Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izraelski 'Let heroja'

Prva serija koja je pobijedila u Cannesu igrat će u Hrvatskoj

31.08.2018.
u 21:18

“Let heroja” proglašen je najboljom serijom na Canneseriesu, novom festivalu koji se održava netom prije onog filmskog. Sjajan scenarij o odjecima borbe protiv Hezbollaha otkupili su i Amerikanci.

Ako ste obožavatelj serije “Domovina”, nadamo se da ste pogledali izraelski original “Hatufim”, odnosno “Ratni zarobljenici”. Američka verzija ove, u originalu izraelske serije u međuvremenu je zaradila kultni status, no imala je original s kojim to i nije bilo pretjerano teško.

Ratni su zarobljenici donijeli i jedan nama ovdje malo poznat uvid u izraelsko društvo, tamošnju tradiciju, život koji se praktički stalno odvija na fronti. I “Let heroja”, serija proglašena najboljom na prvom Canneseriesu, canneskom festivalu posvećenom serijama koji se odvio netom prije onog filmskog, bit će amerikanizirana, ali isto tako sumnjamo da će ekranizacija nadmašiti original.
Jer, “Let heroja” iznimno je intrigantna priča o ratnim drugovima koji dijele tragediju iz borbe zbog čega biste već nakon prve epizode lako mogli zaključiti da ćemo vidjeti kvalitetan serijal o vojnicima koji se nastoje vratiti u običan život.

VIDEO Ove turske serije su bile najgledanije


 

Pogotovo nakon početka u kojem su sjajno režirani i zaista realistični ratni prizori. Ipak, nije sasvim tako. “Let heroja” koji će u nas od 1. rujna biti raspoloživ na Pickboxu jako je dobro posložen triler temeljen na književnom originalu koji suborce vodi prema drugoj prilici u životu, ali na drukčiji način, kroz misteriju. U glavnoj su ulozi četvorica nekadašnjih izraelskih komandosa, velikih prijatelja koje razdvaja gubitak suborca Azoulaya u bici s Hezbollahom tijekom izraelsko-libanonskog rata prije 11 godina. Aviv se teško bori s PTSP-om, Dotanu (koji nosi zanimljiv nadimak Himmler) ratna se tragedija fatalno reflektira na zdravlje, Benda je od svega pobjegao u Kolumbiju gdje se bori s drogom, jedino Dubi ima relativno normalan život.

Ponovo ih spaja slučajno objavljena fotografija Dubijeve sestre, nekadašnje Avivove djevojke Yaeli za koju svi vjeruju da je poginula negdje u Kolumbiji. Potraga za njom daje četvorici ratnih veterana novi smisao i šansu da ostave Azoulayevu smrt iza sebe. Stvaratelj je serije Omri Givron koji potpisuje i “Taoce”, koje domaća publika možda također više pamti po američkoj ekranizaciji s Toni Collette u glavnoj ulozi. Potpisuje je Keshet International, snažna izraelska produkcija koja stoji i iza “Domovine”, a pribavila je i prava za distribuciju naših “Novina”.

Nije nikakvo čudo što je Let heroja do sada najbolje ocijenjena Keshetova serija u Izraelu (četvrta i peta epizoda potukle su i “Big Brother”). Jer, bavi se široko prepoznatljivim temama, smrtnošću i prihvaćanjem tragedije, ljubavlju, prijateljstvom i gubitkom kroz mudro napisan scenarij po kojem svaka epizoda strpljivo, korak po korak, otvara novi segment priče.

Kao i s ranijim Keshetovim serijama, naši će gledatelji pronaći i ovdje nešto novo, primjerice, realistične ratne scene ne prikazuju Hezbollah kao gerilske borce, kako bi ispalo iz medijskih izvješća, nego kao dobro organiziranu i opremljenu vojsku kojoj teško odolijevaju i odlično uvježbani izraelski komandosi. Gotovo je privilegija gledati ovu seriju s hrvatskim titlovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije