammyja (osam u natjecateljskim kategorijama, tri za “Hall of Fame” i jedan za životno postignuće), otkriva najintimnije detalje svog života: nesretan brak uz prvog muža, ali i zlostavljača, glazbenika Ikea Turnera, seksualnu apstinenciju i strah od novih veza, sreću i zadovoljstvo koje je napokon pronašla u drugom braku s glazbenim producentom Erwinom Bachom, kao i tragedije koje su je zadesile posljednjih pet godina – moždani udar, karcinom, transplantacija bubrega i samoubojstvo starijeg sina Craiga.

Tina, pravog imena Anna Mae Bullock, u knjizi opisuje i svoje djetinjstvo u Tennesseeju gdje je rođena u nefunkcionalnom braku i svoje komplekse zbog majke koja ju je ostavila. Sanjala je o tome da jednog dana postane bolničarka i skrbi se o drugima, no postala je jedna od najvećih glazbenih zvijezda, zapisana u Guinnessovoj knjizi rekorda kao solo izvođačica koja je prodala najviše karata za koncerte, vlasnica je zvijezde na Stazi slavnih u Hollywoodu i ustoličila se na 63. mjestu na “Rolling Stoneovoj” listi 100 najboljih umjetnika svih vremena. Zbog toga je zasluženo nazvana kraljicom rock’n’rolla, a po predlošku njezinih prvih memoara “Ja, Tina” objavljenih prije tridesetak godina, još je 1993. snimljen film, nazvan po njezinu hitu “What’s Love Got to Do” (“Što ljubav ima s tim”), koji govori o njezinoj glazbenoj karijeri i braku s agresivnim Ikeom.

Zalio me vrelom kavom

I dok se na jesen 2019. na Broadwayu planira postaviti mjuzikl “Tina” s njezinim najvećim hitovima poput “Proud Mary”, “Private Dancer”, “The Best”, “GoldenEye”, “We Don’t Need Another Hero” i “Tonight”, trenutačno nova knjiga izaziva pozornost javnosti, ponajviše scenama zlostavljanja i poniženja kroz koje je glazbenica prolazila u prvom braku.

– Za mene je seks s Ikeom postao poput zatočeništva, jedna vrsta silovanja, pogotovo kada bi počeo ili završio njegovim udarcima. Ono što je bilo ružno među nama postajalo je još ružnije i ispunjeno mržnjom sa svakim njegovim šmrkanjem kokaina. Zalio me vrelom kavom po licu i prouzročio mi opekline trećeg stupnja, moj nos mu je toliko puta bio vreća za udaranje da sam često osjećala kako mi se krv slijeva niz grlo dok pjevam, slomio mi je vilicu i gotovo da se ne sjećam kako moje lice izgleda bez crne modrice oko oka – pripovijeda Tina Turner, koja je Ikea upoznala u noćnom klubu Manhattan u St. Louisu, gdje je svirao sa svojim sastavom Kings of Rhythm.

Kad ga je prvi put ugledala na pozornici pomislila je kako je ružan, no žene su se bacale na njega. Tako ni tadašnja srednjoškolka, koja je s 18 godina postala majka dobivši dijete u prolaznoj vezi sa saksofonistom Raymondon Hillom, nije odoljela njegovoj reputaciji “opasnog i talentiranog” muškarca. Nakon što ju je pozvao da zajedno otpjevaju nekoliko pjesama, kratko su vrijeme nastupali i bili prijatelji te postali ljubavni par. No, uskoro ju je počeo tući.

– Preimenovao je sastav u Ike i Tina Turner i objavio da idemo na turneju, ali da mi treba novo ime. Kada sam 1960. bila trudna s našim Ronnyjem, udario me prvi put: zgrabio je drveni kalup za cipele i počeo me udarati po glavi. Bila sam šokirana i otišla sam uplakana u krevet, no on je došao kao da se ništa nije dogodilo, vodio je ljubav sa mnom i rekao mi: “Trudna si, Anna, i nemaš kamo otići”. Moje novo ime Tina podsjećalo ga je na ime Sheena, njegov omiljeni lik iz TV serije o kraljici džungle, a kada sam rodila već me drugi dan natjerao da nastupim na zajedničkom koncertu.

I na vjenčanju održanom u Tijuani u Meksiku 1962. Tina je sumnjala da je taj muškarac za nju, pogotovo kada ju je nakon civilnog obreda odveo u bordel na seksi show. Ikeovu agresivnost još je više pojačavala ovisnost o kokainu koji je uzimao da bi mu libido bio što veći, a njegov seksualni apetit bio je takav da je u jednom trenutku živio (i spavao) s tri žene.

– Sve tri zvao nas je Ann, da ne bi morao pamtiti neko drugo ime. Jedna plesačica ostala je s njim trudna, a druga me redovito omalovažavala. Bilo mi je dosta svega, no nisam vidjela izlaz iz te situacije. Jednog dana 1968. godine uzela sam 50 tableta za spavanje, bilo mi je dosta svega, osjećala sam se poniženo, manje vrijednom i nevažnom. Kad su me odveli u bolnicu na ispumpavanje želuca, nadala sam se da ću bar neko vrijeme biti kod kuće s djecom, no Ike me mrko pogledao i rekao da se pripremim za pozornicu. Iste večeri morala sam nastupati – prisjeća se r’n’r diva, koja je odgojila četvero djece: svog prvorođenog sina Craiga, zajedničkog sina Ronnyja, te Ikea Juniora i Michaela, dvojicu Ikeovih sinova iz njegovih prijašnjih veza.

Utočište u budizmu

Unatoč užasima u privatnom životu, Tinina je glazbena karijera napredovala, dvojac je nizao same hitove, od prvog “A Fool in Love”, preko “It’s Gonna Work Out Fine” do “River Deep – Mountain High” i “Nutbush City Limits”. Glazbenica je 1974. objavila svoj prvi solo album “Tina Turns the Country On” te u rock-mjuziklu “Tommy” glumila Acid Queen (kako se zvao njezin drugi solo album).

Ike je postao ovisnik o kokainu, a Tina je utočište od nesretnog braka i stresnog estradnog posla našla u budizmu. I 1976. počeo se nazirati kraj: par je odletio u Dallas, Ike se oporavljao od petodnevnog neprestanog drogiranja i bio je loše raspoložen.

– Nosila sam bijeli kombinezon Yves Saint Laurenta i Ike me tjerao da jedem otopljenu čokoladu, no nisam se htjela uprljati. Rekao mi je da se j...m i u meni je nešto proključalo, na što sam mu prvi put u životu odvratila: “Ma ti se j..i”. Bio je zatečen i počeo me udarati šakama, tukao me sve dok od aerodroma nismo stigli u hotel. Lice mi je bilo puno modrica, a odjeća prekrivena krvlju – napisala je Tina Turner, koja je čekala da joj muž zaspi da bi pobjegla iz hotelske sobe.

Sa samo 36 centi u džepu, sva krvava i s ručnom torbom smjestila se u motelu gdje joj se vlasnik smilovao i dao joj sobu i topli obrok. U brakorazvodnoj parnici dobila je pravo na korištenje imena, dva automobila marke Jaguar i naslijedila dugove od otkazane turneje zbog Ikeove ovisnosti. Otad više nikada nije vidjela bivšeg muža ili stupila s njim u kontakt (ni ona ni on nisu se pojavili na svečanosti kada su 1991. zajednički primljeni u Rock’n’Roll kuću slavnih), čak ni kada je 2007., u 76. godini, Ike umro od predoziranja kokainom.

– Moja borba počela je još u maminoj maternici, patila sam cijelo djetinjstvo i sve vrijeme provedeno s Ikeom. Jedino sam samu sebe držala na površini, valjda sam se rodila s tom nekom snagom u sebi – otkrila je glazbenica, u čiju sam se energičnost i karizmu i sama uvjerila prilikom razgovora s njom za magazin Gloria 2007. u Londonu.

Tinin zvjezdani uzlet u solo karijeri počeo je 1984. s albumom “Private Dancer” (istoimenu pjesmu napisao je legendarni Mark Knopfler, lider Dire Straitsa), prodanom u više od 20 milijuna primjeraka, za koji je osvojila i četiri Grammyja.

– Možda zvuči smiješno, ali uvijek sam bila nervozna kad sam započinjala novu vezu s muškarcima, pogotovo jer nisam znala kako će reagirati na moje perike. I seks mi nikada nije bio prioritetan. Poslije prvog braka nisam bila s puno muškaraca, a gotovo sam bila u celibatu godinu dana dok nisam srela Erwina. I onda je moje srce stalo luđački tući i znala sam da je to ljubav na prvi pogled – govori o muškarcu svog života, 16 godina mlađem njemačkom glazbenom producentu Erwinu Bachu, s kojim se upoznala 1985. i dvije godine kasnije započela ljubavnu vezu.

Isprva su živjeli u Njemačkoj, a devedesetih preselili su se u dvorac u Zürichu (Tina je dobila švicarsko državljanstvo i odrekla se američkog). Bach ju je prvi put zaprosio na njezin 50. rođendan, no odbila ga je riječima “ne želim brak jer imam mačku”. Ipak, poklekla je nakon 26 godina veze i vjenčali su se 2013.

– Naš je medeni mjesec bio kratkog vijeka jer me tri tjedna nakon toga pogodio moždani udar. Nisam se mogla ustati, u mojim mišićima nije bilo snage, morala sam ponovo učiti hodati. Koja ironija za nekoga tko je cijeli život proveo plešući na pozornici – otkrila je Tina Turner, kojoj je tri godine poslije toga dijagnosticiran i karcinom crijeva.

Bolno samoubojstvo sina

I tada je, priznaje, pogriješila: odrekla se klasičnog medicinskog liječenja nauštrb homeopatske terapije, a njezin ju je homeopat uvjerio da je bolesna zbog toksične vode iz jezera, pa je u cijevi i pipe u kući ugradila pročišćavajuće kristale.

– Ta me praznovjernost zamalo stajala života. Erwin mi to nikada nije spočitnuo, nego je uvijek lojalno i s puno ljubavi bio uz mene. I uvijek je ignorirao priče zlobnika da je sa mnom samo radi slave i bogatstva. Valjda su se napokon uvjerili da govore gluposti kada mi je donirao bubreg: postoji li izraz veće ljubavi od toga? O tome je odlučio bez puno razmišljanja, samo mi je rekao da ne želi nijednu drugu ženu ili neki drugi život, da je sretan s ovim što imamo i da će napraviti sve što je moguće da ostanemo zajedno. Zato njegov donirani bubreg zovemo beba: to je kao da sam trudna, jer stalno u sebi nosim djelić njega – rekla je Tina Turner, kojoj se ljetos dogodila jedna od najvećih tragedija u životu: njezin sin Craig izvršio je samoubojstvo. O tome je saznala u Parizu gdje je bila posebna gošća na reviji svoga dugogodišnjeg prijatelja, dizajnera Giorgija Armanija, a nakon sprovoda u intimnom krugu u Los Angelesu, sinov pepeo prosula je u ocean.

– Proživjela sam pakao u prvom braku koji me zamalo uništio, ali nekako sam krenula dalje. I znam da su i ove boleštine i liječenja i sva bol iza mene. Najvažnije je da još stojim na nogama i da se napokon mogu osvrnuti za sobom i shvatiti zašto sam imala takav život. Dobro se uvijek izrodi iz lošega, veselje iz boli. I nikada nisam bila sretna kao sada. Svaka žena mora napustiti nasilnu vezu. I svaka će se ponovo roditi, poput feniksa, i biti sretna – zaključila je 79-godišnja Tina Turner

Ključne riječi

Komentara 1

NA
narcis660
23:06 19.10.2018.

Nije zlato sve što sija...I bogati plaču.Badava sve kuće,vile i novci kad zdravlje napusti i kad kola krenu niz brdo...Jadna žena koju je kalvariju proživjela ..😣😣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije