Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKO BANIĆ BANE

Najbolju pjesmu u životu napisao sam za Dina Dvornika, sretan sam što sam ga poznavao

Željko Banić Bane
Foto: Hrvoje Banić
1/6
22.03.2023.
u 06:30

Songkillersi će ovog vikenda u zagrebačkoj Tvornici kulture koncertom proslaviti 30 godina postojanja. Frontmen benda Željko Banić Bane prisjetio se proteklih desetljeća i nekih od najvažnijih suradnji

Grupa Songkillers u subotu 25. ožujka u zagrebačkoj Tvornici kulture velikim će koncertom proslaviti 30 godina postojanja. Frontmen benda Željko Banić Bane kazao nam je da mu je vrijeme izuzetno brzo proletjelo. Za subotu su pripremili repertoar na kojem ćemo čuti njihove najveće hitove kao što su "Sreća", "Ni'ko kao ti", "Teži slučaj", "Dio mene" i brojne druge.

– Možete očekivati sat i pol do dva sata dobre zabave, odličnog ritma i plesanja od prve do zadnje pjesme. Set-lista će sigurno biti prepoznatljiva našoj publici, a možda se nađe i koje iznenađenje, a za iznenađenje bih za sada ostavio i imena gostiju, moramo biti malo mistični. Trideset godina je ozbiljna brojka i dat ćemo sve od sebe da našoj dragoj publici priuštimo nezaboravnu svirku uz puno, puno dobre muzike i samo dobrih vibracija – rekao nam je Bane koji je karijeru počeo desetljeće prije Songkillersa, svirajući u nekoliko bendova, a posebno valja izdvojiti grupu Zvijezde.

– Svoj glazbeni put počeo sam početkom '80-ih godina prošlog stoljeća kad sam s 20-ak godina osnovao Podroom blues band. Podroom je bio klub tadašnje muzičke omladine u kojem se isključivo svirao blues i jazz. Nakon toga je vrlo brzo uslijedio Tabasco band iz kojeg sam onda prešao u Zvijezde, negdje sredinom 80-ih. Zvijezde su, naravno, bile jedno super iskustvo, pogotovo u ono doba kad smo se svi bendovi s prostora bivše države družili međusobno, posjećivali jedne druge, stvarali zajedno, i to prvenstveno iz čistog entuzijazma i ljubavi prema glazbi. Sa Zvijezdama sam čak snimio i svoj prvi nosač zvuka, "Pravovjerni plesači", na kojem sam čak bio i koautor u nekoliko pjesama. Jedan od najljepših trenutaka sa Zvijezdama bio je nastup u punoj maloj dvorani Doma sportova gdje nam je gost bio Davorin Bogović, a na koncert su nam došli i mnogi glazbenici onog vremena. Sjećam se da smo se poslije nastupa družili s ekipom iz Električnog orgazma – kazao je Bane i dodao kako je odrastao na Beatlesima, Stonesima, Led Zeppelinu i Jimiju Hendrixu, no nikad nije imao glazbenog idola.

– Inače volim razne glazbene stilove, što se može čuti i u opusu, a od toga možda 10-ak funky kompozicija. Zato se ne bih složio s onima koji nas svrstavaju u funky, zapravo taj nas je epitet počeo pratiti prije svega zbog suradnje s Dinom Dvornikom – veli Banić koji se uvijek rado sjeti suradnje s pokojnim glazbenim genijalcem, s kojim su snimili najbolji domaći koncertni album "Live in München".

– Teško je izdvojiti jednu anegdotu, bilo ih je masu. Dino je za mene bio nešto glazbeno najbolje što se dogodilo na ovim prostorima i izuzetno sam sretan što sam ga poznavao, družio se s njim, radio glazbu s njim. Na kraju krajeva, Dino je bio jedini glazbenik ovdje za kojeg sam uspio napisati pjesmu. Meni osobno jedan od mojih najboljih uradaka općenito.

Riječ je o pjesmi "Nadahnuće" za koju sam napravio glazbu i tekst, a aranžman smo radili zajedno. Što se tiče albuma "Live in München", pamtit ću ga kao top uradak, snimljen s vrlo skromnom opremom i za ono vrijeme. Što reći nego j... energija i j... groove u vrlo ograničenim uvjetima snimanja. Upravo zato mi je toliko drag – prisjetio se Željko. Ime Songkillers bendu je dao jer su doslovno "ubijali pjesme".

– Pjesme ubijamo od samog početka, otuda i ime. Tada smo svirali covere, ali meni je uvijek išlo na živce svirati ih identično kao i originale jer svi su ih svirali tako. Zašto ne biti drugačiji i ne napraviti obradu originala, recimo iz rocka u nekakav soul, funk, R&B, daš dio svoje osobnosti i kreativnosti u već gotov song. Dobar osjećaj – priznao je Bane koji je u Songkillersima surađivao i s nekim poznatim imenima. Članovi grupe bili su i Ante Pecotić i Predrag Martinjak Peggy, koji su do danas potpisali neke od najvećih pop hitova domaće glazbene scene.

– Većinu pjesama napravio sam sâm ili uz pomoć Pecotića, prvenstveno što se tekstova tiče, jer tada sam tek počeo s pisanjem pjesama na hrvatskom. Peggy se tad još nije bio isprofilirao kao autor. Koliko se sjećam, prvi njegov autorski uradak zabilježili smo na drugom albumu. No vrlo brzo sam se razišao s njima što se tiče pogleda na cijelu priču o glazbi i odlučio da ću dalje sam – kazao je frontmen Songkillersa koji je ponosni otac 23-godišnjeg sina Roka. Bane nam nije htio kazati je li od njega naslijedio glazbeni talent.

– Moj sin nije medijski eksponiran, a ono što mogu reći jest da sam, naravno, izuzetno ponosan na njega – veli glazbenik koji je najavio kako ćemo na koncertu u subotu čuti i novi singl Songkillersa.

– Bio je plan da izađe prije nastupa, no od toga ipak ništa s obzirom na moju inertnost. No ne bojte se, prvi put ćete ga čuti u Tvornici – zaključio je Bane. 

VIDEO: Let 3 u Rijeci snimali razglednicu kojom će se predstaviti na BBC-u 

Komentara 1

BR
Brandon
13:08 22.03.2023.

Hoće doći Bolesna Braća, s njima ima isto super pjesme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije