Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NETFLIXOV HIT

Pogledali smo korejsku seriju o kojoj svi pričaju! 'Igra lignje' izaziva nelagodu ali i moralne dileme

Igra lignje
Foto: Netflix
1/7
30.09.2021.
u 07:00

Poznatom korejskom autoru ovo je prva serija, a u njoj je prisutan motiv kao i u "Parazitu" - razlika u klasama koja je poznata u korejskom društvu. Dok jedni imaju novca na bacanje, drugi su prisiljeni na sve kako bi sebi i svojoj obitelji osigurali bolji život.

Korejski filmovi su u ovom stoljeću bili rezervirani za filmske i TV sladokusce, koji su u njihovim zanimljivim i stiliziranim djelima bježali od već viđenih hollywoodskih klišeja. Nakon što je lani "Parazit" osvojio Oscar za najbolji film porastao je i interes javnosti za korejska djela. Ništa čudno onda što trenutačno najpopularnija Netflixova serija "Igra lignje" obara sve rekorde gledanosti i prijeti da u gledanosti premaši i "La Casa De Papel", te tako postane njihova najgledanija serija van engleskog govornog područja. zaista je nevjerojatan podatak da je trenutačno na prvom mjestu gledanosti u čak 90 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku. 

Ideja serije nije nova, budući da smo slično vidjeli u japanskom filmu "Battle Royale" ili prošlogodišnjoj seriji "Alice In Borderland". I tamo su glavni likovi sudjelovali u svojevrsnim duelima pokušavali osvojiti glavnu nagradu, ali su ulagali vlastite živote. U "Igri lignje" redatelj Hwang Dong-hyuk ide dalje. Poznatom korejskom autoru ovo je prva serija, a u njoj je prisutan motiv kao i u "Parazitu" - razlika u klasama koja je poznata u korejskom društvu. Dok jedni imaju novca na bacanje, drugi su prisiljeni na sve kako bi sebi i svojoj obitelji osigurali bolji život. 

Glavni lik "Igre lignje" Seong Gi-hun (Lee Jung-jae) kojeg je ovisnost o kocki dovela do toga da duguje veliki novac kamatarima i banci, no svejedno želi najbolje za svoju majku i 10-godišnju kći. Njegov prijatelj iz djetinjstva, investicijski bankar Cho Sang-woo (Park Hae-soo), krao je novac od svojih klijenata. Kang Sae-byeok (Jung Ho-yeon) prebjegla je iz Sjeverne Koreje, a za život zarađuje kradući, kako bi kupila kuću i izvukla brata iz sirotišta.

Foto: Netflix

Tu je još nekoliko likova poput mafijaša koji je krao od kolega, pakistanskog radnika, dementnog starca... Čak 456 ljudi dovedeno je na pusti otok kako bi se borili za glavnu nagradu od 45,6 milijardi korejskih wona ili 39 milijuna dolara. Štos je u tome da se natječu u dječjim igrama koje su poznate i nama - Crna kraljica jen', dva, tri, potezanje konopa, pikule... No, one koji ispadnu u svakoj igri maskirani stražari ubijaju na licu mjesta. Cilj je da na kraju dvojica odluče pobjednika u korejskoj dječjoj igri, igri lignje. Sudionici na početku surađuju, a onda shvaćaju kako se nalaze pred moralnom dilemom. Hoće li igrati po pravilima i ostati ljudi, ili će eliminirati konkurenciju kako bi osvojili novac, ali i sačuvali svoj život?

Važno je napomenuti i kako sudionici ovog brutalnog natjecanja nisu dovedeni tamo protiv svoje volje, nego ih je vukla želja za novcem. Još gore je što kada u prvoj igri shvate kako ih gubitak u igri dovodi i do gubitka života imaju mogućnost da odu s otoka. Većina ih glasanjem odluči da odu, no gotovo svi se ubrzo vrate jer im je jasno da im je svejedno hoće li nastradati u vanjskom svijetu ili od strane onih koji vode igru. A oni koji vode igru su cijelo vrijeme pod maskama, bilo da se radi o običnim radnicima, vojnicima ili misterioznom game masteru s maskom poput Dartha Vadera.  

"Igra lignje" je jedna od onih serija koju ćete bingati u komadu, možda tijekom jedne noći. Gledanje će vam vjerojatno stvarati nelagodu baš zbog tog disbalansa. S jedne strane su vedre boje i vesele dječje igre, a s druge eksplicitno nasilje dobro poznato u korejskim filmovima. U jednom trenutku vam je neki lik simpatičan, a u drugom mu pucaju u glavu. Vizualni dojam i glazba su za čistu desetku. Dok bi u Hollywoodu sve prepustili CGI stručnjacima, ovdje su igrališta zaista izgrađena i imat ćete dojam kao da gledate nekad popularne "Igre bez granica", osim što je tu dodana i "Slagalica strave". No, ipak ima i zamjerki. Dok su glavni glumci uvjerljivi, postoje i oni manje uvjerljivi koji se pojave u kasnijim epizodama. Riječ je o američkim bogatašima koji dolaze gledati igru uživo, a oni koje ih glumi se toliko očajni i iskarikirani da se stječe dojam kao da ih je redatelj skupio u prvoj amaterskoj američkoj glumačkoj trupi koju je pronašao. 

Bez obzira na njih "Igra lignje" je definitivno jedna od najboljih serija ove godine, čiji ćemo nastavak čekati s nestrpljenjem. 

VIDEO: Pjevač R. Kelly proglašen je krivim za seriju seksualnih prijestupa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije