Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europske umjetničke izložbe

Top 10 europskih izložbi jesen – zima 2015./2016.

Top 10 Europskih izložbi
Foto: shutterstock.com
1/10
17.08.2015.
u 14:14

Umjetnička izložba uvijek je dobar izgovor za putovanje. Mi vam dajemo deset izgovora za jesenski city break u nekim od europskih gradova.

1. Alexander, Napoleon i Joséphine. Priča o prijateljstvu, ratu i umjetnosti, The Hermitage: Amsterdam Exhibition Centre, 28. ožujka do 8. studenoga 2015.
Europa ove godine obilježava dvjestogodišnjicu od konačnog poraza Napoleona i Bečkoga kongresa. Jedna od zemalja sudionica tih događanja, Rusija, uključila se u obljetnicu izložbom sastavljenom iz umjetničkih djela pohranjenih u Hermitageu, a izloženih u njihovu izložbenom prostoru u Amsterdamu. Više od 200 izloženih djela slikarstva, skulpture, primjenjene umjetnosti, oružje i osobni predmeti govore o životima dvojice velikih vladara i suparnika, Napoleona i ruskoga cara Aleksandra I. Prijateljstvo, rat i ljubav u središtu su priče. Na izložbi posebno mjesto zauzima umjetnička zbirka Napoleonove velike ljubavi, carice Joséphine, s djelima Pottera, Van der Verffa i Canove.
Hermitage Amsterdam, Amstel 51, Amsterdam, www.hermitage.nl
Cijena ulaznice: 15,00 € odrasli / 5,00 € djeca/mladi (6 - 16 godina)   
2. La Biennale, Venecija, 9. svibnja do 22. studenoga 2015.
Od samog svog osnutka La Biennale se nalazi na čelu istraživanja i promocije suvremenih, umjetničkih trendova i danas je vodeća institucija na tom polju. Ovogodišnji Umjetnički Biennale odvija se pod naslovom ''Budućnost cijeloga svijeta'' i bavi se "trenutačnim stanjem stvari". Kao i do sada, Biennale se odvija na više lokacija i umjetnost se provlači kroz cijeli grad okružujući i prožimljući ljudsko biće koje tako postaje sudionikom. Posebnu pažnju do sada su privukli britanska umjetnica Sarah Lucas, koja je sama ispunila cijeli Britanski paviljon te japanska umjetnica Chiharu Shiota sa svojom instalacijom Ključ u ruci (The Key in the Hand). Damir Očko predstavio se u Palazzo Pisani S. Marina s projektom Studije drhtaja: Treći stupanj.
Sve obavijesti o lokacijama i ulaznicama možete pronaći na www.labiennalle.org i www.croatianpavilion.damirocko.com  
3. Ai Weiwei, The Royal Academy of Arts, London, 19. rujna do 13. prosinca 2015.
Ai Weiwei bit će prisutan na otvaranju svoje prve, retrospektivne izložbe u Londonu. Možda ovo ne zvuči neobično, ali izložbu u Royal Academy of Arts Ai Weiwei je, uz pomoć kuratora, postavio iz svoga studija u Pekingu, gdje se nalazi od 2011., kada su mu kineske vlasti oduzele putovnicu i ograničile kretanje. Samo osam tjedana prije otvaranja izložbe putovnica mu je vraćena. Izložba obuhvaća njegov rad od 1993., kada se vratio u Kinu nakon dvanaestogodišnjeg boravka u New Yorku. To je bilo ključno za Weiweijev razvoj jer od toga trenutka njegova umjetnost počinje reflektirati bogato kinesko, kulturno naslijeđe, kao i izloženost umjetnosti Zapada. Weiwei radi u drvetu, mramoru, porculanu i žadu te u željezu i staklu. Posjetitelji RA ostat će zatečeni nekim od njegovih instalacija, kao što su Straight (Ispravljeno) i nevjerojatno Tree (Stablo), koje će biti postavljeno u dvorištu RA.
Royal Academy of Arts, Burlington House, Piccadilly, London, www.royalacademy.org.uk
Cijena ulaznice: 16,00 € odrasli / popust dostupan   
4. Edvard Munch. Arhetipovi, El Museo de Arte Thyssen Bornemisza, Madrid, 6. listopada 2015. do 17. siječnja 2016.
Vrisak je većini možda jedino poznato djelo Edvarda Muncha i svakako je slika, koja ga je učinila slavnim, no madridska izložba za cilj ima upoznati posjetitelja sa širinom njegova opusa. Izloženo je 80 djela, od kojih gotovo polovica dolazi iz Munchova muzeja u Oslu, a naglasak je na ljudskoj figuri u različitim okruženjima: obala, bolesnička soba, ponor, zelena soba, šuma, noć, umjetnikova soba.
Museo Thyssen - Bornemisza, Paseo del Prado 8, 28014 Madrid, www.museothyssen.org
Cijena ulaznice: 11,00 € odrasli / 7,00 € popust    
5. Sjaj i bijeda. Slike prostitucije u Francuskoj (1850 – 1910), Musée de Orsay, Pariz, 22. rujna 2015. do 20. siječnja 2016.
Ovo je prva velika izložba, koja se bavi tematikom prostitucije. Pokušava rekonstruirati način i slijed potrage francuskih i drugih umjetnika za fantazijama i motivima među ljudima i mjestima vezanim uz prostituciju. Od Manetove Olympije i Degasova Apsinta preko Toulouse – Lautreca i Muncha do djela Vlamincka i Picassa, izložba se usredotočila na isticanje središnjeg mjesta ovog polusvijeta u razvoju modernog slikarstva. Kroz slike Salona, skulpturu, dekorativnu umjetnost, fotografiju i bogatu dokumentaciju istražuju se društveni i kulturalni aspekti ovoga fenomena te ambivalentni položaj prostitutke, od sjaja kurtizane do jada uličarke.
Musée d'Orsay, 62 rue de Lile, Paris, www.musee-orsay.fr
Cijena ulaznice: 11,00 € odrasli / 8,50 € popust    
6. Botticellijeva renesansa, Gemäldegalerie, Berlin, 24. rujna 2015. do 20. siječnja 2016.
Uistinu veličanstvena izložba posvećena je jednoj od najvećih zvijezda renesansnog slikarstva. No, bez obzira na svoju popularnost Botticelli je kratko nakon smrti pao u zaborav, da bi ga ponovno u 19. stoljeću otkrili Prerafaeliti. Od tada do danas njegovi motivi korišteni su i adaptirani u nebrojenim prilikama u umjetnosti, modi, kod uporabnih predmeta. Odličan primjer je njegova Venera. Izložba traži odgovore na pitanja; Kako je slikar postigao svjetsku slavu; Što je Botticellija učinilo pop ikonom; Zašto se njegova djela smatraju bezvremenima?
Uz 40 Botticellijevih originala izloženo je i 150 djela umjetnika na koje je izvršio utjecaj, kao što su Degas, Burne - Jones, Rossetti, Magritte, Warhol, Sherman i Viola.
Gemäldegalerie, Stauffenbergstrasse 40, D-10785 Berlin, www.botticelli-renaissance.de
Cijena ulaznice: 14,00 € odrasli / 7,00 € popust    
7. Kratka povijest budućnosti, Koninklijke Musea voor Schone Kunstenvan Bälgie, Brisel, 11. rujna 2015. do 24. siječnja 2016.
Više od sedamdeset djela slikarstva, kiparstva, fotografije, instalacije i digitalne umjetnosti preispituje našu budućnost do 2050. godine. Izložba se bavi suvremenim temama kao što su potrošnja, globalni sukobi, nestajanje prirodnih resursa, društvena i gospodarska nejednakost, mutacije ljudskog bića. No, umjetnici kao što su Sugimoto, Boetti, Kingelez, Warhol, LaChapelle, Gursky, Op de Beeck, Yongliang, Turk i Alÿs, iznijeli su ovu kompleksnu tematiku na pozitivan i konstruktivan način, ponekad i humorističan.
Paralelno, pod istim naslovom održava se i partnerska izložba u Louvreu u Parizu.
Royal Museums of Fine Arts of Belgium, 3 Rue de la Régence/Regentschapsstraat, 1000 Bruxelles, www.expo-2050.be
Cijena ulaznice: 14,50 € odrasli / 8,00 € djeca/mladi (6 - 26 godina)   
8. Kelti: umjetnost i identitet, The British Museum, London, 24. rujna 2015. do 31. siječnja 2016.
Ovo je prva, velika izložba posvećena povijesti i identitetu keltske umjetnosti od prvog spominjanja Kelta prije 2500 godina pa do njezina ponovnog otkrivanja, oživljavanja i osmišljavanja u suvremenom svijetu. Mnogi izloženi predmeti objašnjavaju kulturu Kelta, a mnogi otvaraju nova pitanja. Neki od njih su blaga iz željeznog doba izvučena iz rijeke Thames, kao što su šljem iz Waterlooa ili štit iz Battersea, nakit iz rimskog perioda ili srednjovjekovni rukopisi. Među izlošcima su se našli i čajnik iz robne kuće Liberty te suvremeni, nogometni dres.
The British Museum, Great Russell Street, London, www.britishmuseum.org
Cijena ulaznice: 16,50 € odrasli / 13,00 € mladi (16 do 18 godina)   
9. Andy Warhol. Sjenke, Musée d'Art moderne (MAM), Pariz, 2. listopada 2015. do 29. veljače 2016.
U Musée de Art Moderne postavlja se monumentalna instalaciju Andyja Warhola pod naslovom Sjenke. Prvi put će instalacija u cijelosti biti izložena u Europi. Dugačka je 130 metara i sastavljena iz 102 slike, a umjetnik ju je komponirao 1979. Kada je pri njezinu prvom izlaganju Warhol upitan je li to umjetnost odgovorio je da nije: "Pri otvaranju izložbe je svirala disco glazba pa pretpostavljam da je riječ o disco dekoru."
Na izložbi je izloženo još stotinjak njegovih radova.
Musée d'art moderne de la Ville de Paris, 11 Avenue de la Président Wilson, 75116 Paris, www.mam.paris.fr
Cijena ulaznice: 5,00 € - 11,00 € odrasli / popust dostupan   
10. Picasso i suvremena umjetnost, Grand Palais, Pariz, 7. listopada 2015. do 29. veljače 2016.
Neke od najpoznatijih Picassovih slika, kao što su Les Demoiselles d'Avignon (Gospođice iz Avignona) i Guernica, smještene su u dijalog s djelima suvremenih umjetnika, kao što su David Hockney, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Martin Kippenberger, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat i Jeff Koons. Izložba prati kreativno sučeljavanje ovih umjetnika i radova 1960-ih s Picassovim djelima. Ova izložba izvanredna je prilika da se vide djela najboljih predstavnika suvremene umjetnosti te dva kultna Picassova djela i sve to na istom mjestu.
Grand Palais, Galeries Nationales, 3 Avenue du Général Eisenhower, 75008 Paris, www.grandpalais.fr
Cijena ulaznice: 14,00 € odrasli / 10,00 € popust    
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije