Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi smo pogledali

Novine su bliže Kući 
od karata nego Uredništvu

Novine
Foto: Screenshot: Novine
1/7
16.06.2016.
u 08:53

Serija Dalibora Matanića, koja najesen stiže na HTV, mračnom atmosferom podsjeća na skandinavske krimiće

TV serije već su godinama sveti gral filmskog svijeta. Sve više studija, redatelja i glumaca stvara odlične TV serije visoke produkcije. I to ne samo sitcome, nego ozbiljne drame koje svoje epizode ispisuju filmskim doživljajima. 

TV serija “Novine” redatelja Dalibora Matanića, snimljene po scenariju novinara i urednika Ivice Đikića upravo je takav projekt. Mogao bi to biti dosad najveći, a i najbolji domaći proizvod prebacivanja filmske radnje u format TV serije. 

Na konferenciji New Europe Market u Dubrovniku imali smo priliku premijerno pogledati prvu epizodu “Novina”, koje bi se trebale početi emitirati na Hrvatskoj televiziji u rujnu. 

Prva epizoda počinje u mračnom tonu, pomalo nalik skandinavskim krimićima. U gluho doba noći u autu se zabavlja troje prijatelja. Njihovu zabavu poremeti opskurni prosjak propovjednik, koji ih preplaši svojim zloslutnim kritikama. No, prava opasnost ne dolazi od njega…

Radnja prati događaje u izmišljenoj redakciji velikih dnevnih novina u Hrvatskoj koje su u seriji jednostavno nazvane - “Novine”. Već prva epizoda potvrđuje nam da se radi o kvalitetnoj drami koju će najviše nositi karakterni glumci, te uvijek zanimljiva univerzalna tema povezanosti i pritisaka politike na medije. Radnja je mračna i zanimljiva, a likovi uvjerljivi. 

Pratimo više paralelnih radnji, a središnja je preuzimanje “Novina”, od strane kontroverznog poduzetnika Marija Karduma (glumi ga Aleksandar Cvjetković), a kojeg se povezuje s političarem, gradonačelnikom Tomaševićem (Dragan Despot) koji se planira kandidirati na izborima. No, Kardum ne želi biti samo nečija poluga. U međuvremenu nesigurna je pozicija glavnog urednika…

- U odnosu na američke primjere s temom medija The Newsroom i House of Cards, Novine su bliže House of Cards zbog prikaza političkog utjecaja. Tako sam i htio jer u Hrvatskoj se ne može ništa izdvojiti iz politike, bilo to ekonomski utjecaj, pritisak ili lobistika. Sve je isprepleteno. Mi prikazujemo degradaciju moći novinara, degradaciju i devijaciju istine, a ne idealiziramo taj zanat. Više nas zanima kako se danas taj zanat snalazi u današnjem modernom dobu. Lijepo je vidjeti neke novinare da pokušavaju odolijevati i da im je istina najbitnija, dok su neki konformisti, a neke zanima samo moć i pozicija - opisuje redatelj Dalibor Matanić.

U središtu zbivanja je i novinarka Dijana Mitrović (Branka Katić), svojevrsna junakinja i prvo pero redakcije, zaslužna za smjene više ministara. Novinare glume i zvijezde Matanićeva filma Zvizdan Tihana Lazović (novinarka početnica Tena Latinović) i Goran Marković (novinar crne kronike koji jedini istražuje sumnjivu prometnu nesreću, koja je jedan od ključnih zapleta radnje). 

“Novine” ne donose samo sliku redakcije izvana ili prema profesiji, nego i međuljudske odnose u redakciji, životne probleme glavnih likova, situacije u ljubavnim vezama, brakovima koji se raspadaju. Serija je obećavajuća i već prva epizoda će vas nagnati da želite pratiti dalje kako će se priča odviti. 

>>Prva epizoda nove hrvatske TV serije “Novine” premijerno prikazana u Dubrovniku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije