Naslovnica Showbiz Zvijezde

Naivac tužio Severinu jer je na omot albuma stavila njegove slike

Klopotan, umjetnik svjetskog glasa čije se slike nalaze u najpoznatijim europskim i američkim galerijama, a u Muzeju lijepe umjetnosti u Hamburgu izloženo mu je čak sedam djela, kaže da je povrijeđen i uvrijeđen tim činom.
01. veljače 2011. u 22:00 17 komentara 63 prikaza
'01.02.2011., Presecno, Novi Marof, Poznati slikar naive Franjo Klopotan tuzi Severinu da mu je ukrala motive za naslovnicu svog albuma Zdravo Marijo Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Poznati slikar hrvatske naive Franjo Klopotan iz Presečnog kod Novoga Marofa podnio je tužbu protiv Severine zbog neovlaštena korištenja motivima njegovih slika na knjižici u sklopu njezina albuma "Zdravo Marijo". Knjižica je opremljena motivima hrvatskih naivnih slikara među kojima su, uz Klopotanove, motivi Ivana Rabuzina, Ivana, Josipa i Milana Generalića, Mije Kovačića, Ivana Večenaja i drugih.

Saznao nedavno od kolege

Klopotan, umjetnik svjetskog glasa čije se slike nalaze u najpoznatijim europskim i američkim galerijama, a u Muzeju lijepe umjetnosti u Hamburgu izloženo mu je čak sedam djela, kaže da je povrijeđen i uvrijeđen tim činom.

– Ja nisam od jučer, slikam već 50 godina i mogla me barem pitati. Nije lijepo da je to učinila bez moga znanja. Da me pitala, dao bih joj da iskoristi motive, i to možda bez ikakve naknade. Ovako, bio sam prisiljen tužiti. To je krađa autorskih prava – kaže Klopotan. Da se njegovi motivi nalaze na knjižici doznao je sasvim slučajno. Ravnatelj Muzeja Matije Skurjenija u Zaprešiću, profesor Mario Lenković, kad je vidio spomenuti CD, pitao ga je kad je sklopio suradnju sa Severinom.

– Nisam imao pojma o čemu govori, nisam ni vjerovao pa sam kupio CD i uvjerio se da su u njegovoj opremi tri motiva mojih slika, motiv broda sa slike "Vesele cipele" te leptiri i slavoluk sa slike "Zagorski gizdavac" – kaže Klopotan.

Severinin album "Zdravo Marijo" izdanje je Dallas Recordsa iz 2008. za koji je omot dizajnirala Fabrika iz Sarajeva.

Dizajn se radio u Sarajevu

– Dizajn nema nikakve veze sa Severinom, već isključivo s Dallasom kao njezinim izdavačem – kazao je direktor marketinga i promocije Dallas Recordsa Dario Draštata i dodao:

– Na omotu su doista upotrijebljeni motivi sa slika velikana domaćeg naivnog slikarstva, među njima i gospodina Klopotana. Svi autori čiji su motivi iskorišteni na omotu uredno su potpisani. Upoznati smo sa spornom situacijom, do koje je došlo naknadno, i u tijeku su dogovori da se ona riješi, za što, kao i do sada, gospodinu Klopotanu stojimo na raspolaganju.

Među slikarima čiji su motivi iskori&sca

Među slikarima čiji su motivi iskorišteni i potpisani za omot i knjižicu albuma “Zdravo Marija” velik je broj preminulih umjetnika poput Ivana Rabuzina, no Franjo Klopotan vjeruje da bi i oni bili ogorčeni ovakvim postupkom Severine i njezina tima. Kaže kako je čuo da se Ivan Večenaj nagodio, a da je Milan Generalić također podnio tužbu.

– Ne znam kolika bi trebala biti odšteta, to dalje ostavljam sudu – kazao je Franjo Klopotan.

Elipso

 • standup:

  samo da nebi Severina \"slucájno\" stavila Bukovca na omot ??

 • ahorv418:

  Pitajte Severinu koliko ona dobiva za svoja autorska prava? Zašto onda i slikari naivci ne dobivaju plačena svoja autorska prava?

 • Avatar kelt
  kelt:

  Ajme, jadan čovjek!